2021. 10. 27. - 12:20

Ki nyerhet a 6G-ben?

Ki nyerhet a 6G-ben?

Több milliárd dollár került már az asztalra a 6G kommunikációért – Mennyire elkötelezett azonban Európa, Észak-Amerika és Kelet-Ázsia ezen álom mellett? Ennek járt utána egy szakértő csoport.

Számos ország szállt már be a 6G kommunikáció elsőként megalapozásáért folytatott versenybe. Az IDTechEx csoport jelentése most arra keresett választ, miként is áll ki ezen cél mellett Európa, Észak-Amerika és Kelet-Ázsia. Vagyis, ki is van versenyben a 6G tömeges bevezetéséért, mely talán 2030-ban megvalósulhat?
 
Szabadalmak
 
Az 5G hálózat tekintetében a Samsung már több mint tízszer annyi szabadalommal rendelkezik, mint a következő tíz szabadalom összesen.
 
A szabadalmak nagyjából egyszázadát a 6G-5G-re vonatkozóan nyújtották be, ebben a kínai Huawei jár az élen. A 6G esetében a középpontban az érzékelők állnak: a világ szenzor-szabadalmait Japán, Dél-Korea, illetve Németország uralja.
 
Az IDTechEx elemzői azonban arra is felhívták a figyelmet: mindez egyszerűen csak azt tükrözi, hogy Kína a szabadalmi rendszereket részesíti előnyben, nem pedig az alkatrészeket. Olvasd el: Miért érkezik ilyen lassan a 6G? Itt a válasz
 
Több ország és óriási cégek szálltak versenybe a 6G-ért
Több ország és óriási cégek szálltak versenybe a 6G-ért
 
Az IDTechEx Szenzorok 2021-2041 című jelentése szabadalmak, alkalmazás, technológia és működési elv szerint analizálja az előrejelzéseket.
 
Óriási cégek vannak versenyben
 
Kelet-Ázsiában és Kínában óriási cégek vesznek részt a versenyben, sőt még együtt is működnek a 6G területén. Ilyen például a Qualcomm, az Apple, a Google és az LG - melyek egy 6G-munkacsoport tagjai.
 
Kínának ugyanakkor egy, kizárólag a 6G-kutatásra telepített műholdja is van. Emellett erőteljes kormányzati politikát folytat az új technológia bevezetéséhez, s ennek érdekében méretes cégeket hoz létre.
 
Európában az IDTechEx elemzése szerint az Ericsson erőteljes a 6G-szabadalmaztatás terén, de Robert Bosch általában véve is jelentős mértékben szabadalmaztatja az érzékelőket.
 
Fennáll azonban annak a veszélye, hogy az európaiak kevesebb védelmet kapnak e technológiák következő hullámában. Európának kevés távközlési hardveróriása van a 6G megoldásaira, de léteznek nagy távközlési szolgáltatói. Olvasd el: 6G okosváros - Tesztparkká alakít egy negyedet a Purdue Egyetem
 
Európának is van helye
 
A 6G hálózatot kezdettől fogva ember- és gépközpontúnak tervezik. A személyes eszközök tehát nem nem feltétlenül uralják a 6G-t.
 
Az európaiak emlékezhetnek arra, mi történt a finnországi Nokiával - az Európai Unió 6G kutatási támogatásának nagy részét most Finnország kezeli, a 6G rendszerekkel való visszatérési kísérlet részeként.
 
2021 közepén az 5G Infrastruktúra Szövetség közzétette a „6G hálózati ökoszisztéma európai jövőképét”. Az európaiak jóval előrébb járnak abban, hogyan gyakorolják a több ország közötti együttműködést a jövő technológiájával kapcsolatban.
 
Úttörő jellegű központot indítanak az Egyesült Királyságban, hogy következő szintre emeljék a mobiltechnológiát, az országot pedig a 6G kutatás, innováció és oktatás globális élvonalába helyezzék.
 
A 6G Futures elnevezésű, új virtuális központ egyesíti több mint 400, a távközlési hálózatok, a kiber, a mesterséges intelligencia (MI), a digitális humán tudományok, a társadalomtudományok és a művészetek világhírű szakértőjét a Bristoli Egyetem és a londoni King's College területén.
 
A cikket folytatjuk.
 
 
L.A.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.