2022. 08. 17. - 14:07

Gyermekbarát okos játékok kellenek

Gyermekbarát okos játékok kellenek
Az intelligens játékok robbanásszerű terjedése - különösen azoké, amelyek mesterséges intelligenciát tartalmaznak - számos aggályt vet fel a gyermekek biztonságával és magánéletével kapcsolatban.

Számos MI-alapú játékot már hároméves korú gyermekek számára is forgalmaznak és e termékek nemzetközi szinten kevéssé szabályozottak.

 

Olvasd el ezt is: A minőségi Logi vár, avagy a kicsik és nagyok kedvence

 

Az UNICEF jelentést adott ki a mesterséges intelligencián alapuló játékok gyermekjogokra gyakorolt hatásáról, amelyben felvázolja az e jogokat tiszteletben tartó politikák és rendszerek szükségességét.


Aggodalomra ad okot, hogy sok mesterséges intelligencia alapú játék nem eléggé biztonságos és könnyen feltörhető. Ez lehetővé teheti a személyes adatokhoz való jogosulatlan hozzáférést, vagy akár azt is, hogy ismeretlen személyek célba vegyék a gyermekeket.

 

A mesterséges intelligencia alapú játékok egyre népszerűbbek a kisgyermekek körében is

 

További aggodalomra ad okot, hogy egyes intelligens játékok túlzott mennyiségű adatot gyűjtenek a gyermekekről, amelyek felhasználhatók ellenük, vagy profilokat is készíthetnek az adatok felhasználásával. Továbbá megcélozhatják őket korhatáruknak nem megfelelő vagy káros reklámokkal vagy tartalmakkal. A mesterséges intelligencia alapú okos játékok a kisgyermekek fejlődését is befolyásolhatják. 

 

Olvasd el ezt is: Érezhet családi szeretetet a mesterésges intelligencia?


Ezen aggályok ellenére a mesterséges intelligencia alapú intelligens játékok számos előnnyel is járhatnak. Segíthetnek a gyermekeknek új készségek és folyamatok elsajátításában, növelhetik az őket körülvevő világ megértését és elősegíthetik a kreativitást és az együttműködést. Alapvető fontosságú, hogy az innovációt ezen a területen a gyermekek igényei, és ne a kereskedelmi érdekek vezéreljék.


A politikai döntéshozóknak és a tervezőknek figyelembe kell venniük az MI-alapú intelligens játékok kockázatait és előnyeit is, amikor szabályokat alkotnak és termékeket terveznek.

 

Biztosítaniuk kell, hogy ezek a játékok megfelelően védettek legyenek, hogy ne gyűjtsenek túlzott mennyiségű adatot és hogy megfeleljenek annak a korosztálynak, amelynek szánták őket. A legfontosabb, hogy biztosítaniuk kell, hogy a játékok fejlesztése a gyermekek jogainak és szükségleteinek világos megértésén alapuljon.

 

Olvasd el ezt is: Javítja a diákok teljesítményét a későbbi iskolakezdés?

 

 

H.A.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.

 

gyulai_vafurdo

profight_banner.