Egészség hírek

A barátok a túlélést segítik?

A barátok a túlélést segítik?

Ha szeretünk együtt lenni a barátainkkal, azt valószínűleg a „szerelemhormonnak”, vagyis az oxytocinnak köszönhetjük – sugallja egy új tanulmány.

Valószínűleg szerepet játszik a barátokkal töltött időben az oxytocin, azaz a „szerelemhormon” – derítették ki kutatók egy egérkísérlet során.

Az oxytocin kellemes érzéseket kelt, amikor a barátokkal együtt vagyunk, s ezzel elősegíti a szocializálódást – vélik a Stanford Egyetem kutatói.

„Tanulmányunk új megvilágításba helyezi a szociális jutalmazás mögötti agyműködést, vagyis a pozitív tapasztalatot, amelyet gyakran érzékelünk, amikor belefutunk egy régi barátba, vagy valakivel találkozunk, akit ismerünk” – mondta el dr. Robert Malenka, a tanulmány vezető szerzője, a Stanford Egészségügyi Iskola pszichiátria és viselkedéstudományi tanszékének munkatársa.

A barátkozás kellemes érzéseket kelt és segíti az embert a túlélésben

A barátkozás kellemes érzéseket kelt és segíti az embert a túlélésben

„A jutalmazó rendszer kulcsfontosságú dolog túlélésünkben, mivel jutalmat ad olyan dolgok elvégzéséhez – evolúciós történetünk során -, mint például a szaporodás” – fogalmazott.

Rámutatott, hogy példának okáért, ha éhesek vagyunk az étel finom. Ha szomjasnak érezzük magunkat, a víz frissítő. De ilyen a szex is.

A barátokkal való találkozásoknak szintén van jelentősége a túlélés szempontjából – annak idején az összeverődött embereknek kisebb esélyük volt, hogy a ragadozók megegyék őket, de arra is tökéletes volt, hogy találkozzanak valakivel, aki elmondja, hol található víz és élelem.

Dr. Malenka és kollégái számos laboratóriumi vizsgálatot végeztek el, melyek az oxytocin szerepét kutatták a szociális viselkedésen belül.

A felfedezéseket a Science szaklapban publikálták.

A kutatás eredménye új utakat nyithat abban, hogy segítsenek a szocializációs nehézségekkel küzdő embereknek – beleértve az autistákat és a skizofréneket.

Kapcsolódó cikk:

Jobb alvásra vágyunk? Legyünk többet a barátainkkal

Miért jó nekünk a kutyasétáltatás?

B.A.

 

 

Elhunyt Fábián Juli

Elhunyt Fábián Juli

Nagyon fiatalon, mindössze 37 évesen elhunyt a betegségben szenvedő énekesnő. Gyászol a magyar zenevilág.   
Dolgok, amelyek gátolják a fogyást

Dolgok, amelyek gátolják a fogyást

A plusz kilók sem esztétikailag, sem egészségügyileg nem túl kedvezőek az emberre, ezért célszerű minél előbb megszabadulni tőlük. Vannak azonban olyan rossz sz...
Mel B-t támadja a férje

Mel B-t támadja a férje

Azzal vádolja válófélben levő férje az egykori Spice Girl-t, hogy ismét megszegte a házasság felbontásának szabályait, mivel korlátozta hozzáférését egyik ingat...
A pocakos pasik jobban teljesítenek?

A pocakos pasik jobban teljesítenek?

A formás izmos test természetesen szép látványt nyújt minden nő számára, de az még nem jelenti azt, hogy az ágyban is ugyanolyan jó, mint ahogy kinéz.   
Kis kedvenc karácsonyra?

Kis kedvenc karácsonyra?

Napjainkban egyre népszerűbb valamilyen háziállatot vásárolni ajándéknak. Érdemes azonban néhány dologra oda figyelni.   
Halle Berry: Végeztem a szerelemmel!

Halle Berry: Végeztem a szerelemmel!

Nagyon csalódottnak tűnik a csinos színésznő – Halle Berry a közelmúltban szakított legutóbbi kedvesével, s most úgy véli, „befejezte”, már ami a szerelmet ille...
Gyömbérrel az émelygés ellen

Gyömbérrel az émelygés ellen

Ez a csodálatos növény igazi immunerősítő. Számos pozitív hatása ismert és a kismamák rosszullétén is képes segíteni.   
Csokoládés arcmaszk – mi sem csábítóbb!

Csokoládés arcmaszk – mi sem csábítóbb!

A csoki nemcsak ehető finomság – igazi kényeztetés a bőrnek is. Számos dologra használható a szépségápolásban is, ezért érdemes élni vele. Készítsünk most el eg...
Robbie Williams 7 napig az intenzíven volt!

Robbie Williams 7 napig az intenzíven vo...

Megdöbbentő dologról mesélt a sikeres énekes: Robbie Williams-et egy furcsa agyi probléma miatt 7 napig az intenzív osztályon ápolták, drámája miatt orosz konce...
NYEREMÉNYJÁTÉK házi kedvenceknek - Jelentkezzen MOST

NYEREMÉNYJÁTÉK házi kedvenceknek - Jelen...

Most regisztráljon a Nice Szépségverseny Házi Kedvenc kategóriájába és vegyen részt Nyereményjátékunkon!   NYEREMÉNYJÁTÉK új és már korábban regisztrált verseny...
< >