2022. 09. 12. - 11:30

Huawei: Fontos az 5.5G az 5G és a 6G közötti rés áthidalásához

Huawei: Fontos az 5.5G az 5G és a 6G közötti rés áthidalásához

Ahhoz, hogy az 5G-ből zökkenőmentesen jussunk a 6G-be, lényeges az 5.5G létrehozása – mondta el dr. Wen Tong, a Huawei Wireless technológiai igazgatója.

Vitaindító beszédet tartott a Next Generation Mobile Networks (NGMN) Szövetség által szervezett 2022-es Ipari Konferencián és Kiállításon (IC&E) dr. Wen Tong, a Huawei munkatársa, egyben a Huawei Wireless technológiai igazgatója.
 
A beszéd az 5G-ből 6G-re váltásról szólt, pontosabban az áthidalásról, ami szükséges ahhoz, hogy az előbbiből átlépjünk az utóbbiba.
 
Dr. Tong elmagyarázta azokat a hajtóerőket és terveket, amelyek segíthetik az 5G 6G-vé való fejlesztését, megjegyezve, hogy az 5,5G szükséges lépés a fejlődés felgyorsításához.
 
Az új szolgáltatások felpörgetik az 5G 5,5G-re váltását és új képességeket biztosítanak. Olvasd el: A Huawei szerint az 6G nem egyszerű frissítés, hanem egy nagy ugrás előre
 
Fontos az 5.5G az 5G és a 6G közötti rés áthidalásához
Fontos az 5.5G az 5G és a 6G közötti rés áthidalásához
 
Az 5G világszerte fejlődik - 10 ezer felhasználóra átlagosan akár 40 bázisállomás érhető el. Kínában az 5G több mint 30 vertikális iparágat szolgál ki, s közvetlenül 1,3 billió dollár értékű gazdasági kibocsátást hoz létre 2021-ben.
 
A feltörekvő 2C és 2B alkalmazások további fejlesztéseket tesznek szükségessé az 5G képességek terén, ami az 5,5G evolúcióját eredményezi - ezt a továbbfejlesztett mobil szélessáv (eMBB), az ultra-megbízható alacsony késleltetésű kommunikáció (URLLC) és a Massive Machine-Type Communications (mMTC), valamint az érzékelési, passzív IoT (a tárgyak internete), a helymeghatározás és az intelligencia új képességei révén határoznak meg.
 
Velük az 5,5G képes lesz támogatni a 10 Gbps-os downlink-et, az 1 Gbps-os felfelé irányuló kapcsolatot, a 100 milliárd szintű kapcsolatokat és a natív intelligenciát - ezzel pedig az 5G új útra  lép. Olvasd el: Elárulta a Huawei, hogyan képzeli el a 6G-t
 
Ultranagy sávszélesség csak elegendő spektrummal lehetséges - ez rávilágít a 100 GHz alatti erőforrások teljes kihasználásának sürgősségére.
 
A 6 GHz-es sáv 200-400 MHz-es sávszélességével és az mmWave 800 MHz-es sávszélességével a meglévő 100 MHz-es FDD és 100 MHz-es TDD spektrumkészletekhez hozzáadva az iparág 10 Gbps-ot tud majd eljuttatni minden felhasználóhoz, méghozzá bárhol és bármikor.
 
A többsávos konvergencia uplink-downlink szétválasztása az 1 Gbps felfelé irányuló kapcsolat alapja.
 
Az iparági digitalizáció megköveteli, hogy az uplink sokkal erősebb legyen, mint a downlink. Az uplink-downlink szétválasztással a különböző sávokon lévő uplink és downlink spektrum rugalmasan kombinálható a 2B támogatása érdekében, beleértve a meglévő FDD spektrumot és az újonnan meghatározott, csak felfelé irányuló spektrumot. Az uplink/downlink szétcsatolás révén a spektrumkonvergencia lehetővé válik az 1 Gbps felfelé irányuló kapcsolat biztosításához – hangzott el az előadáson.
 
Az uplink-downlink szétkapcsolást mai napig alkalmazzák a bányászatban, az acéliparban és sok más iparágban. Azért hozták kereskedelmi forgalomba, hogy 1 Gbps felfelé irányuló kapcsolatot biztosítsanak a HD videók egyidejű 100 csatornás átviteléhez, a 360 fokos távirányítóhoz és más 2B alkalmazásokhoz.
 
„Az 5,5G áthidalóként működik majd az 5G-ről 6G-re váltásnál. Az 5.5G és a 6G alapvető fontosságú lesz a fizikai- valamint a digitális és intelligens világ összekapcsolásában” – mondta dr. Tong.
 
Megjegyezte, hogy a mobilipar sikere az egységes szabványosításon és az iparági együttműködésen múlik. „Haladjunk közösen az 5,5G-ig és fokozzuk az együttműködést a technológiai érettség felgyorsítása érdekében, a fenntartható jövőért” – tette hozzá a szakember.
 
 
L.A.

 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.