2023. 01. 09. - 08:30

Robotikával lélegzik egy felfújható szobor

Robotikával lélegzik egy felfújható szobor

A felfújható antropomorf szobor lágy robotikát alkalmaz a légzés utánzására – a szerkezet a Massachusetts-i Technológiai Intézet (MIT) hallgatójának találmánya.

Meglepő találmányt hozott létre robotika segítségével egy diák a Massachusetts-i Technológiai Intézetnél (Massachusetts Institute of Technology – MIT). Egy felfújható szobrot, amely képes imitálni a légzést. 
 
Mateo Fernandez puha robotikával alkotta meg a szobort, amely megjeleníti az emberi légzést. A „Pulzus keresése” elnevezésű találmány egy antropomorf gép. Úgy tervezték, hogy utánozza az élő szervezetet vagy egy lüktető szervet.
 
A mesterséges intelligencia gyors fejlődése segítette megalkotását - a kinetikus szerkezet lágy robotikával működik, így képes imitálni a dinamikus pulzációkat. Előrevetítenek egy jövőt is, melyben  „lélegeztetőgépek” működnek majd. Olvasd el: Oxigénfejlesztő géppel élhet ember a Holdon?
 
robot_lelegzo_1
 
A legyártott csontváz egy 3D-nyomtatott bordaívet hoz létre szilárdan összekapcsolt, sokszögű keretekből, ezeken keresztül tágul ki és húzódik össze a felfújható puha anyag.
 
Az antropomorf gép pulzáló szervként működik, amely a bordaívhez nyomódik, miközben lélegeztetőgépként biztosít levegőt egy sor csövön keresztül. Olvasd el: Mesterséges intelligencia-űrgyár tenné lehetővé az emberi Hold-bázist
 
„A gépen átáramló levegő lassú üteme egy, levegő után kapkodó kórházi páciens viselkedését utánozza, s minden alkalommal egyre kevésbé jut levegőhöz” – magyarázta a tervező.
 
A mesterséges intelligencia gyors fejlődése és a már megtapasztalt Covid-járvány miatt az objektum ígéretes jövő elé nézhet – nem mellesleg olyan gépek is létrejöhetnek, amelyek tudnak lélegezni.
 
„A levegő a szubsztrát, amely mindent összeköt” – jegyezte meg Fernandez.
 
 
L.A.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.