2021. 09. 14. - 12:00

Nem hátrál meg 6G-terveiben a Huawei – az amerikai chiptilalom ellenére sem

Nem hátrál meg 6G-terveiben a Huawei – az amerikai chiptilalom ellenére sem

Nyilvánosságra hozta 6G terveit a kínai távközlési óriás - 2030 körül kívánja piacra dobni a 6G termékeket, jelezve, hogy ellenáll az 1 éve tartó amerikai chiptilalomnak.

Jelezve, hogy nem tarthatja vissza az immár 1 esztendeje tartó amerikai chiptilalom, nyilvánosságra hozta 6G-terveit a Huawei.A kínai távközlési vállalat 2030 körül dobná piacra 6G-termékeit – tudatta Eric Xu Zhiju, a társaság soros elnöke.
 
Xu egy nemrégiben megjelent könyv előszavában beszélt a Huawei 6G terveiről, melyet a cég online Xinsheng közösségében tettek közzé. Elemzők rámutattak, hogy bár az Egyesült Államok egy évvel ezelőtt elrendelt tilalma nem kis sebet okozott, a vállalat jó helyzetben van ahhoz, hogy továbbra is vezető szerepet töltsön be az elkövetkező 6G korszak kialakításában.
 
A cikkben, melyet Xu írt, az áll: a 6G bonyolultabb technológiai környezettel rendelkezik, mint az 5G - hatása pedig valószínűleg több technológiából származhat - ilyen például a felhőalapú számítástechnika, a blokklánc és a big data.
 
Elárulta, hogy a Huawei 2017-ben kezdte meg beruházásait a 6G kutatás terén, amikor az 5G kereskedelmi forgalomba helyezését célzó nyomás elkezdődött. Olvasd el: Előrukkolt 2021-es 5G és 6G trendjeivel Kína
 
Nem hátrál meg 6G-terveiben a Huawei
Nem hátrál meg 6G-terveiben a Huawei
 
„A Huawei az elkövetkező években egyidejűleg foglalkozik az 5G-vel és a 6G kutatásával. Mindez a teljes iparág fantáziájának és kreativitásának próbája, azaz, hogy képes-e felülmúlni a 6G az 5G és 5,5G technológiákat” – fejtette ki Eric Xu Zhiju.
 
Megjegyzései a 6G-vel kapcsolatban csupán néhány nappal azelőtt láttak napvilágot, hogy elérkezett a céget megcélzó amerikai chiptilalom egyéves évfordulója.
 
2020. szeptember 15-én az Egyesült Államok a Huawei-t hivatalosan elvágta minden olyan beszállítótól, amelynek termékei amerikai technológiákat tartalmaznak. Ezt követően számos tengerentúli média kezdett találgatni, vajon a chipimportra támaszkodó Huawei képes-e túlélni a tilalmat.
 
A Huawei üzleti teljesítménye azonban meghaladta a piaci várakozásokat. 2021 első felében árbevétele éves szinten 29 százalékkal csökkent, nettó nyeresége azonban 9,8 százalékkal emelkedett a tavalyi 9,2 százalékos növekedéshez képest.
 
„Az amerikai tilalom bizonyos mértékig sértette a Huawei üzletét, de alapjaiban nem rengette meg a céget. Kína hatalmas piacának támogatásával a Huawei meg tudta őrizni a tőkéjét, alkalmazottjait és kutatási képességeit, ami véleményem szerint felhatalmazza a vállalatot arra, hogy továbbfejlessze a következő generációs technológiákat, s megerősítse vezető szerepét a globális távközlési iparban” - fogalmazott Xiang Ligang független technológiai elemző a Global Times-nak.
 
Xu és egyes szakértők azonban megemlítették a 6G technológiák kutatása és fejlesztése felett lebegő geopolitikai bizonytalanságokat - mivel a Huawei még mindig kimaradhat a tengerentúli piacokról a 6G termékek terén.
 
A cikkben Xu elismerte, hogy a 6G-nek már a kutatási szakaszban bonyolult környezettel kell szembesülnie. Olvasd el: Miért érkezik ilyen lassan a 6G? Itt a válasz
 
Az amerikai fellépésről nem említett konkrétan semmit, ám hangsúlyozta, hogy az együttműködés elmélyítése minden eddiginél fontosabb. A geopolitikai ingadozások és a globalizáció csökkenésének tendenciái azonban akadályokat és kihívásokat jelentenek egy ilyen együttműködés szempontjából – emelte ki.
 
Hogy az iparágak képesek-e kielégítő eredményeket elérni a 6G fejlesztése terén 2030 körül, az nagymértékben függ olyan tényezőktől, mint például, hogy a 6G meghatározásának folyamata kellően nyitott-e, mennyire pluralisták a résztvevők és kellően alapos-e a kommunikáció – tette hozzá Xu.
 
Megjegyezte: a Huawei hajlandó megbeszéléseket folytatni olyan vállalatokkal és iparágakkal, amelyeknek szükségük lehet 6G technológiákra a 6G közös meghatározásához.
 
Fu Liang távközlési veterán szakértő elmondta: jelenleg sok a bizonytalanság a globális geopolitikai helyzetben, de a Huawei és más globális távközlési óriások sosem tervezik abbahagyni a távközlési technológiák kutatását és fejlesztését.
 
Kifejtette: ha a politikai feszültség tovább fokozódik, lehetséges, hogy a 6G-nek két szabványcsomagja lesz az egy helyett, bár természetesen ez növeli az összeköttetés költségeit és veszteségeket okoz a globális vállalatoknak.
 
Xiang optimistább, mondván: az 5G-korszakban tapasztalható globális szétválasztási trend mellékhatásai, mint például a koronavírus-járvány kezelésének kellemetlenségei (az egyenlőtlen távközlési szolgáltatások miatt) riadalmat keltenek az országokban, s arra ösztönzik őket, hogy többet tegyenek, működjenek együtt a 6G fejlesztéséért.
 
Előrejelzése szerint az országok 2023-ban megvitatják a 6G-vel kapcsolatos jövőképet és 2028 körül megfogalmazzák a 6G-szabványokat.
 
 
L.A.

 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.

 

gyulai_vafurdo

profight_banner.