2023. 02. 27. - 08:30

Több ezer szagkombináció – jönnek az illatok a metaverzumban

Több ezer szagkombináció – jönnek az illatok a metaverzumban

Már létezik készülék, amely illatokat is az ember rendelkezésére bocsát a digitális, VR-alapú világban – a nevadai Las Vegasban, a CES 2023 technológiai tárlaton mutatták be.

Las Vegasban januárban rendezték meg a CES 2023 technológiai kiállítást, amely a világ legnagyobb technológiai show-ja. A bemutatott legjobb termékek közül kiemelendő az a megoldás, amely létrehozza a metaverzumban az illatokat. 
 
Számos vállalat – nevezetesen a Facebook anyavállalata, a Meta – egy ideje olyan technológiákon dolgozik, amelyek támogatják a jövőbeli digitális világot, a metaverzumot.
 
A metaverzum egy olyan nem fizikai világ leírására használt kifejezés, amelyben az emberek különféle digitális technológián keresztül lépnek kapcsolatba egymással. Virtuális valóság (VR) szemüveget és más eszközöket használnak, hogy interakcióba kerüljenek a metaverzumban. Olvasd el: Hogyan fogja a metaverzum befolyásolni mindennapi életünket?
 
Több ezer szagkombináció – jönnek az illatok a metaverzumban - Fotó: ovrtechnology.com
Több ezer szagkombináció – jönnek az illatok a metaverzumban - Fotó: ovrtechnology.com
 
Az OVR Technology cég most piacra dobott egy új, viselhető eszközt, amely szagokat állít elő – ezeket a VR-technológiához tervezték. Az eszközt ismertető videóban Aaron Wisniewski, az OVR vezetője elmondta: az emberi szaglás lemásolására alkották meg.
 
Az eszköz olyan elemekkel kapcsolja össze a szagokat, melyeket az ember megtapasztalhat a digitális, VR-alapú világban. Például, ha megszagol egy virágot, a készülék illatot termel számára. Olvasd el: Portál a metaverzumhoz a hologramos doboz
 
A kültéri környezet - például ha egy mezőn tartózkodunk -, szintén érzékelhető digitálisan.
 
A készülék ízletes ételek illatát is képes kiváltani, miközben a metaverzumban levő ember átmegy üzleteken vagy éttermeken.
 
Az OVR Technology szerint készüléke több ezer különböző szagkombináció előállítását képes megoldani.
 
Hozzátették azonban: nem arra tervezték, hogy pontosan a való világban megtalálható szagokat keltse. Ehelyett a készülék célja, hogy a digitális illattechnológia „lehetőségeinek teljesen új világát” kínálja a felhasználóknak.
 
 
Fotó: ovrtechnology.com
 
L.A.

 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.

 

gyulai_vafurdo

profight_banner.