Egészség hírek

A barátoknak még az agyuk is hasonló?

A barátoknak még az agyuk is hasonló?

Akikkel barátok vagyunk, azokkal nagy valószínűséggel hasonló az érdeklődési körünk. De sejtettük-e, hogy agyi aktivitási mintázataink is egyeznek?

Nem meglepő, hogy akik barátkoznak egymással, azok hasonlóan gondolkodnak és érdeklődési körük is többé-kevésbé egyezik.

A Dartmouth Főiskola kutatói azonban ennél érdekesebb dologra is rájöttek. Nagyjából 280 főiskola diákot elemeztek – baráti és társasági kapcsolatokat. Az agyszkennerek kimutatták: a barátoknak voltak a leghasonlóbb agyi mintázat-reakcióik a nekik lejátszott videókra. Mi több, a szorosabb barátoknak sokkal jobban hasonlított egymáshoz az agyi aktivitásuk, mint azoknak, akik a barátaikon keresztül lett ismerőseik, de szintén a körbe tartoztak.

A barátok agya hasonlóak reagál

A barátok agya hasonlóak reagál

„Eredményeink azt sugallják, hogy a barátok a körülöttük levő világot rendkívül hasonló módon dolgozzák fel” – mondta Carolyn Parkinson vezető szerző, a Dartmouth pszichológiai- és agyi tudományok posztdoktora.

Ez a tanulmány az első, amely az agyi aktivitást vizsgálja olyan emberek között, akiket szociális kötelék köt össze, s amelyben valós ingerekre kellett reagálniuk.

A kutatók szerint a hasonló MRI reakciókkal nemcsak azt lehet megjósolni, hogy barátságban van-e egymással egy páros, de a köztük levő társadalmi távolság is megítélhető.

Thalia Wheatley tanulmányvezető, pszichológiai- és agytudományi professzor elmondta: szociális faj vagyunk, úgy élünk, hogy mindenki mással kontaktusban vagyunk. Ha meg akarjuk érteni, hogyan működik az emberi agy, azt is meg kell értenünk, hogy kombinációban miként funkcionálnak – vagyis hogy mintázzák egymást az agyak.

A felfedezést a Nature Communications szaklap közölte.

Egy korábbi tanulmányból egyébként kiderült, hogy amikor valakit látunk, akit ismerünk, agyunk jelzi, hogy mennyire fontos vagy befolyásoló számunkra ez a személy, ráadásul helye is meghatározható közösségi hálónkban.

A kutatók azt tervezik, körüljárják azt a témát is, vajon az emberek természetesen vonzódnak egymáshoz, akik hasonló szemléletűek, vagy a közös tapasztalatok után hasonlóbbá válnak.

Kapcsolódó cikk:

A barátok a túlélést segítik?

Hosszú élet: 3 dolog kell hozzá

B.A.

 

 

 

 

 

 

Cora, a digitális ember

Cora, a digitális ember

A londoni National Westminster Bank mesterséges intelligenciát tesztel: Cora egy "digitális ember", amely képes válaszolni az ügyfelek kérdéseire. A bank szerin...
Túlságosan népszerű a császármetszés?

Túlságosan népszerű a császármetszés?

A szakemberek azt látják, hogy egyre többen döntenek amellett, hogy nem természetes módon szülnek. Ez azonban veszélyes is lehet. 
Kendall Jenner rosszul van

Kendall Jenner rosszul van

A fiatal lány állapota olyannyira rossz, hogy még a new yorki divathéten való szereplését is le kellett mondania. 
A Honvédkórházban már dolgoznak robotok

A Honvédkórházban már dolgoznak robotok

A mesterséges intelligencia irányította robotok segítenek az embereknek hazánk egyik legmodernebb módon felszerelt kórházában. Feladatuk az, hogy nehéz dolgokat...
Természetes módszer izzadás ellen

Természetes módszer izzadás ellen

Gondot okoz a verejtékezés, ám a hagyományos izzadásgátlóktól allergiás reakcióink vannak, vagy egyszerűen szeretnénk óvni magunkat a mesterséges szerektől? Pró...
Jennifer Aniston lemondott a családról?

Jennifer Aniston lemondott a családról?

A közelmúltban jött a szomorú hír, miszerint a szép színésznő és férje, Justin Theroux szakított. Ismerősei szerint Jennifer Aniston szeretett volna gyermekeket...
Hizlal az éjszakai műszak?

Hizlal az éjszakai műszak?

Egy friss kutatás kiderítette: a szervezetnek több energiára van szüksége, mint nappal, ezért több lehet a súlyfelesleg az éjszaka dolgozókon.   
Veszélyben vannak a takarító nők?

Veszélyben vannak a takarító nők?

Bár már nem újdonság, hogy a tisztítószereknek vannak hátrányaik, egy új kutatás szerint meglehetős veszélyben lehetnek azok, akik rendszeresen használják a tak...
Majdnem meghalt Serena Williams

Majdnem meghalt Serena Williams

Megdöbbentő dolgot osztott meg a csinos teniszcsillag: Serena Williams elárulta, hogy 2017-ben, lánya születését követően majdnem ottmaradt a műtőasztalon.
Az étel befolyásolja az együttléteket

Az étel befolyásolja az együttléteket

Köztudott, hogy vannak olyan ételek, amelyek pozitívan hatnak a szexuális életre, ugyanakkor akadnak olyanok is, amelyek megzavarhatják.   
< >