2021. 05. 20. - 13:36

Hogyan tudhatom meg könnyen, hogy mennyi nyugdíjam lesz?

Hogyan tudhatom meg könnyen, hogy mennyi nyugdíjam lesz?
Mivel a jövőt (értsd: infláció, törvényi változtatások) egyikünk sem látja, a pontos jövőbelinyugdíjunk összegét sehol nem tudjuk megnézni, azonban ehhez többféle módon is közeljuthatunk.
Az egyik lehetőség az ONYF (Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság) nyugdíjkalkulátora, ahová be tudunk vinni minden releváns adatot akár az 1980-as évekbeli diákmunkáinkat is. A folyamat hosszú, de ez a legpontosabb módszer. Azt azonban vegyük számításba, hogy a jövő éveket ez a nyugdíjkalkulátor nem veszi figyelembe. Van azonban néhány kattintással elérhető megoldás is.
 
Gyors nyugdíjkalkulátorok
 
Több sokkal egyszerűbb, bár valamelyest pontatlanabb nyugdíjkalkulátor is elérhető az interneten, az egyik a nyugdijbiztositas.com-é. Itt minimum 1 kattintásra van szükségünk (ha születési évünk 1980-as és 400.000 Ft a nettó [kézhez kapott] jövedelmünk), ha ez pont nem illik ránk, akkor pedig három kattintásra. A kalkulátor akkor működik, ha 1967-1996 között születtünk és nettó fizetésünk 150.000 és 1.000.000 Ft között van van.
 
Nézzünk egy példát: 1988-as születéssel, 250.000-es nettó fizetéssel a várható nyugdíj 161.000 Ft lesz a nyugdíjkalkulátor szerint. Nyilvánvalóan ez egy becslés, hiszen ki tudja, hogyan néz majd ki a világ több mint 30 év múlva.
 
Hogyan működnek a nyugdíjkalkulátorok?
 
A szolgálati időt a kalkulátor 42 évnek számítja. Ha ettől jelentősen eltér a szolgálati idő, egészen más számok is kijöhetnek. 15 év szolgálati időre van szükség a minimum nyugdíjra való (jelenleg 28.500 Ft) jogosultsághoz, míg 50 év szolgálati időre ahhoz, hogy előző bérünk 100%-ét tudhassunk magunkénak.
 
A kalkulátor az ONYF (Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság) nyugdíjkalkulátorán alapul és figyelembe veszi azt is, hogy 10.000 Ft értéke két évtizeddel ezelőtt igen más volt, mint ma. Ahhoz, hogy egy szintre tudja hozni a végösszeget (vagyis mai értéken számolva kapjunk egy jó becslést), az úgynevezett valorizációs szorzókat alkalmazza. A jövőre nézve becsléseket használ, így a végösszeg annál pontosabb, minél közelebb vagyunk a nyugdíjkorhatárhoz.
 
Mit tehetek, ha a megjelölt összeg nem tűnik elégnek?
 
Egy nem régi kutatás szerint a megkérdezettek mindössze 4%-a nyilatkozott úgy, hogy meg tudna élni az állami nyugdíjából. Minden kiegészítés valós segítség, legyen szó egy saját lakás megvásárlásáról, lakáskiadásról akár hosszú távra, akár AirBnB-zésre, érték-és állampapírokra, tőzsdézésre, bankszámlán vagy széfben tartott pénzre, személyes aranytartalékra, stb.
 
Azonban nem minden megtakarítási és befektetési opció azonos, és a legtöbben sokkal inkább a hó végére koncentrálnak pénzügyekben, mint több évtizeddel a jövőbe tekintve, így nem véletlen, hogy léteznek kimondottan nyugdíjcélú megtakarítások / befektetések: ezeket nevezzük nyugdíj előtakarékosságoknak. Egyes nyugdíj előtakarékosságok igénybe vételét a magyar állam adójóváírással támogatja.
 
Mely nyugdíj előtakarékosságokat támogatja a magyar állam és hogyan?
 
2014 óta három termékcsalád után lehet adót visszaigényelni. Ezek az önkéntes nyugdíjpénztár (ÖNYP), a nyugdíjbiztosítás és a nyugdíj előtakarékossági számla (NYESZ). Az adójóváírás a megtakarítás 20%-a (tehát havi 20.000 Ft, azaz évi 240.000 Ft után évi 48.000 Ft), amely a már befizetett személyi jövedelemadónkból igényelhető vissza.
 
Az adójóváírásnak plafonja is van: évi 100.000 forint az nyugdíj előtakarékossági számla; 130.000 Ft a nyugdíjbiztosítás és 150.000 Ft az önkéntes nyugdíjpénztár esetében. Ezek egyébként kombinálhatók is évi 250.000 Ft adóvisszatérítésig.
 
Ennek feltétele, hogy legyen (elég) befizetett SZJA-nk. Ha alkalmazottak vagyunk, „nyert ügyünk van”, akár minimálbér esetén is indíthatunk viszonylag magasabb összegű megtakarítást, de lakáskiadás után, választott tisztség honoráriumából és más esetekben is lehet befizetett SZJA-nk. Ilyen esetben csak rajtunk múlik, hogy ezt az összeget (amely a nyugdíjazásig, főleg a kamatos kamatokkal akár milliós nagyságrendű is lehet) bent hagyjuk-e az államkasszában vagy saját megtakarításunk részéve tesszük.
 
ND

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.

 

gyulai_vafurdo

profight_banner.