2022. 04. 08. - 09:05

Intelligens melltartó segít azonosítani a mellrák korai jeleit

Intelligens melltartó segít azonosítani a mellrák korai jeleit

Egy nigériai kutatócsoport okos melltartót fejlesztett ki, amely képes észrevenni az emlődaganat korai jeleit.

Intelligens melltartót fejlesztett ki egy nigériai kutatócsoport. Az alsónemű prototípusa állításuk szerint képes azonosítani a mellrák korai jeleit.
 
A melltartó apró ultrahang érzékelőket tartalmaz, melyek átvizsgálják a kebleket és feltárják az esetleges daganatok helyét.
 
A szakértők abban bíznak, hogy az okos eszköz javíthatja a mellrák diagnosztizálását a szubszaharai Afrikában, ahol a nőknek gyakran igen hosszú utakat kell megtenniük, hogy igénybe vehessenek emlődaganat-szűrési szolgáltatást. Olvasd el: Így azonosítja gyorsabban a mellrákot a mesterséges intelligencia
 
A mellrák korai észlelésével életeket lehet megmenteni
A mellrák korai észlelésével életeket lehet megmenteni
 
Az intelligens melltartót Kemisola Bolarinwa robotmérnök segítségével alkották meg, aki akkor kezdett komolyan érdeklődni a téma iránt, amikor édesanyja 2017-ben meghalt mellrákban – az asszonynál túl későn diagnosztizálták a betegséget ahhoz, hogy meg lehessen menteni az életét. Olvasd el: Mellrák-diagnózis - Az MI túlszárnyalta az orvosokat
 
„Az okos melltartót legfeljebb 30 percig szükséges viselni, hogy az eredmény látható legyen – magyarázta a szakember. - Megmutatja, hogy a daganat jóindulatú-e, tehát ártalmatlan vagy pedig rosszindulatú.”
 
Kemisola Bolarinwa hozzátette: ha korán felismerik az állapotot, sokkal kevesebb embernek kell meghalnia.
 
 
L.A.

 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.