2023. 07. 03. - 08:30

Döbbenet, mit élt túl a titokzatos bolygó

Döbbenet, mit élt túl a titokzatos bolygó

A tudósokat megdöbbentette egy titokzatos bolygó, amely túlélte a csillagának felrobbanását.

Csillaga robbanását élte túl egy Halla nevű bolygó. A hatalmas detonációnak el kellett volna törölnie azt – az eset teljesen meghökkentette a tudósokat. Olvasd el: Új csillagok felfedezésével segít a mesterséges intelligencia megérteni a galaxis eredetétcsillagok_bolygo_01
 
Értetlenül állnak egy titokzatos planéta előtt, mely a Földtől nagyjából 520 fényévnyire található - az erősen forró Hallát 2015-ben fedezték fel és a Jupiterhez hasonlítják. 
 
A kutatócsoport a Transiting Exoplanet Survey Satellite segítségével állapította meg, hogy a Halla közelében lévő csillag korábban vörös óriáscsillaggá változott – erről a jelenségről ismert, hogy mindent eltöröl, ami az útjába kerül.
 
A Halla bolygó azonban csodával határos módon elviselte a kataklizmát. Olvasd el: Megtalálták az univerzum legnagyobb általunk ismert galaxisát
 
A felfedezés miatt – amely a Nature folyóiratban megjelent tanulmányban is szerepel – a tudósok azt feltételezik, hogy lehetnek más, hasonlóan ellenálló bolygók is szétszórva a galaxisban.
 
A túlélésre vonatkozó elméletek között egyébként szerepel annak lehetősége, hogy egy fiatal bolygóról van szó, amely akkor keletkezett, amikor két csillag gázfelhőt hozott létre, s ebből bukkant elő végül a bolygó.
 
 
L.A.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.

 

gyulai_vafurdo

profight_banner.