2017. 12. 20. - 09:50

A frusztrációk és az érzelmek rémálomhoz vezetnek

A frusztrációk és az érzelmek rémálomhoz vezetnek

Ha rémálmok gyötörnek bennünket, annak érzéseink és frusztrációnk lehetnek az okai – állapították meg a Cardiff-i Egyetem kutatói.

Amennyiben azt tapasztaljuk, hogy gyakran vannak rossz álmaink, érdemes felülvizsgálnunk gondolatainkat: milyen frusztrációval, érzésekkel küzdünk, mi foglalkoztat bennünket.

A kutatók 310 ember bevonásával végeztek tanulmányt, s felfedezték: a frusztráció és az érzések befolyásolják az álmainkat.

Azok az emberek, akik függetlenségre vagy kötődésre vágynak, s attól félnek, hogy mindez nem teljesül, jóval frusztráltabbak lehetnek, több rémálom gyötörheti őket, vagy olyan álmok, melyek szomorú, haragos érzésekkel teliek.

Aki frusztrált, jellemzően negatív álmokkal küzd alvás közben

Aki frusztrált, jellemzően negatív álmokkal küzd alvás közben

Amikor arra kérték a résztvevőket, értelmezzék az álmaikat, sokkal inkább használtak negatív szavakat, mint akik úgy érezték, hogy pszichológiai szükségleteik teljesülnek.

A brit tanulmányt a Motivation and Emotion szaklapban publikálták.

„Az ébrenlét alatti pszichológiai igények visszatükröződnek álmainkban” – magyarázta a tanulmány vezetője, Netta Weinstein, a Wales-i Cardiff Egyetem munkatársa.

Az is kiderült, hogy azok az emberek, akik frusztráltak a mindennapjaikban, sokkal gyakrabban álmodnak arról, hogy leesnek, elesnek, megtámadják őket.

„A kutatók és a teoretikusok egyetértenek abban, hogy az ismétlődő álmok arra késztetik az embereket, hogy felülvizsgálják és feldolgozzák az életükben jelen levő problémákat. Feltételezhető, hogy az álmok annak is köszönhetők: nem sikerült alkalmazkodniuk felmerülő kihívásokhoz” – mondta Netta Weinstein, hozzátéve: az álmok tartalmát jobban befolyásolhatják a tartós igények, tapasztalatok.

Kapcsolódó cikk:

Jó alvásért nyissuk ki az ablakot?

Hoppá: a nők eleve fittebbek, mint a férfiak?

B.A.

 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.