2024. 07. 02. - 08:20

Zágrábban arathat az autonóm elektromos taxi, ami magától veszi fel az utasokat

Zágrábban arathat az autonóm elektromos taxi, ami magától veszi fel az utasokat

A Verne-féle autonóm elektromos taxi már arra is képes, hogy önállóan felvegye az embereket, miután fuvart foglalnak. Még érdekesebb, hogy mindez a horvátországi Zágrábban történik.

Horvátország fővárosában mutatkozott be a Verne-féle teljesen autonóm elektromos taxikból álló flotta, telekocsik megosztása, illetve a városok körüli taxi szolgáltatások számára.
 
Mindez hasonló a manapság fellelhető taxifoglalásokhoz és szolgáltatásokhoz, azzal a különbséggel, hogy a Verne autóit senki sem vezeti - a járművek képesek önállóan áthaladni a városok körüli forgalmi dugókon és forgalmas utakon.
 
A mobilitási vállalatot Mate Rimac, a Rimac Automobili vezérigazgatója alapította a Rimac Group két kollégájával és barátjával, Marko Pejković-al, a Verne jelenlegi vezérigazgatójával, valamint Adriano Mudrival, a Nevera tervezőjével és a Verne tervezési igazgatójával. Olvasd el: Mesterséges intelligencia - Élre tör a kínai Baidu a robottaxi-szolgáltatás terén
 
 
Zágrábban arathat az autonóm elektromos taxi, ami magától veszi fel az utasokat
Zágrábban arathat az autonóm elektromos taxi, ami magától veszi fel az utasokat
 
A trió az autonóm elektromos taxik gyártására készül, amelyek várhatóan 2026-ban indulnak Zágrábban, a mobilitási vállalat székhelyén.
 
A Verne a Mobileye rendszerszoftver-céggel működik együtt az autonóm elektromos taxik létrehozásában.
 
A szoftvercég kamerából, radarból és lidarból álló szenzorkészletét építi be a Verne járművekbe, hogy lehetővé tegye azok automatizált vezetési képességeit városi környezetben és forgalomban is.
 
A berendezés megoldja, hogy az autók különböző helyeken és úttípusokon, valamint változó időjárási körülmények között is gond nélkül haladjanak. Képesek figyelembe venni a közeli járművek vezetési stílusát, ami Verne számára kulcsfontosságú lehet, hiszen az autonóm elektromos taxiknak nincs sofőrjük.
 
Az utasközpontú kabin illeszkedik a Verne tervezési stlíusába az autonóm elektromos taxik belsejében.
 
Egyelőre csak két ember fér el benne, mert ahogy azt Adriano Mudri tervezési igazgató elmondta: kutatási adataik szerint 10-ből 9-et csak egy-két ember használ.
 
Ezt szem előtt tartva a belső tér bőséges, még akkor is, ha a jármű kompakt. A tervezőcsapat szerint „több hely van a pihenésre, mint egy Rolls-Royce-ban”, még két extra nagy üléssel is, amelyeket az utasok ideiglenes munkaállomásként is használhatnak.

Zágráb és a világ 10 másik városa már aláírta a szerződést a Verne taxikra, amelyeket egyébként a Nyolcvan nap alatt a világ körül című könyv írójáról neveztek el. További 20 várossal pedig folynak a tárgyalások – tudatta Marko Pejković, a cég igazgatója.

Fotó: designboom.com - verne

Olvasd el ezt is: Top 5 dolog, amiért jók a robot taxik

B.A.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.