2023. 08. 21. - 07:40

Meghökkentő: 1 hónap után is működik az emberbe ültetett sertésvese

Meghökkentő: 1 hónap után is működik az emberbe ültetett sertésvese

Különös kísérletet végeztek kutatók annak érdekében, hogy megmentsék egy agyhalott ember szerveit átültetés céljából.

Hatalmas orvosi áttörést értek el a New York-i NYU Langone transzplantációs intézetének szakemberei: még mindig működik az a sertésvese, amelyet több mint egy hónapja transzplantáltak egy agyhalott emberbe.  sertes
 
A beavatkozást olyan betegen hajtották végre július közepén, akin már nem lehetett segíteni - az állati vese teljesítményét pedig már második hónapja követik nyomon a szakértők.
 
Ez eddig a leghosszabb időtartam, ameddig egy génmódosított sertésvese emberben működött. Olvasd el: Robottal klónoznak sertéseket a kínaiak
 
A beteg, Maurice Miller 57 éves korában, hirtelen halt meg egy korábban nem diagnosztizált agydaganatban – megakadályozva ezzel a rutinszerv-adományozást. Annak esélye azonban, hogy a sertésvese enyhítheti az átültethető szervek hiányát, rávette a családját, hogy a testét kutatásra adományozzák.
 
Az elhunyt férfi saját veséjét a módosított sertés egyetlen veséje váltotta fel és azonnal vizelettermelésbe kezdett.
 
„Valóban úgy fog működni ez a szerv, mint egy emberi? Eddig úgy néz ki, hogy igen” – mondta dr.  Robert Montgomery, a NYU Langone transzplantációs intézetének igazgatója.
 
 
L.A.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.

 

gyulai_vafurdo

profight_banner.