2022. 05. 23. - 08:10

Virtuális valóság-élményt fokoz légzésellenállással ez a maszk

Virtuális valóság-élményt fokoz légzésellenállással ez a maszk

A légzésellenállás felhasználásával fokozza a virtuális valóság, azaz VR élményt egy vadonatúj, AiRres elnevezésű maszk, amelyet a fejre lehet szerelni.

Meghökkentő eszközzel rukkolt elő egy tervezőcsoport. Az AirRres Maszk fejre szerelhető eszköz, amely szabályozza a felhasználó légzési képességét ezzel a virtuális élményt közelebb hozza a valósághoz.
 
A környezeti feltételektől vagy a virtuális avatár állapotától függően a hardver a nehézségi szinteket légzési műveletekké alakítja át.
 
Ha például az avatár intenzív füsttel vagy hővel teli helyen járkál, a rendszer az érzést korlátozott levegőellátásként azonosítja, így megnehezíti a felhasználók be- és kilégzését. Olvasd el: Virtuális valóság csillapítja hatékonyan az égési sérülések fájdalmát
 
Virtuális valóság-élményt fokoz légzésellenállással ez a maszk
Virtuális valóság-élményt fokoz légzésellenállással ez a maszk
 
Bár a maszk légzési ellenállást biztosít, nem korlátozza viselőjének mozgását – hiszen az tönkretenné az egész élményt.
 
Az AirRres maszkot Markus Tatzgern és kollégái alkották meg a Salzburgi Alkalmazott Tudományegyetemen. Segítségével a többszenzoros stimuláció szintjének növelését célozták meg.
 
A játékos légzési képességének szabályozásával a készülék növeli a veszélyérzékelést, s fokozza az elmélyülést a virtuális valóság-élményben. A maszk észrevehető eltéréseket biztosít a légzési ellenállásban, melyet a felhasználó virtuális környezete befolyásol. Olvasd el: Virtuális valóság növelheti az egészségügy hatékonyságát
 
„A légzésellenállást új szenzoros visszacsatolási módként alkalmazzuk, lehetővé téve a VR-alkalmazás számára, hogy futás közben manipulálja az ellenállást a környezeti feltételektől vagy a virtuális avatár állapotától függően” – tudatták a tervezők.
 
 
Hozzátették: felhasználói tanulmány keretében mutatják be hamarosan a maszk precíziós méréseit, az interakciót, valamint képességét arra, hogy a légzésellenállást kontextuális információk közlésére használja - például a játékos virtuális avatárját befolyásoló kedvezőtlen környezeti feltételek esetén.
 
Mint kifejtették, eredményeik azt mutatják, hogy az AirRes maszk fokozza a virtuális élményeket, képes magával ragadóbb forgatókönyveket létrehozni az alkalmazásokhoz, azzal, hogy erősíti a veszélyérzékelést vagy javítja a helyzetfelismerést edzésszimulációkban; de akár pszichoterápiában is, további fizikai ingerek biztosításával.
 
 
L.A.

 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.