2022. 05. 16. - 08:20

Először termesztettek növényeket a Hold földjén

Először termesztettek növényeket a Hold földjén

Maguk a kutatók is meglepődtek: először használták növények termesztésére a Holdról származó földet és a próba sikeresnek bizonyult.

Először termesztettek növényeket a Hold földjén a tudósok. A kísérlet létfontosságú áttörést jelenthet ahhoz, hogy a hosszútávú Holdon tartózkodás lehetségessé váljon. noveny_no_1
 
A kutatók az 1969 és 1972 közötti Apollo-küldetések során gyűjtött pormintákat használták egyfajta zsázsa termesztésére - a magok 2 nap után váratlanul kikeltek. Olvasd el: 5 mikrorobot indult a Holdra
 
Bár a növények növekedése 6 nap után leállt, a leletek jelentősége mégis hatalmas. 
 
„El sem tudom mondani, mennyire meglepődtünk. Minden növény - akár holdi mintában növekedett, akár kontrollcsoportban sima földben - ugyanúgy nézett ki, nagyjából a hatodik napig” – lelkendezett Anna-Lisa Paul, a Floridai Egyetem professzora.
 
Bill Nelson, a NASA vezetője szintén rendkívülinek tartja az eredményeket. Olvasd el: Oxigénfejlesztő géppel élhet ember a Holdon?
 
„A felfedezés kritikus fontosságú a NASA hosszútávú kutatási céljai szempontjából, mivel a Holdon és a Marson talált erőforrásokat kell felhasználnunk élelmiszerforrások fejlesztésére a mélyűrben élő és tevékenykedő, jövőbeli űrhajósok számára” – mondta el a szakember.
 
 
L.A.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.