2023. 05. 01. - 08:20

Lego-ból készült bioprinterrel nyomtatható emberi bőr

Lego-ból készült bioprinterrel nyomtatható emberi bőr

Meghökkentő: 3D bionyomtatót építenek a tudósok LEGO kockákból, ami olcsó megoldást jelent emberi bőr nyomtatásához.

Legóból épített 3D bioprinterrel is megvalósítható az emberi bőr nyomtatása. A Cardiffi Egyetem tudósai saját 3D bionyomtatót készítettek LEGO kockákból, hogy megfizethető és méretezhető gépet alkossanak, amelyek képesek emberi bőrt nyomtatni a tudományos tanulmányok és kutatások céljából. Olvasd el: Mesterséges intelligencia - E-bőr innováció fejleszti a robotokatbioprinter_01
 
A 3D LEGO bionyomtatót dr. Christopher Thomas, dr. Oliver Castell és dr. Sion Coulman, a Cardiffi Gyógyszerészeti és Gyógyszertudományi Iskola munkatársai álmodták meg, tervezték és építették. 
 
Szövetmodelleket és biológiai anyagokat tud készíteni, például bőrsejteket nyomtathat. Olvasd el: Valósághű, 4D-s emberi bőr segíti a kozmetikai kísérleteket 
 
Az, hogy a gép képes orvosbiológiai kutatásokhoz orvosi szövetmintákat kiadni, olcsó megoldás, mely lehetővé teszi a kutatók számára, hogy elősegítsék az egészségügyi állapotok tudományos megértését és hatékony kezeléseket dolgozzanak ki.
 
„Olyan bionyomtató létrehozását tűztük ki célul, amelyet bárki meg tud építeni minimális forrásból, s pontosan ezt értük el" – mondta el dr. Coulman.
 
Hozzátette: a dokumentumuk szándékosan részletezi az építés minden elemét, beleértve a felhasznált LEGO alkatrészeket és annak képességeit - azért, hogy a szerkezet könnyen reprodukálható legyen a világ bármely pontján, bármely laboratóriumban.
 
 
L.A.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.

 

gyulai_vafurdo

profight_banner.