2018. 01. 31. - 10:15

A barátoknak még az agyuk is hasonló?

A barátoknak még az agyuk is hasonló?

Akikkel barátok vagyunk, azokkal nagy valószínűséggel hasonló az érdeklődési körünk. De sejtettük-e, hogy agyi aktivitási mintázataink is egyeznek?

Nem meglepő, hogy akik barátkoznak egymással, azok hasonlóan gondolkodnak és érdeklődési körük is többé-kevésbé egyezik.

A Dartmouth Főiskola kutatói azonban ennél érdekesebb dologra is rájöttek. Nagyjából 280 főiskola diákot elemeztek – baráti és társasági kapcsolatokat. Az agyszkennerek kimutatták: a barátoknak voltak a leghasonlóbb agyi mintázat-reakcióik a nekik lejátszott videókra. Mi több, a szorosabb barátoknak sokkal jobban hasonlított egymáshoz az agyi aktivitásuk, mint azoknak, akik a barátaikon keresztül lett ismerőseik, de szintén a körbe tartoztak.

A barátok agya hasonlóak reagál

A barátok agya hasonlóak reagál

„Eredményeink azt sugallják, hogy a barátok a körülöttük levő világot rendkívül hasonló módon dolgozzák fel” – mondta Carolyn Parkinson vezető szerző, a Dartmouth pszichológiai- és agyi tudományok posztdoktora.

Ez a tanulmány az első, amely az agyi aktivitást vizsgálja olyan emberek között, akiket szociális kötelék köt össze, s amelyben valós ingerekre kellett reagálniuk.

A kutatók szerint a hasonló MRI reakciókkal nemcsak azt lehet megjósolni, hogy barátságban van-e egymással egy páros, de a köztük levő társadalmi távolság is megítélhető.

Thalia Wheatley tanulmányvezető, pszichológiai- és agytudományi professzor elmondta: szociális faj vagyunk, úgy élünk, hogy mindenki mással kontaktusban vagyunk. Ha meg akarjuk érteni, hogyan működik az emberi agy, azt is meg kell értenünk, hogy kombinációban miként funkcionálnak – vagyis hogy mintázzák egymást az agyak.

A felfedezést a Nature Communications szaklap közölte.

Egy korábbi tanulmányból egyébként kiderült, hogy amikor valakit látunk, akit ismerünk, agyunk jelzi, hogy mennyire fontos vagy befolyásoló számunkra ez a személy, ráadásul helye is meghatározható közösségi hálónkban.

A kutatók azt tervezik, körüljárják azt a témát is, vajon az emberek természetesen vonzódnak egymáshoz, akik hasonló szemléletűek, vagy a közös tapasztalatok után hasonlóbbá válnak.

Kapcsolódó cikk:

A barátok a túlélést segítik?

Hosszú élet: 3 dolog kell hozzá

B.A.

 

 

 

 

 

 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.