Egészség hírek

A férfiak kevésbé épülnek fel segítség nélkül?

A férfiak kevésbé épülnek fel segítség nélkül?

A stroke-ból gyógyuló 65 év feletti férfiak sokkal nagyobb valószínűséggel szorulnak rá, hogy idősek otthonába menjenek, mint az ugyanilyen korú nők – ha nem kapnak otthoni ápolásra lehetőséget.

A stroke-on átesett idős férfiaknál nagyobb a valószínűsége annak, hogy kevésbé épülnek fel otthoni ápoló segítsége nélkül, mint a hölgyeknél – állapította meg egy új tanulmány.

A Birmingham-i Alabama Egyetem Department of Health Care Organization and Policy kutatói a Medicare adatait elemezték 10 éven át, 2003 és 2013 között. Vizsgálták a stroke-kal kapcsolatos geográfiai- és faji alapon elkülönített adatokat is, egy 2003 és 2007 között végzett tanulmányban.

Mindezt annak meghatározásáért, vajon nagyobb-e a valószínűsége annak, hogy a férfiak idősek otthonába kerülnek egy agyvérzés elszenvedése után, ha nem jutnak otthoni ápolási lehetőséghez.

Az idős férfiak nagyobb százalékban kerülnek idősek otthonába stroke után

Az idős férfiak nagyobb százalékban kerülnek idősek otthonába stroke után

A Journal of American Geriatrics Society szaklapban közzétett tanulmány 256 férfi és 304 nő bevonásával készült, mindannyian 65 év felettiek voltak és átestek stroke-on.

Az agyvérzést követően 5 éven belül 119 páciens került idősek otthonába.

A kutatók rámutattak, hogy nagyobb volt az otthonba kerülés kockázata azoknál a betegeknél, akiknek nem volt módjuk otthoni ápolót fogadni. Ha nem akadt segítségük a stroke-ot követően, az otthonban elhelyezés esélye 70 százalékos volt. Öt év leforgása alatt 68 százalék került idősek otthonába – s ez főként a férfiakra volt jellemző.

„Kutatásunk kimutatja, hogy az idős felnőttek könnyen elveszítik az önállóságukat, ha senki nincs, akire számíthatnak és segíteni tud nekik” – magyarázta dr. Justin Blackburn az Alabama Egyetem sajtóközleményében. Ez különösen igaz az idős férfiakra, akik nem képesek vagy nem is hajlandók otthoni ápoló segítségét kérni vagy használni az ilyen jellegű szolgáltatásokat – tette hozzá a szakember.

Kapcsolódó cikk:

Hosszú élet: 3 dolog kell hozzá

Miért jó nekünk a kutyasétáltatás?

Az éneklés jó hatással van a Parkinsonra?

B.A.

Kylie Jenner szégyenli testét?

Kylie Jenner szégyenli testét?

Úgy tűnik megviseli a fiatal sztár a várandósság, ugyanis teste is megváltozik, amit nehezen visel.   
Kampányarc lett Jennifer Lopez

Kampányarc lett Jennifer Lopez

A szépséges énekesnőn egyszerűen nem hat a kor. Nem hiába kérik fel sorra a legnagyobb márkák, hogy terméküket reklámozza.  
Alessandra Ambrosio szakított

Alessandra Ambrosio szakított

A népszerű modell több mint tíz év után döntött úgy, hogy felbontja szerződését a kedvenc fehérnemű márkájával.  
Így készül a fahéjas csiga palacsinta

Így készül a fahéjas csiga palacsinta

Kedvencünk a palacsinta igen sokféle módon elkészíthető – akár úgy is formázhatjuk, hogy fahéjas csigának tűnjön. Ízre azonban lényegesen eltér attól. Hogyan ké...
Itt van Selena Gomez élete legszexibb klipje!

Itt van Selena Gomez élete legszexibb kl...

Új videóklipet készített a sikeres fiatal énekesnő – Selena Gomez Wolves című dalához a napokban jelent meg a friss videó, melyen Selena talán eddig a legszexis...
Hosszabb életet akarunk? Tartsunk kutyát

Hosszabb életet akarunk? Tartsunk kutyát

Ha van ebünk, nagyobb eséllyel tovább élünk – állapította meg egy új tanulmány, mely szerint a kutyatartás növelte az idős emberek élethosszát.
Kylie Jenner elszigetelte magát?

Kylie Jenner elszigetelte magát?

Féltestvére, Khloé Kardashian szerint a fiatal valóságshow-sztár és kozmetikai márka-tulajdonos egészen úgy viselkedik, mint bátyjuk, Rob Kardashian.
Borsos ára van a meztelen Madonnának

Borsos ára van a meztelen Madonnának

Tizennyolc évesen számos ruha nélküli fotó készült az énekesnőről – a felvételeket most áruba bocsátják egy aukción. A képek ára 800 és 1200 dollár között mozog...
Életmódváltás=teherbeesés?

Életmódváltás=teherbeesés?

Amikor egy pár eldönti, hogy babát szeretne életük teljesen megváltozik. Sokkal tudatosabban végeznek minden tevékenységet és még az étkezésre is jobban figyeln...
Reggeli tevékenységek, amelyek segítik a fogyást

Reggeli tevékenységek, amelyek segítik a...

Már az ébredést követően érdemes megfogadni néhány dolgot, amire oda kell figyelni, hogy jól induljon a nap és persze a test is formában legyen.   
< >