2021. 07. 05. - 13:10

Milyen gyors lesz a 6G és mit jelent ez számunkra?

Milyen gyors lesz a 6G és mit jelent ez számunkra?

Sokan kíváncsiak a 6G internetes hálózattal kapcsolatban arra, milyen gyorsaságra számíthatunk s mi mindenre lesz ez jó.

A 6G internet hálózat kutatása és fejlesztése már javában halad, annak ellenére, hogy még csak most kezdődik az 5G nagyszabású kereskedelmi forgalmazása.
 
A 6G jóval többet tud majd, bár az 56 teljesítménye is soknak tűnik. De mit jelent ez?
 
Nem tudhatjuk pontosan, mennyire lesz gyors a 6G, ám becslések szerint 100-szor haladja meg az 5G sebességét. A végső szabványok meghatározása minden bizonnyal a Nemzetközi Telekommunikációs Unió (ITU) feladata lesz.
 
Az ITU a közelmúltban rögzítette az 5G (amelyet IMT-2020-nak nevez) szabványait, több mint 8 éves munkát követően. Várhatóan ugyanilyen folyamat zajlik majd le a 6G hálózat esetében. Olvasd el: 6G - A "hatalomátvétel" csak 2030-ra várható?
 
Várhatóan a 6G- lefedettség nemcsak bárhol a Földön, de az űrre is kiterjeszthető lesz
Várhatóan a 6G-lefedettség nemcsak bárhol a Földön, de az űrre is kiterjeszthető lesz
 
Mindez nem akadályozta a szakértőket abban, hogy becsléseket végezzenek annak gyorsaságával kapcsolatban. Gyakran idézik a témában dr. Mahyar Shirvanimoghaddamot, a Sydney-i Egyetem munkatársát, aki állítja: a 6G képes lesz 1 TB/másodperc, azaz 8000 gigabit/másodperc sebességre.
 
Ez azt jelenti, hogy elfelejthetjük a néhány másodperc alatt letöltődő filmeket, ugyanis a 6G hálózat gyorsaságával csupán egyetlen másodperc elég lesz azok letöltéséhez – egy szempillantás alatt 142 órányi mozifilm töltődhet le.
 
Ami az ITU-t illeti, egyelőre nem publikált sok információt a 6G-ről. 2019 májusában IMT-2030-ként említették – hibrid hálózatként és az 5G frissítéseként tekintettek rá, nem úgy kezelték, mint teljes egészében új hálózatot.
 
Hogy mit jelent számunkra a 6G?
 
Nos, amellett, hogy várni aligha kell majd a 6G mellett egy-egy letöltésre, várhatóan a még nagyobb sebesség, jóval alacsonyabb késleltetési idő és a sávszélesség tömegek jellemzik majd ezt a hálózatot.
 
A 5G-től várt, megjelenő technológiákat – az önálló autóktól a drónokon át az intelligens városokig – határozottan magasabb szintre lehet fejleszteni a 6G-vel. Ám ez olyan, sci-fibe illő alkalmazásokat is eredményezhet, mint például az agyunk összekapcsolása a számítógépekkel és a jelentősen továbbfejlesztett érintésvezérlő rendszerek.
 
Az NTT DoCoMo vállalat arról is beszélt: a 6G lehetővé teszi, hogy a virtuális tér képes legyen valós időben támogatni az emberi gondolkodást, cselekvést, az emberi testre szerelhető hordozható eszközökön és mikroeszközökön keresztül”.
 
Mások az „az érzékek teleportálásaként” tekintenek minderre.
 
Mindez kétségtelenül arra utal, hogy valósággá válik a tudományos-fantasztikus világ, hiszen a 100 Gbps-t meghaladó hálózati sebesség olyan szenzoros interfészeket tehet lehetővé, amelyektől úgy érezhetjük: a valóságban vagyunk, okos szemüvegeken vagy kontaktlencséken keresztül.
 
A szakemberek a 6G kapcsán azt is kiemelik, hogy prioritásként kell kezelni levegőn keresztüli töltésnél az alacsony energiafogyasztást, valamint a lefedettséget, amely a várakozások szerint kiterjeszthető lenne a tengerre, sőt az űrbe is.
 
 
L.A.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.