2021. 12. 31. - 10:10

Íme a jövő 6G hálózati koncepciója

Íme a jövő 6G hálózati koncepciója

Kognitív 6G hálózatot javasolnak szakemberek egy új jelentésben – ez jelentősen javítaná az 5G hálózatot, mely kódolja és továbbítja az adatokat.

Új jelentést adott ki a közelmúltban az amerikai Nemzeti Szabványügyi és Technológiai Intézet nemzetközi kutatókkal együttműködésben, mely a Big Data and Cognitive Computing című folyóiratban jelent meg.
 
A NIST és a nemzetközi szakemerek egy „kognitív” 6G hálózatot javasolnak – ez jelentősen javítja az 5G hálózatot, amely kódolja és továbbítja az adatokat jelentésével vagy szemantikájával.
 
A kereskedelmi 5G gyors elterjedésével a kutatók elkezdték vizsgálni a 6G-t is.
 
A mobilkommunikációs hálózatok kulcsfontosságú technológiái várhatóan már 2023-ban elérhetővé válnak, a 6G hálózatok pedig 2030-ban jelennek meg – emelte ki Saad et al. Olvasd el: Ekkor készülhetnek el a 6G-platformok
 
Kognitív 6G hálózatot javasolnak a szakemberek egy új jelentésben
Kognitív 6G hálózatot javasolnak a szakemberek egy új jelentésben
 
A 6G hálózat az 5G több mint százszorosára növeli az adatátviteli sebességet, másodpercenként egy terabájtra vagy még többre; lehetővé téve ezzel a szélsőséges intelligens eszközök és számítástechnika működtetését.
 
Ahhoz, hogy nagy mennyiségű adatot lehessen eljuttatni oda és akkor, ahol és amikor szükség van rá,  a 6G hálózatoknak fontos testreszabniuk a szolgáltatásokat az igényeknek megfelelően, értékes adatokat kell továbbítaniuk és interakcióba kell lépniük a felhasználókkal.
 
E követelmények teljesítése érdekében a jelentés egy ún. „postafiók-elméletet” vet fel. Ebben egy 6G hálózatot képzel el, amely a következőképpen jellemezhető. Olvasd el: 6G 2030-ig? Ilyen élvonalbeli technológiák kellenek hozzá
 
-Elosztott intelligens hálózat: ez intelligens alkalmazásokat tartalmazna az egész hálózatban - intelligens, felügyelt és vezérelhető. A hálózat alkalmas lenne nagyméretű adatok továbbítására, tárolására, elemzésére, személyre szabott hozzáférés biztosítására bármikor és bármikor. 
 
-Proaktív interaktív hálózat: ez egy személyre szabott, keresletközpontú hálózat lenne. A felhasználók hálózati funkciókat határozhatnak meg az igény szerinti erőforrás-ütemezéshez. Ezenkívül a hálózat valós időben alkalmazkodna a felhasználói igények változásaihoz. Egy ilyen kialakításhoz mesterséges intelligencia szükséges - a hálózat beállítására, valamint a személyes adatok védelmére.
 
-Kognitív információátvitel: a hagyományos kommunikációhoz képest a 6G hálózat jelentősen csökkenti a redundáns átvitelt és jobban biztosítja a szemantikai jelentések felkutatását, kinyerését és elküldését.
 
 
L.A.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.