2021. 10. 26. - 12:10

Megdöntötte az LG a 6G átviteli távolság-rekordot

Megdöntötte az LG a 6G átviteli távolság-rekordot

Az LG és a Fraunhofer-Gesellschaft mérnökei a közelmúltban új távolságrekordot mutattak be a 6G-átvitel kapcsán.

A vezeték nélküli hálózatok legújabb sebességű frissítése az 5G. S bár egyre elterjedtebb, még mindig annyira újnak számít, hogy sok helyen nem is létezik.
 
Ennek dacára a kutatók már a kommunikációs technológia következő generációját, a 6G-t készítik elő.
 
Az LG és a Fraunhofer-Gesellschaft mérnökei most ismét új távolságrekordot mutattak be a 6G átvitel kapcsán.
 
Ha a 6G világszerte elterjed, egyértelművé válnak az 5G-vel szembeni, legfőbb előnyei: a gyorsabb adatátviteli sebesség és a kisebb késési idők. Legmagasabb teljesítményén a 6G adatátviteli sebességének
50-szer kell gyorsabbnak lennie, mint az 5G-nek, míg a várakozási idő várhatóan nagyjából az 5G 10 százalékára csökken. Olvasd el: Az 5G még nem terjedt el, de a távközlés már a 6G-re készül
 
Újabb rekordot döntött meg az LG a 6G-adatátvitel kapcsán
Újabb rekordot döntött meg az LG a 6G-adatátvitel kapcsán
 
Ezen, jelentős növekedéseket a használatban lévő frekvenciák szélesebb sávszélessége segíti majd, mivel a 6G 100 GHz fölé terjeszkedik a jelenleg kihasználatlan, terahertzes (THz) spektrumban.
 
De milyen eredményt is ért el az LG legutóbb? A tesztek során a vállalat a Fraunhofer-Gesellschaft csapatával együttműködve sikeresen sugározott 6G jeleket két, 100 méternél nagyobb épület között, megdöntve ezzel a Samsung 2021. június 16-án felállított korábbi, mindössze 15 méteres távolságrekordját.
 
Hogy a fentiek érthetőek legyenek, fontos tudni: a 6G egyik legnagyobb hátránya a rövid hatótávolsága.
 
Ennek megoldásához a kutatócsoport több rendszert tesztelt a jel javítása érdekében. Végül egy teljesítményerősítővel stabil jelet továbbítottak 155 és 175 GHz közötti frekvenciájú 15 dBm teljesítményszinten.
 
Ezenkívül adaptív sugárformáló technológia segít a jelet a vevő felé irányítani, míg a nagy nyereségű antennakapcsolás több erősítő kimenetét egyesíti és meghatározott antennák felé küldi azokat.
 
A teszt sikere azt mutatja, egyre közelebb kerülünk a terahertzes rádiókommunikációs spektrum sikeres alkalmazásához a közelgő 6G korszakban – mondta dr. I.P. Park, az LG Electronics elnöke és műszaki igazgatója. Olvasd el: Sikeres adatátvitelt mutatott be az LG
 
Tavaly, 2020-ban a szingapúri Nanyang Technológiai Egyetem és a japán Osaka Egyetem tudósai építettek ultra-nagy sebességű THz-es vezeték nélküli chipet a 6G-hez. Az apró szilícium chip háromszög alakú lyukak sorával készült, illetve nagyobb háromszögekre mutató kis háromszögekkel.
 
A tervezésnek köszönhetően a fényhullámok „topológiailag védettek” voltak, és a chip hiba nélkül volt képes továbbítani a THz-es hullámokat. 
 
Miközben a kutatók még dolgoznak a technológián, állítják, hogy az 100-szor gyorsabb lesz, mint az 5G – elég gyors ahhoz, hogy valós időben streameljen 4K-s nagyfelbontású videókat és egy másodperc alatt 142 órányi Netflix-tartalmat töltsön le.
 
A 6G azonban várhatóan csak 2029-ben kerül kereskedelmi forgalomba. A kutatók továbbra is több ehhez kapcsolódó típusú tesztet végeznek majd el.
 
 
L.A.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.

 

gyulai_vafurdo

profight_banner.