2021. 11. 19. - 09:05

Technológiával már hívhatják is gazdájukat a kutyák

Technológiával már hívhatják is gazdájukat a kutyák

A Glasgow-i Egyetem tudósa olyan eszközt talált fel, melynek segítségével az ebek hívni tudják gazdájukat, a szeparációs szorongást enyhítendő.

Meglepő eszközt készített egy a Glasgow-i Egyetem kutatója: dr. Ilyena Hirskyj-Douglas munkája segítségével a kutyák akár hívni is tudják gazdájukat, ezzel enyhítve az elszakadás miatti szorongást.
 
Az egyetemi tudós találmánya a maga nemében az első, Hirskyj-Douglas-nek finnországi egyetemi kutatótársai és saját kutyája segítettek. A feltaláló ugyanis maga is kutyagazdi: egy Zack nevű labradoré. Olvasd el: Kutyaugatást elemez a mesterséges intelligencia-nyakörvkutya_gazdi_1
 
A rendszer a DogPhone nevet kapta. Úgy lép működésbe, hogy a házi kedvenc felveszi és megrázza a gyorsulásmérővel felszerelt labdát.
 
Amikor a készülék mozgást érzékel, videohívást kezdeményez az eszközhöz csatlakoztatott képernyőn. Olvasd el: Lefordítja a macskanyávogást az MI?
 
„Több száz internetkapcsolatos okosjáték létezik a piacon, amelyeket a kutyatulajdonosok megvásárolhatnak kedvenceik számára. Túlnyomó többségük azonban a kutyatulajdonosok igényeit szem előtt tartva készült, s lehetővé teszi, hogy megfigyeljék kedvenceiket, vagy kapcsolatba léphessenek velük, miközben távol vannak otthonuktól" - mondta el dr. Hirskyj-Douglas, az Egyetem Számítástechnikai Karának állat-számítógép interakció specialistája.
 
„Úgy tűnik azonban, kevesen gondolkodnak azon, hogy maguk a kutyák mire vágyhatnak, vagy hogy a technológia milyen előnyökkel járhat számukra – hiszen ők is rendelkeznek saját gondolatokkal és érzésekkel” – fejtette ki a kutató, aki most a kutyák helyzetén igyekszik segíteni.
 
 
L.A.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.