2022. 06. 15. - 09:40

Mesterséges intelligencia – Már robottal klónoznak sertéseket a kínai tudósok

Mesterséges intelligencia – Már robottal klónoznak sertéseket a kínai tudósok

Meghökkentő: kínai tudósok már teljes mértékben robotokkal klónoznak sertéseket - a Nankai Egyetem csapata szerint segített javítani a sikerességi arányt az emberek eltávolítása a bonyolult folyamatból.

Napjainkra már létezik egy teljesen automatizált klónozási folyamat, mely látszólag olyan, akár egy varázslat – a South China Morning Post beszámolója szerint valójában az történt, hogy – ami kissé brutális csapás a tudósoknak - a mesterséges intelligencia által működtetett rendszer drasztikusan csökkentette a kézi klónozási kísérletek során észlelt hibák számát.
 
A tiencsini Nankai Egyetem csapata állítja, hogy az emberek eltávolítása az időigényes és bonyolult folyamatból segített javítani a sikerességi arányt.
 
A technológiát a Nankai Egyetem Mesterséges Intelligencia Főiskolájának kutatói alkották meg. A tudósok a kínai lapnak elárulták: a módszer 7 malac születését segítette elő bérkocán (mint béranyán) keresztül, emberi közreműködés nélkül. Mindez azt eredményezheti, hogy a kereskedelmi célú klónozás potenciálisan normává válhat. Olvasd el: Jól teljesít Kína első önvezető drónhordozó hajója
 
Mesterséges intelligencia – Már robottal klónoznak sertéseket a kínai tudósok
Mesterséges intelligencia – Már robottal klónoznak sertéseket a kínai tudósok
 
A technológia egyébként előnyös lehet a kínai mezőgazdaság és a fogyasztók számára, mivel segíthet csökkenteni az ország függését az importált tenyészállománytól.
 
A klónozás - melyet leggyakrabban az úgynevezett szomatikus sejtmag-transzferen keresztül végeznek -, kényes és időigényes folyamat. A sejtek könnyen megsérülnek közben, s a kereskedelmi forgalomba hozatal fő akadálya eddig az emberi baklövés esélye, valamint a folyamat unalmassága volt. Talán csak mostanáig.
 
Mint azt a South China Morning Post megírta, egyik kutató, Pan Dengke panaszkodott arra, hogy a mikroszkopikus sejtek fölé görnyedés hosszú órákon és éveken át hátproblémákat váltott ki, az automatizálás ezért enyhíthet ezen a problémán.
 
„Mesterséges intelligencia működtetette rendszerünk képes kiszámítani a sejten belüli törzset, arra utasítva a robotot, hogy minimális erőt alkalmazzon a klónozási folyamat befejezéséhez, ami csökkenti az emberi kéz okozta sejtkárosodást” - mondta Liu Yaowei kollégája a lapnak. Olvasd el: Gátat épít Kína - Mesterséges intelligencia és 3D nyomtatás segítségével
 
Kínában nagyon sokan fogyasztják a sertéshúst - Hszi Csin-ping kínai elnök napirendjén kiemelt helyen is szerepel az élelmiszer-biztonság. Ez a hús az országban a legnépszerűbb, a sertésipar pedig még mindig lábadozik az afrikai sertésvírus 2018–19-es kitörésből, amely súlyosan érintette a tenyészállományát.
 
A sok egészséges koca elvesztése miatt megnőtt a tenyészimport igénye, az iparág azóta is az önellátás visszaszerzésére törekszik – tudatta a Reuters.
 
Liu Yaowei a South China Morning Post-nak azt mondta, reméli, hogy a hatékony, automatizált klónozási gyakorlat a tömegek számára hozzáférhetőbb, jó minőségű sertésállományt eredményez, miközben segíti a nemzeti önellátási törekvéseket is.
 
Nem kérdés, jelentős előnnyel járna, ha minél több ember számára biztosítanák a hozzáférhető élelmiszert. Ám mivel a kereskedelmi klónozás még nem terjedt el, a széleskörű hatás egyelőre várat magára.
 
 
L.A.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.