2021. 12. 21. - 10:15

Ekkor készülhetnek el a 6G teszt platformok

Ekkor készülhetnek el a 6G teszt platformok

A 6G zászlóshajója 2026-ra tervezi a 6G tesztbedek, azaz kísérleti platformok megjelentetését – a technológia első szabványai 2028 körül lesznek elérhetőek.

A jelek szerint 2026-ra várható a 6G, vagyis a következő generiációs mobilkommunikációs hálózat kísérleti platformjainak megjelenése. Magának a technológiának az első szabványait pedig 2028-ra jósolják a 6G fejlesztés terén élen járók.
 
A 6G zászlóshajó a világ első 6G kutatási, fejlesztési és innovációs programja. A 2018–2026 közötti időszakra ezt a Finn Akadémia és az Oulu Egyetem finanszírozza.
 
Matti Latva-aho, a 6G zászlóshajó igazgatója a közelmúltban beszélt arról, hogy itt a 6G kutatás ideje. Azonosítaniuk kell az ígéretes technológiákat, hogy meghatározzák a jövő irányait és követelményeit, mivel az ilyen technológiák detektálása, ellenőrzése, majd ajánlása több évbe telik.
 
Az iparág már megkezdte az együttműködést a vezető 6G akadémiai kutatási programokkal. Olvasd el: 6G 2030-ig? Ilyen élvonalbeli technológiák kellenek hozzá
 
2026-ra várható a 6G tesztbedek, azaz kísérleti platformok megjelentetése
2026-ra várható a 6G tesztbedek, azaz kísérleti platformok megjelentetése
 
Következő lépésként közösen kell meghatározniuk az irányokat a technológiai megoldások és a 6G műszaki és egyéb követelményei tekintetében. Remélhetőleg a 6G-vel nem történik majd ugyanaz, ami a múltban a 3G és az 5G esetében, túlzásba vitték ugyanis a körülötte levő felhajtást - fogalmazott Matti Latva-aho.
 
Hogy mik lennének a 6G technológia lehetséges főbb jellemzői, s milyen jövőbeni felhasználási eseteket tesz lehetővé ez a technológia, Latva-aho azt mondta: a 6G számára két fő irány mutatkozik meg.
 
Az 5G-n túli mobil szélessáv lehetővé teszi a magával ragadó felhasználói élményt és a masszív géptípusú csatlakozási megoldások elérhetőségét a fogyasztói piacok számára is.
 
„Utóbbira a jövő digitális társadalmainak masszív automatizálásához van szükség, a fenntartható fejlődést is támogatva. A távoli területek globális összeköttetése megoldatlan maradt, mindezt a fenntartható fejlődés szempontjai mellett a szolgáltatás folytonosságának szemszögéből is figyelembe kell venni. A professzionális felhasználási esetek az elsők, ám a vállalkozások csak a fogyasztóknak kínált szolgáltatásokkal és alkalmazásokkal bővülnek. Talán a szórakoztatóipar is fontos szerepet játszik majd a fogyasztói szektorban. A professzionális felhasználás terén valószínűleg a kritikus jelentőségű infrastruktúrák járnak majd élen – jegyezte meg Matti Latva-aho. Olvasd el: Miért érkezik ilyen lassan a 6G? Itt a válasz
 
A szakember kitért arra, hogy a jövőbeni 6G technológiának együtt kell léteznie az 5G-vel, mivel az 5G és a 4G hálózatok nagy lefedettséget, a 6G pedig teljesen új, főként helyi funkciókat biztosít majd, némileg korlátozott hatótávolsággal.
 
„Nem felejthetjük el, hogy az összes mobil adatforgalom 90 százaléka beltéri környezetben zajlik, így a 6G a helyi csatlakozási megoldások drasztikus javításával drámaian emeli a képességeket az 5G-hez képest” – mondta.
 
Hozzátette, hogy a magánszektor, az akadémia és a kormányok közötti együttműködés kulcsfontosságú lenne a 6G területén végzett kutatási tevékenységek fellendítéséhez.
 
„A kormányoknak fontos realizálniuk, hogy érkezik a 6G, valamint, hogy milyen előnyökkel jár majd, és hogyan zajlik már most a 6G kutatás és fejlesztés. Vagyis, a 6G kutatásba most lenne szükséges befektetni, mielőtt túl késő lenne. Már létezik globális kutatói közösség és együttműködési hálózatok, új együttműködések indulnak el, amikor a finanszírozás újak létrehozását támogatja. Az együttműködés kulcsfontosságú. Egy nagy európai 6G projekt, a Hexa-X élő bizonyítéka annak, hogy ez működik. A transzatlanti 6G együttműködés még nem igazán kezdődött el, ami némileg meglepett” – tette hozzá.
 
 
L.A.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.