2021. 07. 14. - 09:40

Mesterséges intelligencia - Drónokat edzenek meteorit-vadászatra

Mesterséges intelligencia - Drónokat edzenek meteorit-vadászatra

Minden évben legalább 500 meteorit esik le a Földre, ám kevesebb mint két százalékukat fedezik fel az emberek. Kutatók most drónokat tanítottak be, hogy megkeressék a becsapódott aszteroidákat.

Meglepő számnak tűnhet, de évente akár 500 meteorit is leesik a Föld felszínére – csupán nem mindet észleljük. Két százalékuk felfedezetlen marad. 
 
A kutatók most új módszert fejlesztettek ki arra, hogy a Földdel érintkező aszteroidákat megtaláljuk: drónokat edzettek a felkutatásukra.
 
A drónok önállóan és rács-alakzatban repülnek, s nagy területekről készítenek felvételeket – a mesterséges intelligencia alkalmazásával pedig megtalálják a fényképeken a potenciális meteoritokat. Olvasd el: Mesterséges intelligencia fedezte fel az első krátereket a Marson
 
A jövőben mesterséges intelligencia és drónok segítenek a becsapódott meteoritok megtalálásában
A jövőben mesterséges intelligencia és drónok segítenek a becsapódott meteoritok megtalálásában
 
Egyes meteoritok becsapódását a legtöbb esetben azért nem észleli senki, mert olyan helyre esnek, ami elérhetetlen – például óceánba. Más esetekben nem találják meg őket időben.
 
A kaliforniai, Davis-i Egyetemen kifejlesztett drónt a vegadai Walker-tó környékén tesztelték a szakemberek: itt 2019-ben csapódott be egy meteorit. „A képeket analizálni lehet gépi tanulásos osztályozó rendszerrel így a meteoritok azonosíthatók, számos más egyéb dolog mellett a területen” – mondta Robert Citron, az egyetem doktorandusz kutatója.
 
A koncepcióbiztos meteorit osztályozó „különböző konvolúciós ideghálózatok kombinációját alkalmazza, hogy a meteoritokat felismerje a terepen lévő drónok képeiből” – írta a kutatócsoport a Meteoritics & Planetary Science szaklapban közölt cikkben. Olvasd el: MI tartja helyben az internet-ballont a levegőben
 
A szoftvert ugyanakkor még nem tökéletesítették. Miközben azonosítani tudta a száraz tómederben elhelyezett teszt-meteoritokat, számos hamis észlelése is volt. A szakemberek azonban optimisták a már elért eredményekkel kapcsolatban.
 
Mint Robert Citron elmondta: minden terepi teszt során több olyan adatra tesznek szert, amelyet beépíthetnek az adatkészletbe és felhasználhatnak az objektum-észlelő hálózat átképzésére, illetve a precizitás javítására.
 
Továbbra is igyekeznek tehát javítani az észlelési pontosságot. Jelenleg jobb drónra van szükségük, nagyobb felbontású kamerával.
 
Egy meteorit felkutatása hagyományos módszerekkel megközelítőleg 100 órát vesz igénybe. Vagyis, a technológia hatalmas mennyiségű munkát spórolhat meg a kutatóknak.
 
 
L.A.

 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.