2020. 11. 27. - 11:30

Lefordítja a macskanyávogást a mesterséges intelligencia?

Lefordítja a macskanyávogást a mesterséges intelligencia?

Egy új, az Alexa kifejlesztőjéhez tartozó applikáció a macskanyávogás lefordítását tűzte ki célul. A MeowTalk rögzíti a hangot és megkísérli azonosítani a jelentését.

Megkísérli értelmezni a macskanyávogást egy új alkalmazás, melyet egy korábbi Amazon Alexa-mérnök fejlesztett ki.
 
A MeowTalk nevű applikáció rögzíti a hangot, majd igyekszik azonosítani annak jelentését. A macskatulajdonosoknak a fordítás érdekében adatbázist is segít létrehozni, hogy a mesterséges intelligencia szoftver tanulhasson belőle.
 
Jelenleg csupán 13 kifejezést tartalmaz az alkalmazás szókincs-tára, beleértve az alábbiakat: „etess meg!” „Mérges vagyok!” és „Hagyj békén”.
 
A kutatások szerint az emberekkel ellentétben a macskák nem beszélnek nyelvet. Minden „miau” egyedi és személyre szabott azonban a gazdi számára, s egyesek hangosabbak, mint a többi. Olvasd el: Megjött a bionikus robotmacska
 
Mesterséges intelligencia segíthet értelmezni a macska nyávogását
Mesterséges intelligencia segíthet értelmezni a macska nyávogását
 
Tehát a macskahangokra vonatkozó adatbázis nem általános - az alkalmazás fordítása minden egyes profilnál eltér. Azzal, hogy rögzítik és címkézik a hangokat, a mesterséges intelligencia és a gépi tanulási szoftver jobban meg tud érteni minden egyes macskahangot – s minél többet használják, annál pontosabbá válik.
 
A végső cél egy intelligens nyakörv kifejlesztése - mondta Javier Sanchez, az Akvelon alkalmazásfejlesztő csoport technikai programmenedzsere. Ez a technológia instant módon le tudná fordítani a macska nyávogásának értelmét, s a nyakörvön keresztül egy emberi hang szólalna meg.
 
Mint Sanchez hozzátette: véleménye szerint ez most különösen fontos, hiszen a társadalmi távolságtartással sok olyan ember van, aki egyedül ragad otthonában, de például ott van egy macska, akihez beszélhet.
 
Az eszköz lehetővé tenné, hogy a gazdi kommunikáljon a cicájával, vagy legalább megértse a macska szándékát és jó kapcsolatot építsen ki vele.
 
Az alkalmazás ingyenesen elérhető a Google Play Áruházban és az Apple App Store-ban is. Olvasd el: Ürülékből vizsgálja a macskák egészségét a mesterséges intelligencia
 
Természetesen, még a fejlesztés korai szakaszában van, ezért a kezdeti vélemények is igen vegyesek.
 
Összességében a visszajelzések alapján ez egyelőre csak egy szórakoztató alkalmazás, ha az ember nem veszi komolyan – idővel azonban fejlődni fog és valóban ígéretesnek tűnik.
 
Van azonban olyan cicatulajdonos is, aki kijelentette: mindez káros lehet a macskára, a tulajdonosra és a kapcsolatukra nézve - hiszen például ha egy macska dorombol, az nem feltétlenül jelenti azt, hogy boldog és nyugodt. A dorombolás jelezheti, hogy szeretetet igényel, de kényelmetlenséget is jelezhet. Ő is úgy vélte, hogy a jelenlegi formájában az alkalmazást inkább csak szórakozásra szabad használni.
 
 
László Adrienn

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.