2021. 01. 23. - 08:00

Hogy van? - Kutyaugatást elemez a mesterséges intelligencia-nyakörv

Hogy van? - Kutyaugatást elemez a mesterséges intelligencia-nyakörv

Nem olyan régen a macskák nyávogását igyekeztek megfejteni a kutatók mesterséges intelligencia segítségével – most sor került a kutyákra is, okos nyakörv formában.

Nem sokkal korábban a macskanyávogást elemezték a kutatók, segítséget nyújtva a cicagazdiknak –különösen azoknak, akik főként kedvencükkel kommunikálnak otthon, a járványhelyzetben.
 
Nem maradhatott azonban egyedi az ötlet – egy dél-koreai startup cég a kutyákhoz is kifejlesztett okosnyakörvet, amely elmondásuk szerint az eb öt érzelmi állapotát képes azonosítani.
 
A találmányhoz természetesen az ugatást és a mesterséges intelligenciával működő, hangfelismerő technológiát alkalmazták.
 
Mesterséges intelligencia - Jobban megértheti egymást ezentúl kutya és gazdája?
Mesterséges intelligencia - Jobban megértheti egymást ezentúl kutya és gazdája?
 
A Petpuls Laboratórium már 2017-ben nekifogtak a kutyaugatások gyűjtéséhez – rögzítve számos ugatásfajtát -, s ezek alapján elemezték az ebek hangulatát. A gyűjtés során 50 kutyatípus csaknem 10 ezer hangmintájából született méretes adatbázis, melynek alapján az algoritmus „dolgozhat”.
 
Három évre rá, most készült el az okosnyakörv, melyet a Szöuli Nemzeti Egyetem kutatói teszteltek. Elmondásuk szerint az eszköz 90 százalékos pontossággal felismeri, milyen érzelmi állapotban van a kutya. Olvasd el: Az állatok spontán viselkedésére is megtanítható a mesterséges intelligencia?
 
A nyakörv a Petpuls nevet kapta a feltaláló cég után. Okostelefon-alkalmazás tartozik hozzá, ennek alapján értesülhet a gazda arról, hogy kedvence éppen milyen hangulatban van: boldog, szomorú, izgatott, nyugodt vagy éppen mérges – árulta el Andrew Gil, a Petpuls Lab marketingigazgatója.
 
 
Emellett persze a nyakörv képes nyomon követni, mennyire aktív az eb és milyen időközönként pihen.
 
Mint azt Gil hozzátette, sok esetben válnak meg egy kutyától tulajdonosaik azért, mert nem értik meg egymást. Ezen talán segíthet az okosnyakörv, melyet a laboratórium 99 dollárért (kb. 30 ezer forint) kezdett el értékesíteni.
 
 
László Adrienn

 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.