Egészség hírek

Hosszú élet: 3 dolog kell hozzá

Hosszú élet: 3 dolog kell hozzá

Kutatók szerint három dolog segít abban, hogy hosszú életet tudhasson magának az ember. Természetesen mindenekelőtt az életmód-változtatás áll.

Régóta és sokakat érdekel, mit kell tennünk ahhoz, hogy hosszú ideig éljünk. Nem újdonság, hogy a káros szenvedélyek nem segítenek ehhez hozzá.

Kutatók szerint azonban azon kívül, hogy a cigarettát tegyük le, két alapvető dolog szükségeltetik a hosszú élethez: a testsúly kontrollálása, valamint az élethosszig tartó tanulás.

Egy új tanulmány rávilágított, hogy ha megváltoztatjuk életmódunkat, az élethosszal kapcsolatos elvárásaink is változnak.

A kutatók ugyanakkor hozzáteszik: a gének is szerepet játszanak abban, milyen életmód-változtatásokat végeznek az emberek.

Ha letesszük a cigarettát, hosszabb életre számíthatunk

Ha letesszük a cigarettát, hosszabb életre számíthatunk

„A genetika és a rendelkezésre álló, nagyszámú adat lehetővé teszi számunkra, hogy összehasonlítsuk különböző viselkedések és betegségek hatásait hónapok, évek tekintetében,  s különbséget tehessünk az ok-okozati összefüggések és a véletlenek között” – mondta el Jim Wilson, a skóciai Edinburgh Egyetem kutatója. Azt tehát nem lehet egyértelműen állítani, hogy az életmód-beli változtatások meghosszabbítják vagy éppen megrövidítik az életet.

A tanulmányhoz a kutatók 600 ezer észak-amerikai, európai és ausztráliai ember genetikáját vizsgálta, hogy eldöntsék: miként befolyásolják a gének az élethosszt.

Példának okáért bizonyos gének összefüggésbe hozhatók a fokozott alkoholfogyasztással és függéssel – magyarázták a tanulmány szerzői.

A dohányzásnak és hasonló, tüdőrákkal kapcsolatba hozható tevékenységeknek van a legnagyobb hatása az élet megrövidítésére. Kutatók becslése szerint egy csomag cigaretta elszívása naponta átlagosan 7 évvel rövidíti meg az életet.

A jó hír azonban az, hogy a dohányosok, akik időben felhagynak a cigarettázással, olyan hosszú ideig élnek, mint akik sosem gyújtottak rá.

Aki nyitott mindig újat tanulni, arra hosszabb élet várhat

Aki nyitott mindig újat tanulni, arra hosszabb élet várhat

A kutatók megállapították azt is: a testzsír és más tényezők, melyek a cukorbetegséghez köthetők, ugyancsak rövidítik az élethosszt. Minden felesleges 1 kiló, melyet egy személy magán cipel, nagyjából 2 hónappal kevesebb életet jelent a számára.

Hosszabb életre számíthatnak azok is, akik nyitottak és hajlandók időről-időre új dolgokat tanulni. A kutatók szerint minden év, amelyet tanulmányokkal töltünk, 1 esztendővel növeli életkilátásainkat.

Wilson és kollégái ugyanakkor azt is megállapították, hogy a génekben levő különbségek, melyek hatással vannak a vér koleszterinszintjére, nagyjából 8 hónappal rövidíthetik meg az életet, az immunrendszerben levő génkülönbségek pedig körülbelül fél évet adhatnak élethosszunkhoz.

A tanulmányt a Nature Communications közölte.

Kapcsolódó cikk:

Új módszert találtak a szövetregenerálásra

A barátok a túlélést segítik?

B.A.

Cora, a digitális ember

Cora, a digitális ember

A londoni National Westminster Bank mesterséges intelligenciát tesztel: Cora egy "digitális ember", amely képes válaszolni az ügyfelek kérdéseire. A bank szerin...
Túlságosan népszerű a császármetszés?

Túlságosan népszerű a császármetszés?

A szakemberek azt látják, hogy egyre többen döntenek amellett, hogy nem természetes módon szülnek. Ez azonban veszélyes is lehet. 
Kendall Jenner rosszul van

Kendall Jenner rosszul van

A fiatal lány állapota olyannyira rossz, hogy még a new yorki divathéten való szereplését is le kellett mondania. 
A Honvédkórházban már dolgoznak robotok

A Honvédkórházban már dolgoznak robotok

A mesterséges intelligencia irányította robotok segítenek az embereknek hazánk egyik legmodernebb módon felszerelt kórházában. Feladatuk az, hogy nehéz dolgokat...
Természetes módszer izzadás ellen

Természetes módszer izzadás ellen

Gondot okoz a verejtékezés, ám a hagyományos izzadásgátlóktól allergiás reakcióink vannak, vagy egyszerűen szeretnénk óvni magunkat a mesterséges szerektől? Pró...
Jennifer Aniston lemondott a családról?

Jennifer Aniston lemondott a családról?

A közelmúltban jött a szomorú hír, miszerint a szép színésznő és férje, Justin Theroux szakított. Ismerősei szerint Jennifer Aniston szeretett volna gyermekeket...
Hizlal az éjszakai műszak?

Hizlal az éjszakai műszak?

Egy friss kutatás kiderítette: a szervezetnek több energiára van szüksége, mint nappal, ezért több lehet a súlyfelesleg az éjszaka dolgozókon.   
Veszélyben vannak a takarító nők?

Veszélyben vannak a takarító nők?

Bár már nem újdonság, hogy a tisztítószereknek vannak hátrányaik, egy új kutatás szerint meglehetős veszélyben lehetnek azok, akik rendszeresen használják a tak...
Majdnem meghalt Serena Williams

Majdnem meghalt Serena Williams

Megdöbbentő dolgot osztott meg a csinos teniszcsillag: Serena Williams elárulta, hogy 2017-ben, lánya születését követően majdnem ottmaradt a műtőasztalon.
Az étel befolyásolja az együttléteket

Az étel befolyásolja az együttléteket

Köztudott, hogy vannak olyan ételek, amelyek pozitívan hatnak a szexuális életre, ugyanakkor akadnak olyanok is, amelyek megzavarhatják.   
< >