2022. 12. 06. - 08:15

Jobban érti két mesterséges intelligencia a kínait, mint az emberek

Jobban érti két mesterséges intelligencia a kínait, mint az emberek

Két kínai mesterséges intelligencia-modell jobban érti a nyelvet, mint az emberek – derült ki egy új értékelésből.

A Tencent és az Alibaba mesterséges intelligencia modelljei jobban megértik a kínai nyelvet, mint az emberek – erre a következtetésre jutott egy, természetes nyelvi feldolgozást (NLP) mérő teszt. Olvasd el: Minden nyelvre fordítón dolgozik a Meta algoritmusok_01
 
A két technológiai óriás rivális modelljei rekordmagas pontszámot értek el a kínai nyelvértés értékelésén.
 
Míg a gépek bizonyos nyelvi feladatokban jobban teljesítenek, mint az emberek, a kutatók szerint  még hosszú út áll a mesterséges intelligencia előtt, hogy valóban megértse a nyelveket.
 
Erre némileg rácáfolt most a Tencent és az Alibaba MI-modellje.
 
A Chinese Language Understanding Evaluation (CLUE) benchmark egy feladatsor, melynek célja annak értékelése, mennyire képes megérteni és reagálni a kínai szövegre a gép, hasonlóan az emberekhez. Olvasd el: Valós időben tolmácsol a több mint 70 nyelven értő fülhallgató
 
Ez az első alkalom, hogy jobb eredményeket értek el a mesterséges intelligencia-modellek a CLUE-n, mint az emberek - mióta 3 évvel ezelőtt több tucat kutató megállapította a referenciaértéket.
 
A CLUE honlapján is közzétett rangsor szerint a Tencent Hunyuan MI modellje lett az első 86.918 ponttal, második az Alibaba AliceMind-ja 86.685 ponttal. Mindkettő magasabb pontszámot ért el, mint az emberek, akik átlagosan 86.678 pontot kaptak.
 
A kínai Oppo okostelefon-gyártó, valamint az ételszállító óriás, a Meituan mesterséges intelligencia modelljei a negyedik, illetve az ötödik helyen végeztek.
 
 
L.A.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.

 

gyulai_vafurdo

profight_banner.