2020. 12. 22. - 09:45

Mesterséges intelligencia - Robotok helyettesíthetik a terápiás kutyákat?

Mesterséges intelligencia - Robotok helyettesíthetik a terápiás kutyákat?

A robotállatok tökéletes helyettesítői lehetnek valódi szőrmés társainknak – vélik brit kutatók, akik szerint hasonló hatékonysággal segíthetnek, mint például a terápiás kutyák.

Az állatoknak, különösen a kutyáknak terápiás előnyeik vannak a gyermekekre és a fiatalokra nézve – egy új tanulmány, melyet a The International Journal of Social Robotics szaklap közölt, felfedezte, hogy a MiRo-E elnevezésű robotállat hasonló hatékonyságot mutat, sőt még jobb alternatíva is lehet az élő kedvenceknél.
 
„Tudjuk, hogy a valódi kutyák megnyugtató és élvezetes interakciókat biztosíthatnak a gyermekek számára – ezzel növelik a jóllét érzését, javítják a motivációt és csökkentik a stresszt – mondta dr. Leanne Proops a Pszichológiai Tanszékről. - Előzetes tanulmányunk megállapította, hogy a biomimetikus – vagyis az állatok viselkedését utánzó - robotok megfelelő helyettesítők lehetnek bizonyos helyzetekben, s előnyökkel is járhat, ha valódi kutyák helyett alkalmazzák őket." Olvasd el: Robotkutya járőrözik a szingapúri parkokban
 
Az ebek a leggyakoribb terápiás állatok, mert lehet őket tanítani és általában szociális természetűek. Ugyanakkor, bizonyos esetekben rizikós alkalmazni őket az esetleges allergiák vagy azátadható betegségek miatt – de vannak emberek, akik nem is érzik kellemesen magukat egy eb társaságában.
 
Olivia Barber maga is terápiás kutya gazdája, s a tanulmány első szerzője. „Bár az iskolákban és a kórházakban nagy előny származhat abból, hogy terápiás kutya látogatja meg a betegeket, tekintettel kell lennünk magára az ebre is. A látogatások stresszesek és hihetetlenül fárasztóak lehetnek a terápiás kutyák számára, vagyis érdemes megvizsgálnunk, hogy megvalósítható-e robotállat” – tette hozzá.
 
Igen sok pozitívum van abban, ha robotállatot használunk egy terápiás kutya helyett – hívta fel a figyelmet. Teljesen tisztíthatók, s hosszú ideig képesek „dolgozni”.
 
Valódi kutya helyett a biomimetikus robot is jól beválik a kutatók szerint
Valódi kutya helyett a biomimetikus robot is jól beválik a kutatók szerint
 
Nagyon élethűek lehetnek, imitálva a valódi ebek mozgását és viselkedését – még a farkukat is tudják csóválni. Kimutatják, ha örülnek, ha izgatottak, érzelmeket fejeznek ki hangokkal – és színekkel. Még aludni is elmehetnek. Olvasd el: Megjött a bionikus robotmacska
 
A kutatók egy vizsgálat során valódi kutyákat és biomimetikus robotot használtak egy nyugat-sussexi általános iskolában, 34, 11-12 éves gyermek bevonásával.
 
A két valódi terápiás kutya egy 3 éves Jack Russell-uszkár keverék volt, illetve egy 12 éves labrador. A robot pedig egy MiRo-E biomimetikus modell, melyet a Consequential Robotics fejlesztett ki.
 
A gyerekeket arra kérték, töltsenek ki egy kérdőívet a kutyákkal és robotokkal kapcsolatos meggyőződésükről és hozzáállásukról, mielőtt két különálló foglalkozáson vettek részt - az egyikben valós kutyával, a másikban pedig robottal.
 
Annak ellenére, hogy a gyerekek azt írták, jelentős előnyben részesítik az élő kutyával való foglalkozást, az általános jókedv igen magas volt, s valójában több pozitív érzelmet fejeztek ki a robottal való interakciót követően.
 
Minél inkáb tulajdonítottak mentális állapotokat és érzékenységet a kutyáknak vagy a robotnak, annál jobban élvezték a foglalkozást.
 
„Ez egy kisméretű tanulmány, ám az eredmények a kutatásokon belül azt mutatják, hogy a kutyák jól helyettesíthetők az interaktív robotállatokkal, s hasznos alternatívát kínálnak a terápiához” – fogalmazott a kutató.
 
 
László Adrienn

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.

 

gyulai_vafurdo

profight_banner.