2017. 11. 01. - 10:00

A férfiak kevésbé épülnek fel segítség nélkül?

A férfiak kevésbé épülnek fel segítség nélkül?

A stroke-ból gyógyuló 65 év feletti férfiak sokkal nagyobb valószínűséggel szorulnak rá, hogy idősek otthonába menjenek, mint az ugyanilyen korú nők – ha nem kapnak otthoni ápolásra lehetőséget.

A stroke-on átesett idős férfiaknál nagyobb a valószínűsége annak, hogy kevésbé épülnek fel otthoni ápoló segítsége nélkül, mint a hölgyeknél – állapította meg egy új tanulmány.

A Birmingham-i Alabama Egyetem Department of Health Care Organization and Policy kutatói a Medicare adatait elemezték 10 éven át, 2003 és 2013 között. Vizsgálták a stroke-kal kapcsolatos geográfiai- és faji alapon elkülönített adatokat is, egy 2003 és 2007 között végzett tanulmányban.

Mindezt annak meghatározásáért, vajon nagyobb-e a valószínűsége annak, hogy a férfiak idősek otthonába kerülnek egy agyvérzés elszenvedése után, ha nem jutnak otthoni ápolási lehetőséghez.

Az idős férfiak nagyobb százalékban kerülnek idősek otthonába stroke után

Az idős férfiak nagyobb százalékban kerülnek idősek otthonába stroke után

A Journal of American Geriatrics Society szaklapban közzétett tanulmány 256 férfi és 304 nő bevonásával készült, mindannyian 65 év felettiek voltak és átestek stroke-on.

Az agyvérzést követően 5 éven belül 119 páciens került idősek otthonába.

A kutatók rámutattak, hogy nagyobb volt az otthonba kerülés kockázata azoknál a betegeknél, akiknek nem volt módjuk otthoni ápolót fogadni. Ha nem akadt segítségük a stroke-ot követően, az otthonban elhelyezés esélye 70 százalékos volt. Öt év leforgása alatt 68 százalék került idősek otthonába – s ez főként a férfiakra volt jellemző.

„Kutatásunk kimutatja, hogy az idős felnőttek könnyen elveszítik az önállóságukat, ha senki nincs, akire számíthatnak és segíteni tud nekik” – magyarázta dr. Justin Blackburn az Alabama Egyetem sajtóközleményében. Ez különösen igaz az idős férfiakra, akik nem képesek vagy nem is hajlandók otthoni ápoló segítségét kérni vagy használni az ilyen jellegű szolgáltatásokat – tette hozzá a szakember.

Kapcsolódó cikk:

Hosszú élet: 3 dolog kell hozzá

Miért jó nekünk a kutyasétáltatás?

Az éneklés jó hatással van a Parkinsonra?

B.A.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.