Egészség hírek

A fiatal iszogatók agya megváltozik?

A fiatal iszogatók agya megváltozik?

Kutatók szerint módosul az agyi aktivitás azoknál, akik túl sok alkoholt fogyasztanak egyszerre – s ez igen gyakori a főiskolás korosztálynál, egyharmaduk hajlamos sokat inni.

A túlzott alkoholfogyasztás megváltoztatja az agyi aktivitást – erre jutottak kutatók, akik főiskolások körében vizsgálták a túlzásba vitt italozás következményeit.

E korosztályban a fiatalok egyharmada iszik szeszes italt. A szakemberek szerint figyelemreméltó változásokat lehet felfedezni az agyi aktivitásukban, azokkal a lányokkal, fiúkkal szemben, akik nem isznak alkoholt.

A túlzott alkoholfogyasztás komoly változást okozhat az agyban

A túlzott alkoholfogyasztás komoly változást okozhat az agyban

A túlzásba vitt alkoholfogyasztás nagyjából annyit jelent, hogy 2 óra leforgása alatt az illető férfi 5 vagy ennél több, az illető nő pedig 4 vagy ennél több italt iszik meg. A jelenség meglehetősen gyakori a főiskolás, egyetemista körökben, egyharmaduk ezt teszi.

A Frontiers of Behavioral Neuroscience szaklapban közzétett tanulmányon belül először egy spanyol egyetem diákjait kérdezték: feladatuk volt kitölteni egy kérdőívet ivási szokásaikról.

A kutatók osztályozták őket: azok számítottak túlzó ivóknak, akik az elmúlt egy hónapban legalább egyszer túlzásba vitték az alkoholfogyasztást, a nem ivóknak pedig, akik sosem tették ezt.

A kutatók ezután elektródákat csatoltak a diákok fejére, hogy az agy különböző területeinek elektromos tevékenységét megfigyelhessék. A tanulmány kimutatta, hogy a nem ivókkal összehasonlítva a túlzó ivóknál nyugalmi állapotban megváltozott agyi aktivitás tapasztalható – jelentősen magasabb értékek mutathatók ki az ún. béta és théta oszcillációk terén, az agy jobb oldali lebenyében és a kétoldali occipitalis cortexben.

A változások lényege, hogy ezeknél az embereknél csökkent a külső ingerekre adott válaszok képessége, s nehézségeik lehetnek az információfeldolgozással is – valószínű, hogy az alkoholból eredő agykárosodás első jeleit mutatják.

A fejlődésben levő agyra különösen káros a sok szeszes ital

A fejlődésben levő agyra különösen káros a sok szeszes ital

Korábbi tanulmányok hasonló eredményeket mutattak a felnőtt, krónikus alkoholisták agya esetében is.

„Mindez azt mutatja, hogy az alkoholfogyasztásnak különösen hátrányos hatásai vannak a fiatal agyra, mely még fejlődésben van – valószínűleg az ún. neuromaturációs folyamatokat is hátráltatja” – mondta el Eduardo López-Caneda, a portugáliai Minho Egyetem kutatója.

Hozzátette: véleménye szerint ezekről az adatokról érdemes lenne tudnia minden fiatalnak, aki potenciálisan a rizikós iszogatók csoportjába tartozik.

Kapcsolódó cikk:

Sejtöregedést okozunk az alkoholizálással

A filmekben még mindig vagány a cigi

B.A.

 

 

Napi 3 kávéval tökéletesek vagyunk

Napi 3 kávéval tökéletesek vagyunk

Három vagy négy kávé elfogyasztása naponta nem csupán biztonságos az ember számára, hanem meg is védhet a szívbetegségtől, a korai haláltól – állapította meg eg...
Brad Pitt újra becsajozott?

Brad Pitt újra becsajozott?

Képzeld, a napokban újabb szőkeséggel hozták össze a nemrégiben elvált színészt.   
Így áll Selena Gomez az anyósával

Így áll Selena Gomez az anyósával

A népszerű énekes édesanyja, Pattie Mallette elárulta, hogy fia kedvesével, Selena Gomezzel igazán speciális kötelék alakult ki köztük.
Boldog négygyermekes apa Cristiano Ronaldo

Boldog négygyermekes apa Cristiano Ronal...

Múlt hónapban jött a világra a világsztár futballista negyedik gyermeke, akit kedvesével nagy szeretetben nevel. Cristiano Ronaldo barátnője azonban mindegyik c...
Készítsünk krémes, csirkés-baconos tésztát!

Készítsünk krémes, csirkés-baconos tészt...

Hideg napokon esnek jól a leginkább a gazdag, krémes, meleg ételek – ilyen a tészta is, amelyet különféle finom feltétekkel lehet elkészíteni. Lássuk az egyik l...
Kylie Jenner jól szórakozik

Kylie Jenner jól szórakozik

Ismerősei szerint a csinos valóságshow-sztár nagy élvezettel vásárol leendő gyermekének. Kylie Jenner a hírek szerint kislányt vár, s szabadidejében folyamatosa...
Durva vallomást tett Bella Thorne

Durva vallomást tett Bella Thorne

A fiatal sztár az elmúlt időszakban teljesen kikelt magából és most az is kiderült, hogy miért.   
Anastacia szingli – és szexisebb mint valaha

Anastacia szingli – és szexisebb mint va...

Egyedül él az énekesnő, aki elmondása szerint most szexisebbnek érzi magát, mint 20-as vagy 30-as éveiben. Anastacia lassan betölti az ötvenet.
Ételek, amelyek segítik a szexuális életet

Ételek, amelyek segítik a szexuális élet...

Az köztudott, hogy vannak olyan finomságok, amik fokozzák a vágyat. Ezen felül viszont vannak olyanok is, amelyek a teljesítményedet segítik. Nézd csak!  
Adventi kastélynapok Gödöllőn

Adventi kastélynapok Gödöllőn

Varázslatos ünnepi hangulat várja az érdeklődőket hamarosan a településen, ahol számos programmal készülnek a szervezők.   
< >