2017. 09. 25. - 10:00

A fiatal iszogatók agya megváltozik?

A fiatal iszogatók agya megváltozik?

Kutatók szerint módosul az agyi aktivitás azoknál, akik túl sok alkoholt fogyasztanak egyszerre – s ez igen gyakori a főiskolás korosztálynál, egyharmaduk hajlamos sokat inni.

A túlzott alkoholfogyasztás megváltoztatja az agyi aktivitást – erre jutottak kutatók, akik főiskolások körében vizsgálták a túlzásba vitt italozás következményeit.

E korosztályban a fiatalok egyharmada iszik szeszes italt. A szakemberek szerint figyelemreméltó változásokat lehet felfedezni az agyi aktivitásukban, azokkal a lányokkal, fiúkkal szemben, akik nem isznak alkoholt.

A túlzott alkoholfogyasztás komoly változást okozhat az agyban

A túlzott alkoholfogyasztás komoly változást okozhat az agyban

A túlzásba vitt alkoholfogyasztás nagyjából annyit jelent, hogy 2 óra leforgása alatt az illető férfi 5 vagy ennél több, az illető nő pedig 4 vagy ennél több italt iszik meg. A jelenség meglehetősen gyakori a főiskolás, egyetemista körökben, egyharmaduk ezt teszi.

A Frontiers of Behavioral Neuroscience szaklapban közzétett tanulmányon belül először egy spanyol egyetem diákjait kérdezték: feladatuk volt kitölteni egy kérdőívet ivási szokásaikról.

A kutatók osztályozták őket: azok számítottak túlzó ivóknak, akik az elmúlt egy hónapban legalább egyszer túlzásba vitték az alkoholfogyasztást, a nem ivóknak pedig, akik sosem tették ezt.

A kutatók ezután elektródákat csatoltak a diákok fejére, hogy az agy különböző területeinek elektromos tevékenységét megfigyelhessék. A tanulmány kimutatta, hogy a nem ivókkal összehasonlítva a túlzó ivóknál nyugalmi állapotban megváltozott agyi aktivitás tapasztalható – jelentősen magasabb értékek mutathatók ki az ún. béta és théta oszcillációk terén, az agy jobb oldali lebenyében és a kétoldali occipitalis cortexben.

A változások lényege, hogy ezeknél az embereknél csökkent a külső ingerekre adott válaszok képessége, s nehézségeik lehetnek az információfeldolgozással is – valószínű, hogy az alkoholból eredő agykárosodás első jeleit mutatják.

A fejlődésben levő agyra különösen káros a sok szeszes ital

A fejlődésben levő agyra különösen káros a sok szeszes ital

Korábbi tanulmányok hasonló eredményeket mutattak a felnőtt, krónikus alkoholisták agya esetében is.

„Mindez azt mutatja, hogy az alkoholfogyasztásnak különösen hátrányos hatásai vannak a fiatal agyra, mely még fejlődésben van – valószínűleg az ún. neuromaturációs folyamatokat is hátráltatja” – mondta el Eduardo López-Caneda, a portugáliai Minho Egyetem kutatója.

Hozzátette: véleménye szerint ezekről az adatokról érdemes lenne tudnia minden fiatalnak, aki potenciálisan a rizikós iszogatók csoportjába tartozik.

Kapcsolódó cikk:

Sejtöregedést okozunk az alkoholizálással

A filmekben még mindig vagány a cigi

B.A.

 

 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.