2022. 04. 01. - 08:30

Metán lehet a kulcs a földönkívüliek megtalálásához?

Metán lehet a kulcs a földönkívüliek megtalálásához?

A metángáz létfontosságú lehet az idegen élet felfedezése szempontjából – állítják a kutatók. Ez a gáz ugyanis életformából származhat.

Tudósok szerint a metángáz lehet a kulcsa annak, hogy földönkívüli életre bukkanjunk. Olvasd el: Darab egy másik világból - Földönkívüli teszlabort telepít Anglia
 
Eddig általában vizet és oxigént kerestek a szakértők, amikor az idegen létformákat kutatták, ám a nemrég felbocsátott James Webb Űrteleszkóp képes észlelni azt a – szellentésszerű - gázt, amely életformából származhat. vilagur_1
 
Az űrteleszkóp 2022 nyarán kezdi el a megfigyeléseket.
 
„Ha sok metánt észlel egy sziklás bolygón, akkor ennek magyarázatához jellemzően jelentős forrásra van szükség. Tudjuk, hogy a biológiai aktivitás nagy mennyiségű metánt hoz létre a Földön és ez valószínűleg planétánk korai változatán is így volt, mert a metán előállítása anyagcsere szempontjából meglehetősen egyszerű” – mondta dr. Joshua Krissanen-Totton, a Kaliforniai Egyetem munkatársa. Olvasd el: A Vénusz felhőiben idegen lényeg rejtőzhetnek?
 
Maggie Thompson, a kutatásban részt vevő hallgató hozzátette: az idegenek létezésének meghatározásához többre lesz szükség, mint metánra. 
 
„A metán a kirakós játék egyik darabja. Ám annak eldöntéséhez, van-e élet egy bolygón, figyelembe kell venni a geokémiáját, hogyan lép kölcsönhatásba a csillagával, illetve azt a sok folyamatot, amelyek geológiai szempontból befolyásolhatják a bolygó légkörét” – tette hozzá a végzős hallgató.
 
 
L.A.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.

 

gyulai_vafurdo

profight_banner.