2021. 10. 27. - 08:30

Több centit nőnek az űrhajósok a missziók során

Több centit nőnek az űrhajósok a missziók során

Az űrhajósok több mint 7 centimétert nőhetnek az űrmissziók alatt és hajlamosak hátfájással küzdeni – állapították meg kutatók.

Több centiméterrel lehetnek magasabbak az űrhajósok, ha végigcsináltak néhány űrmissziót – 7,6 cm-et nőhetnek az utazások során, ám ennek következtében hátfájás alakulhat ki náluk. asztronauta_1
 
Az ok? A súlytalanság lehetővé teszi gerincük kiegyenesedését, s „növekedésre” készteti őket, ám a gerinc normál helyzetbe áll vissza a Földre érkezve, s ez komoly hátfájdalmakkal jár. Olvasd el: Meghökkentő - Már lehet helyet foglalni az űrballonba
 
Az amerikai Johns Hopkins Egyetem szakértői arra jutottak, hogy kisebb görbülete lehet az űrhajósok gerincének, miután visszatérnek az Földre.
 
„Az emberek akár 7,62 centit is „nőhetnek” az űrben, ahogy a gerinc alkalmazkodik a mikrogravitációhoz – mondta dr. Radostin Penchev, a Johns Hopkins Kórház orvosa. - Ha a csökkent gravitáció lehetővé teszi e görbület kiegyenesedését, ez nemcsak akut fájdalmat okozhat az űrhajósoknál, hanem a gerincoszlop stabilitását is befolyásolhatja, amikor hazatérnek az űrből.”
 
Az űrutazók 80 százalékánál hátfájás jelentkezik, miután visszatért a Földre, de hogy mikor, az eltérő lehet – tudatták a szakértők.
 
 
L.A.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.