2021. 10. 16. - 08:00

Mesterséges intelligencia - Elkészült a nyújtható, mesterséges bőr

Mesterséges intelligencia - Elkészült a nyújtható, mesterséges bőr

Már nyomtatni is képesek nyújtható, mesterséges bőrre a tudósok: a Stanford Egyetem kutatói megalkották a bőrszerű integrált áramköröket.

Meghökkentő technológiai újdonságról számolt be a Stanford Egyetem. Zhenan Bao vegyészmérnök és kutatócsoportja már közel két évtizede fejleszti a bőrszerű integrált áramköröket, s most előállt az egyedülálló mesterséges bőrrel. 
 
Az áramkörök tömbjét jól lehet nyújtani, hajtogatni, hajlítani és csavarni, minden alkalommal visszapattan. 
 
Bár az új technológiának számos alkalmazási formája lehet - beleértve a hordható és beültethető termékeket – Zhenan Bao szerint van egy akadály, mely régóta gátolja széleskörű elterjedését. Ez pedig az, miként lehet egy teljesen új technológiát előállítani olyan mennyiségben, ami lehetővé teszi a forgalmazást? Olvasd el: E-bőr innováció fejleszti a robotokat
 
Bőrszerű integrált áramköröket hozott létre a Stanford kutatócsoportja
Bőrszerű integrált áramköröket hozott létre a Stanford kutatócsoportja
 
Bao és kutatócsapata megoldást javasolt a nyújtható áramkör-technológia tömeggyártására. Új tanulmány keretében ismertettek egy módszert az integrált áramkörök nyomtatására, melyek nyújtható és egyben tartós bőrszerű anyagok.
 
A módszer ugyanazt a berendezést használja, amelyet szilárd szilícium forgácsok előállításához alkalmaznak.
 
Az eredmény idővel elősegítheti a folyamat kereskedelmi célokra történő átállítását. Olvasd el: Az áttétes bőrrák kockázatát is kimutatja a mesterséges intelligencia
 
A stanfordi kutatók több mint 40 ezer tranzisztort illesztenek egyetlen négyzetcentiméteres, nyújtható áramkörre - referenciaként milliárd tranzisztort használtak, amelyek ugyanabba a területbe préselhetők a szilícium-chipeken.
 
A kutatócsoport előrejelzése szerint ez a szám hamarosan megduplázható – ami igen jó hír, ugyanis elegendő lenne ahhoz, hogy egyszerű áramköröket hozzanak létre a bőrön alkalmazott érzékelők vagy a testbe beültethető bioelektronika számára.
 
Fotó: Twitter/Yuqing Zheng
 
 
L.A.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.

 

gyulai_vafurdo

profight_banner.