2017. 10. 02. - 09:40

A barátok a túlélést segítik?

A barátok a túlélést segítik?

Ha szeretünk együtt lenni a barátainkkal, azt valószínűleg a „szerelemhormonnak”, vagyis az oxytocinnak köszönhetjük – sugallja egy új tanulmány.

Valószínűleg szerepet játszik a barátokkal töltött időben az oxytocin, azaz a „szerelemhormon” – derítették ki kutatók egy egérkísérlet során.

Az oxytocin kellemes érzéseket kelt, amikor a barátokkal együtt vagyunk, s ezzel elősegíti a szocializálódást – vélik a Stanford Egyetem kutatói.

„Tanulmányunk új megvilágításba helyezi a szociális jutalmazás mögötti agyműködést, vagyis a pozitív tapasztalatot, amelyet gyakran érzékelünk, amikor belefutunk egy régi barátba, vagy valakivel találkozunk, akit ismerünk” – mondta el dr. Robert Malenka, a tanulmány vezető szerzője, a Stanford Egészségügyi Iskola pszichiátria és viselkedéstudományi tanszékének munkatársa.

A barátkozás kellemes érzéseket kelt és segíti az embert a túlélésben

A barátkozás kellemes érzéseket kelt és segíti az embert a túlélésben

„A jutalmazó rendszer kulcsfontosságú dolog túlélésünkben, mivel jutalmat ad olyan dolgok elvégzéséhez – evolúciós történetünk során -, mint például a szaporodás” – fogalmazott.

Rámutatott, hogy példának okáért, ha éhesek vagyunk az étel finom. Ha szomjasnak érezzük magunkat, a víz frissítő. De ilyen a szex is.

A barátokkal való találkozásoknak szintén van jelentősége a túlélés szempontjából – annak idején az összeverődött embereknek kisebb esélyük volt, hogy a ragadozók megegyék őket, de arra is tökéletes volt, hogy találkozzanak valakivel, aki elmondja, hol található víz és élelem.

Dr. Malenka és kollégái számos laboratóriumi vizsgálatot végeztek el, melyek az oxytocin szerepét kutatták a szociális viselkedésen belül.

A felfedezéseket a Science szaklapban publikálták.

A kutatás eredménye új utakat nyithat abban, hogy segítsenek a szocializációs nehézségekkel küzdő embereknek – beleértve az autistákat és a skizofréneket.

Kapcsolódó cikk:

Jobb alvásra vágyunk? Legyünk többet a barátainkkal

Miért jó nekünk a kutyasétáltatás?

B.A.

 

 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.