Egészség hírek

A fiatal iszogatók agya megváltozik?

A fiatal iszogatók agya megváltozik?

Kutatók szerint módosul az agyi aktivitás azoknál, akik túl sok alkoholt fogyasztanak egyszerre – s ez igen gyakori a főiskolás korosztálynál, egyharmaduk hajlamos sokat inni.

A túlzott alkoholfogyasztás megváltoztatja az agyi aktivitást – erre jutottak kutatók, akik főiskolások körében vizsgálták a túlzásba vitt italozás következményeit.

E korosztályban a fiatalok egyharmada iszik szeszes italt. A szakemberek szerint figyelemreméltó változásokat lehet felfedezni az agyi aktivitásukban, azokkal a lányokkal, fiúkkal szemben, akik nem isznak alkoholt.

A túlzott alkoholfogyasztás komoly változást okozhat az agyban

A túlzott alkoholfogyasztás komoly változást okozhat az agyban

A túlzásba vitt alkoholfogyasztás nagyjából annyit jelent, hogy 2 óra leforgása alatt az illető férfi 5 vagy ennél több, az illető nő pedig 4 vagy ennél több italt iszik meg. A jelenség meglehetősen gyakori a főiskolás, egyetemista körökben, egyharmaduk ezt teszi.

A Frontiers of Behavioral Neuroscience szaklapban közzétett tanulmányon belül először egy spanyol egyetem diákjait kérdezték: feladatuk volt kitölteni egy kérdőívet ivási szokásaikról.

A kutatók osztályozták őket: azok számítottak túlzó ivóknak, akik az elmúlt egy hónapban legalább egyszer túlzásba vitték az alkoholfogyasztást, a nem ivóknak pedig, akik sosem tették ezt.

A kutatók ezután elektródákat csatoltak a diákok fejére, hogy az agy különböző területeinek elektromos tevékenységét megfigyelhessék. A tanulmány kimutatta, hogy a nem ivókkal összehasonlítva a túlzó ivóknál nyugalmi állapotban megváltozott agyi aktivitás tapasztalható – jelentősen magasabb értékek mutathatók ki az ún. béta és théta oszcillációk terén, az agy jobb oldali lebenyében és a kétoldali occipitalis cortexben.

A változások lényege, hogy ezeknél az embereknél csökkent a külső ingerekre adott válaszok képessége, s nehézségeik lehetnek az információfeldolgozással is – valószínű, hogy az alkoholból eredő agykárosodás első jeleit mutatják.

A fejlődésben levő agyra különösen káros a sok szeszes ital

A fejlődésben levő agyra különösen káros a sok szeszes ital

Korábbi tanulmányok hasonló eredményeket mutattak a felnőtt, krónikus alkoholisták agya esetében is.

„Mindez azt mutatja, hogy az alkoholfogyasztásnak különösen hátrányos hatásai vannak a fiatal agyra, mely még fejlődésben van – valószínűleg az ún. neuromaturációs folyamatokat is hátráltatja” – mondta el Eduardo López-Caneda, a portugáliai Minho Egyetem kutatója.

Hozzátette: véleménye szerint ezekről az adatokról érdemes lenne tudnia minden fiatalnak, aki potenciálisan a rizikós iszogatók csoportjába tartozik.

Kapcsolódó cikk:

Sejtöregedést okozunk az alkoholizálással

A filmekben még mindig vagány a cigi

B.A.

 

 

Hosszú élet: 3 dolog kell hozzá

Hosszú élet: 3 dolog kell hozzá

Kutatók szerint három dolog segít abban, hogy hosszú életet tudhasson magának az ember. Természetesen mindenekelőtt az életmód-változtatás áll.
Justin Timberlake megható szerelmi vallomást tett

Justin Timberlake megható szerelmi vallo...

A közelmúltban ünnepelte a sztárpár évfordulóját, amelynek kapcsán az énekes romantikus posztot tett közzé közösségi oldalán.  
Brad Pittet fiatal színésznővel hozták hírbe

Brad Pittet fiatal színésznővel hozták h...

Meghökkentő pletyka terjed: bár a legutóbbi hírek szerint a sármos színész és felesége, Angelina Jolie békülőben van, Brad Pitt állítólag beleszeretett egy ifjú...
Demi Lovato drogproblémáiról vallott

Demi Lovato drogproblémáiról vallott

A fiatal énekesnőről nemrég kiderült, hogy csakúgy, mint sok sztárt őt is magával ragadta a kábítószer világa.   
Négy nagyszerű ajándék ötlet férfiaknak

Négy nagyszerű ajándék ötlet férfiaknak

Mindenkivel előfordult már, hogy nem volt ötlete ajándék vásárlás terén, hiszen nem akart egy századik ugyanolyan tárgyat ajándékozni kedvesének és olyan holmit...
Készíts öregedés elleni, csipkebogyós archidratálót!

Készíts öregedés elleni, csipkebogyós ar...

Tudtuk-e, hogy a csipkebogyó mag olajának hatékonysága a botox kezeléshez hasonló?  Ha a ráncok megelőzése a célunk, próbáljuk ki ezt a kiváló, saját készítésű ...
Solange Knowles vezeti a Soul Train Awards-jelölést

Solange Knowles vezeti a Soul Train Awar...

Beyoncé testvére és Bruno Mars áll a lista legelején a Soul Train Awards díjátadás nevezettjei között. 
Ezért jó a házi feladat a gyerekeknek

Ezért jó a házi feladat a gyerekeknek

Sokkal többet számít a házi feladat, mint hogy a gyermek az iskolai feladatokkal nap mint nap, otthon is foglalkozzon – állítják kutatók.
Kylie Jenner pasija kiakadt

Kylie Jenner pasija kiakadt

Friss hírek szerint a fiatal sztár párja nem igazán tudja elviselni a Kardashian családot. Ez miatt pedig még a kapcsolatuk is zátonyra futhat.   
Irodai munka=nassolás?

Irodai munka=nassolás?

Te is gyakran nyúlsz az édességhez munka közben? Akkor van egy rossz hírünk, ugyanis rengeteg kalóriát beviszel ezáltal a szervezetedbe.  
< >