Egészség hírek

A barátok a túlélést segítik?

A barátok a túlélést segítik?

Ha szeretünk együtt lenni a barátainkkal, azt valószínűleg a „szerelemhormonnak”, vagyis az oxytocinnak köszönhetjük – sugallja egy új tanulmány.

Valószínűleg szerepet játszik a barátokkal töltött időben az oxytocin, azaz a „szerelemhormon” – derítették ki kutatók egy egérkísérlet során.

Az oxytocin kellemes érzéseket kelt, amikor a barátokkal együtt vagyunk, s ezzel elősegíti a szocializálódást – vélik a Stanford Egyetem kutatói.

„Tanulmányunk új megvilágításba helyezi a szociális jutalmazás mögötti agyműködést, vagyis a pozitív tapasztalatot, amelyet gyakran érzékelünk, amikor belefutunk egy régi barátba, vagy valakivel találkozunk, akit ismerünk” – mondta el dr. Robert Malenka, a tanulmány vezető szerzője, a Stanford Egészségügyi Iskola pszichiátria és viselkedéstudományi tanszékének munkatársa.

A barátkozás kellemes érzéseket kelt és segíti az embert a túlélésben

A barátkozás kellemes érzéseket kelt és segíti az embert a túlélésben

„A jutalmazó rendszer kulcsfontosságú dolog túlélésünkben, mivel jutalmat ad olyan dolgok elvégzéséhez – evolúciós történetünk során -, mint például a szaporodás” – fogalmazott.

Rámutatott, hogy példának okáért, ha éhesek vagyunk az étel finom. Ha szomjasnak érezzük magunkat, a víz frissítő. De ilyen a szex is.

A barátokkal való találkozásoknak szintén van jelentősége a túlélés szempontjából – annak idején az összeverődött embereknek kisebb esélyük volt, hogy a ragadozók megegyék őket, de arra is tökéletes volt, hogy találkozzanak valakivel, aki elmondja, hol található víz és élelem.

Dr. Malenka és kollégái számos laboratóriumi vizsgálatot végeztek el, melyek az oxytocin szerepét kutatták a szociális viselkedésen belül.

A felfedezéseket a Science szaklapban publikálták.

A kutatás eredménye új utakat nyithat abban, hogy segítsenek a szocializációs nehézségekkel küzdő embereknek – beleértve az autistákat és a skizofréneket.

Kapcsolódó cikk:

Jobb alvásra vágyunk? Legyünk többet a barátainkkal

Miért jó nekünk a kutyasétáltatás?

B.A.

 

 

Hosszú élet: 3 dolog kell hozzá

Hosszú élet: 3 dolog kell hozzá

Kutatók szerint három dolog segít abban, hogy hosszú életet tudhasson magának az ember. Természetesen mindenekelőtt az életmód-változtatás áll.
Justin Timberlake megható szerelmi vallomást tett

Justin Timberlake megható szerelmi vallo...

A közelmúltban ünnepelte a sztárpár évfordulóját, amelynek kapcsán az énekes romantikus posztot tett közzé közösségi oldalán.  
Brad Pittet fiatal színésznővel hozták hírbe

Brad Pittet fiatal színésznővel hozták h...

Meghökkentő pletyka terjed: bár a legutóbbi hírek szerint a sármos színész és felesége, Angelina Jolie békülőben van, Brad Pitt állítólag beleszeretett egy ifjú...
Demi Lovato drogproblémáiról vallott

Demi Lovato drogproblémáiról vallott

A fiatal énekesnőről nemrég kiderült, hogy csakúgy, mint sok sztárt őt is magával ragadta a kábítószer világa.   
Négy nagyszerű ajándék ötlet férfiaknak

Négy nagyszerű ajándék ötlet férfiaknak

Mindenkivel előfordult már, hogy nem volt ötlete ajándék vásárlás terén, hiszen nem akart egy századik ugyanolyan tárgyat ajándékozni kedvesének és olyan holmit...
Készíts öregedés elleni, csipkebogyós archidratálót!

Készíts öregedés elleni, csipkebogyós ar...

Tudtuk-e, hogy a csipkebogyó mag olajának hatékonysága a botox kezeléshez hasonló?  Ha a ráncok megelőzése a célunk, próbáljuk ki ezt a kiváló, saját készítésű ...
Solange Knowles vezeti a Soul Train Awards-jelölést

Solange Knowles vezeti a Soul Train Awar...

Beyoncé testvére és Bruno Mars áll a lista legelején a Soul Train Awards díjátadás nevezettjei között. 
Ezért jó a házi feladat a gyerekeknek

Ezért jó a házi feladat a gyerekeknek

Sokkal többet számít a házi feladat, mint hogy a gyermek az iskolai feladatokkal nap mint nap, otthon is foglalkozzon – állítják kutatók.
Kylie Jenner pasija kiakadt

Kylie Jenner pasija kiakadt

Friss hírek szerint a fiatal sztár párja nem igazán tudja elviselni a Kardashian családot. Ez miatt pedig még a kapcsolatuk is zátonyra futhat.   
Irodai munka=nassolás?

Irodai munka=nassolás?

Te is gyakran nyúlsz az édességhez munka közben? Akkor van egy rossz hírünk, ugyanis rengeteg kalóriát beviszel ezáltal a szervezetedbe.  
< >