2011. 07. 05. - 06:00

Táplálkozás terhesség alatt

Táplálkozás terhesség alatt
Nekem kettő helyett kell ennem” - hallhatjuk sok kismamától, ez azonban sajnos tévhit. Ha meg szeretnénk őrizni magunk és a babánk egészségét, semmiképpen sem ajánlatos két ember helyett ennünk.
Táplálkozás terhesség alattNekem kettő helyett kell ennem” - hallhatjuk sok kismamától, ez azonban sajnos tévhit. Ha meg szeretnénk őrizni magunk és a babánk egészségét, semmiképpen sem ajánlatos két ember helyett ennünk.
A várandósság alatt az egészséges súlygyarapodás kb. 8-12 kg. Ennél kisebb vagy nagyobb mértékű súlynövekedés a kismama és a gyermek számára is káros lehet.
Az elhízás növeli a terhességi cukorbetegség, a magas vérnyomás, a húgyúti fertőzések, valamint a szülési komplikációk fellépésének kockázatát is.
A következő felsorolás a négy alapvető élelmiszercsoportot mutatja be.

Tejtermékek és húsfélék: Naponta négy alkalommal ajánlott a fogyasztásuk, egy-egy adag a tejtermékekből, két deciliter tej, két szelet sajt, egy pohár joghurt, húsfélékből 80-100 g, sovány hús, hal vagy baromfi, két darab tojás.

Gabonafélék, pékáruk: Szintén négy alkalommal ajánlott fogyasztani. Egy adagnak egy szelet kenyér, egy zsemle vagy kifli, fél pohár müzli felel meg. A teljes kiorlésu (barna) péksütemények előnyben részesítendők, rost- és ásványi anyag-, valamint vitamintartalmuk miatt.

Gyümölcsök és zöldségfélék: Napi négyszeri fogyasztás javasolt itt is. Egyszeri adagjuk mintegy fél pohárnyi, lehetőleg nyersen vagy párolva. Friss gyümölcslé vagy turmix formában is fogyaszthatók.Táplálkozás terhesség alatt

Zsiradékok és édességek: Nincs megszabott adagjuk, sem kerülni, sem pedig túlzott mennyiségben fogyasztani nem ajánlott egyiket sem. Sok élelmiszer tartalmaz rejtett zsiradékot (például chips-szek, salátaöntetek, csokoládé), ezekkel észrevétlenül is sok zsiradékot viszünk be.

Hús nélkül egészségesebb? (a vegetarianizmus hátrányai)

A terhesség időszaka alatt - ha lehetséges - a vegetariánus táplálkozást fel kell függeszteni. Ha ez semmiképpen sem kivitelezhető, a vegetáriánus édesanyáknak fokozott figyelmet kell fordítaniuk a megfelelő tápanyagbevitelre. Elsősorban a fehérjék, vas, jód, B12, A és D vitamin, kalcium tekintetében kell gondoskodni a pótlásról.
Már megszületett! - a szoptató édesanyák táplálkozása

A szoptatás során az édesanya szervezete éppen olyan komolyan terhelődik, mint várandósság alatt, éppen ezért fontos a további figyelem a táplálkozás terén is. Normális körülmények között napi 850 ml anyatej termelődik. Ez azt jelenti, hogy legalább ugyanennyi folyadékkal és az eredeti energiaszükséglet mintegy harminc százalékával többet kell fogyasztani. Az A, C, és D vitaminból, folsavból, kalciumból, magnéziumból, cinkből és jódból akár 50%-kal is megnőhet a napi szükséglet. Az alkohol és a kávéfogyasztást kerülje, erősebb fűszereket ne használjon az édesanya.

Memo

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.

 

gyulai_vafurdo

profight_banner.