Egészség hírek

Hosszú élet: 3 dolog kell hozzá

Hosszú élet: 3 dolog kell hozzá

Kutatók szerint három dolog segít abban, hogy hosszú életet tudhasson magának az ember. Természetesen mindenekelőtt az életmód-változtatás áll.

Régóta és sokakat érdekel, mit kell tennünk ahhoz, hogy hosszú ideig éljünk. Nem újdonság, hogy a káros szenvedélyek nem segítenek ehhez hozzá.

Kutatók szerint azonban azon kívül, hogy a cigarettát tegyük le, két alapvető dolog szükségeltetik a hosszú élethez: a testsúly kontrollálása, valamint az élethosszig tartó tanulás.

Egy új tanulmány rávilágított, hogy ha megváltoztatjuk életmódunkat, az élethosszal kapcsolatos elvárásaink is változnak.

A kutatók ugyanakkor hozzáteszik: a gének is szerepet játszanak abban, milyen életmód-változtatásokat végeznek az emberek.

Ha letesszük a cigarettát, hosszabb életre számíthatunk

Ha letesszük a cigarettát, hosszabb életre számíthatunk

„A genetika és a rendelkezésre álló, nagyszámú adat lehetővé teszi számunkra, hogy összehasonlítsuk különböző viselkedések és betegségek hatásait hónapok, évek tekintetében,  s különbséget tehessünk az ok-okozati összefüggések és a véletlenek között” – mondta el Jim Wilson, a skóciai Edinburgh Egyetem kutatója. Azt tehát nem lehet egyértelműen állítani, hogy az életmód-beli változtatások meghosszabbítják vagy éppen megrövidítik az életet.

A tanulmányhoz a kutatók 600 ezer észak-amerikai, európai és ausztráliai ember genetikáját vizsgálta, hogy eldöntsék: miként befolyásolják a gének az élethosszt.

Példának okáért bizonyos gének összefüggésbe hozhatók a fokozott alkoholfogyasztással és függéssel – magyarázták a tanulmány szerzői.

A dohányzásnak és hasonló, tüdőrákkal kapcsolatba hozható tevékenységeknek van a legnagyobb hatása az élet megrövidítésére. Kutatók becslése szerint egy csomag cigaretta elszívása naponta átlagosan 7 évvel rövidíti meg az életet.

A jó hír azonban az, hogy a dohányosok, akik időben felhagynak a cigarettázással, olyan hosszú ideig élnek, mint akik sosem gyújtottak rá.

Aki nyitott mindig újat tanulni, arra hosszabb élet várhat

Aki nyitott mindig újat tanulni, arra hosszabb élet várhat

A kutatók megállapították azt is: a testzsír és más tényezők, melyek a cukorbetegséghez köthetők, ugyancsak rövidítik az élethosszt. Minden felesleges 1 kiló, melyet egy személy magán cipel, nagyjából 2 hónappal kevesebb életet jelent a számára.

Hosszabb életre számíthatnak azok is, akik nyitottak és hajlandók időről-időre új dolgokat tanulni. A kutatók szerint minden év, amelyet tanulmányokkal töltünk, 1 esztendővel növeli életkilátásainkat.

Wilson és kollégái ugyanakkor azt is megállapították, hogy a génekben levő különbségek, melyek hatással vannak a vér koleszterinszintjére, nagyjából 8 hónappal rövidíthetik meg az életet, az immunrendszerben levő génkülönbségek pedig körülbelül fél évet adhatnak élethosszunkhoz.

A tanulmányt a Nature Communications közölte.

Kapcsolódó cikk:

Új módszert találtak a szövetregenerálásra

A barátok a túlélést segítik?

B.A.

Kylie Jenner szégyenli testét?

Kylie Jenner szégyenli testét?

Úgy tűnik megviseli a fiatal sztár a várandósság, ugyanis teste is megváltozik, amit nehezen visel.   
Kampányarc lett Jennifer Lopez

Kampányarc lett Jennifer Lopez

A szépséges énekesnőn egyszerűen nem hat a kor. Nem hiába kérik fel sorra a legnagyobb márkák, hogy terméküket reklámozza.  
Alessandra Ambrosio szakított

Alessandra Ambrosio szakított

A népszerű modell több mint tíz év után döntött úgy, hogy felbontja szerződését a kedvenc fehérnemű márkájával.  
Így készül a fahéjas csiga palacsinta

Így készül a fahéjas csiga palacsinta

Kedvencünk a palacsinta igen sokféle módon elkészíthető – akár úgy is formázhatjuk, hogy fahéjas csigának tűnjön. Ízre azonban lényegesen eltér attól. Hogyan ké...
Itt van Selena Gomez élete legszexibb klipje!

Itt van Selena Gomez élete legszexibb kl...

Új videóklipet készített a sikeres fiatal énekesnő – Selena Gomez Wolves című dalához a napokban jelent meg a friss videó, melyen Selena talán eddig a legszexis...
Hosszabb életet akarunk? Tartsunk kutyát

Hosszabb életet akarunk? Tartsunk kutyát

Ha van ebünk, nagyobb eséllyel tovább élünk – állapította meg egy új tanulmány, mely szerint a kutyatartás növelte az idős emberek élethosszát.
Kylie Jenner elszigetelte magát?

Kylie Jenner elszigetelte magát?

Féltestvére, Khloé Kardashian szerint a fiatal valóságshow-sztár és kozmetikai márka-tulajdonos egészen úgy viselkedik, mint bátyjuk, Rob Kardashian.
Borsos ára van a meztelen Madonnának

Borsos ára van a meztelen Madonnának

Tizennyolc évesen számos ruha nélküli fotó készült az énekesnőről – a felvételeket most áruba bocsátják egy aukción. A képek ára 800 és 1200 dollár között mozog...
Életmódváltás=teherbeesés?

Életmódváltás=teherbeesés?

Amikor egy pár eldönti, hogy babát szeretne életük teljesen megváltozik. Sokkal tudatosabban végeznek minden tevékenységet és még az étkezésre is jobban figyeln...
Reggeli tevékenységek, amelyek segítik a fogyást

Reggeli tevékenységek, amelyek segítik a...

Már az ébredést követően érdemes megfogadni néhány dolgot, amire oda kell figyelni, hogy jól induljon a nap és persze a test is formában legyen.   
< >