Egészség hírek

A férfiak kevésbé épülnek fel segítség nélkül?

A férfiak kevésbé épülnek fel segítség nélkül?

A stroke-ból gyógyuló 65 év feletti férfiak sokkal nagyobb valószínűséggel szorulnak rá, hogy idősek otthonába menjenek, mint az ugyanilyen korú nők – ha nem kapnak otthoni ápolásra lehetőséget.

A stroke-on átesett idős férfiaknál nagyobb a valószínűsége annak, hogy kevésbé épülnek fel otthoni ápoló segítsége nélkül, mint a hölgyeknél – állapította meg egy új tanulmány.

A Birmingham-i Alabama Egyetem Department of Health Care Organization and Policy kutatói a Medicare adatait elemezték 10 éven át, 2003 és 2013 között. Vizsgálták a stroke-kal kapcsolatos geográfiai- és faji alapon elkülönített adatokat is, egy 2003 és 2007 között végzett tanulmányban.

Mindezt annak meghatározásáért, vajon nagyobb-e a valószínűsége annak, hogy a férfiak idősek otthonába kerülnek egy agyvérzés elszenvedése után, ha nem jutnak otthoni ápolási lehetőséghez.

Az idős férfiak nagyobb százalékban kerülnek idősek otthonába stroke után

Az idős férfiak nagyobb százalékban kerülnek idősek otthonába stroke után

A Journal of American Geriatrics Society szaklapban közzétett tanulmány 256 férfi és 304 nő bevonásával készült, mindannyian 65 év felettiek voltak és átestek stroke-on.

Az agyvérzést követően 5 éven belül 119 páciens került idősek otthonába.

A kutatók rámutattak, hogy nagyobb volt az otthonba kerülés kockázata azoknál a betegeknél, akiknek nem volt módjuk otthoni ápolót fogadni. Ha nem akadt segítségük a stroke-ot követően, az otthonban elhelyezés esélye 70 százalékos volt. Öt év leforgása alatt 68 százalék került idősek otthonába – s ez főként a férfiakra volt jellemző.

„Kutatásunk kimutatja, hogy az idős felnőttek könnyen elveszítik az önállóságukat, ha senki nincs, akire számíthatnak és segíteni tud nekik” – magyarázta dr. Justin Blackburn az Alabama Egyetem sajtóközleményében. Ez különösen igaz az idős férfiakra, akik nem képesek vagy nem is hajlandók otthoni ápoló segítségét kérni vagy használni az ilyen jellegű szolgáltatásokat – tette hozzá a szakember.

Kapcsolódó cikk:

Hosszú élet: 3 dolog kell hozzá

Miért jó nekünk a kutyasétáltatás?

Az éneklés jó hatással van a Parkinsonra?

B.A.

Megérkezett minden otthon álma: az intelligens robot

Megérkezett minden otthon álma: az intel...

Olyan robotot alkottak meg, amely mindenki életét megkönnyítheti. Aeolus nemcsak a házimunkában segít, de az elveszett dolgokat is megtalálja.   
Krémes spenótos-articsókás ravioli

Krémes spenótos-articsókás ravioli

Míg tart a hideg idő, a legszívesebben krémes, meleg, ínycsiklandó fogásokat fogyasztunk. A tészta is ilyen, de nem mindegy, milyen formában! Íme ez a tökélyre ...
Jennifer Lawrence felhagy a színészkedéssel?

Jennifer Lawrence felhagy a színészkedés...

Régóta tervezgetik a színésznő, hogy visszavonul. Nemrég azonban végleg sikerült meghoznia a döntést.   
Kinek kell valóban a gluténmentes diéta?

Kinek kell valóban a gluténmentes diéta?

A glutén fehérje, melyet a búza, árpa és a rozs tartalmaz – bárki, aki allergiás a gluténre, okosabban teszi, ha elkerüli. De vajon mindenkinek szükséges a glut...
Mesterséges intelligencia – Ők is robotokkal dolgoznak

Mesterséges intelligencia – Ők is roboto...

Napjainkra a gyárak jó része állt át arra, hogy a mesterséges intelligencia segítségével robotokkal dolgoztat. Olyan nevek vannak köztük, melyeket világszerte m...
Agytorna kutyáknak?

Agytorna kutyáknak?

A szellemi képességüket támogathatja a mentális stimuláció, amelyet osztrák kutatók fejlesztettek ki egy érintőképes tréning segítségével.   
Kylie Jennerék jobban vannak, mint valaha

Kylie Jennerék jobban vannak, mint valah...

Először törte meg a csendet Travis Scott rapper, mióta megszületett Kylie Jennerrel közös gyermeke. A páros a hírek szerint még hasonló tetoválást is készíttete...
Fontos a gyermek szoptatása

Fontos a gyermek szoptatása

Szakemberek szerint az anyatejes táplálás több szempontból is kedvezően hat a baba fejlődésére, így például a stressz szintjére is.   
A mesterséges intelligencia megelőzheti az Alzheimer-kórt

A mesterséges intelligencia megelőzheti ...

Nemrégiben olyan mesterséges intelligenciát fejlesztettek ki, amely akár tíz évvel a tünetek előtt jelezheti az Alzheimer-kórt. Ez nagy áttörést jelent a tudomá...
7 ok, amiért a sminket le kell szedni alvás előtt!

7 ok, amiért a sminket le kell szedni al...

Gyakran lusták vagyunk ahhoz, hogy késő este lemossuk a festéket arcunkról, különösen egy buliból hazatérve. Ám a smink eltávolítása több okból is fontos. Bőrün...
< >