Egészség hírek

A frusztrációk és az érzelmek rémálomhoz vezetnek

A frusztrációk és az érzelmek rémálomhoz vezetnek

Ha rémálmok gyötörnek bennünket, annak érzéseink és frusztrációnk lehetnek az okai – állapították meg a Cardiff-i Egyetem kutatói.

Amennyiben azt tapasztaljuk, hogy gyakran vannak rossz álmaink, érdemes felülvizsgálnunk gondolatainkat: milyen frusztrációval, érzésekkel küzdünk, mi foglalkoztat bennünket.

A kutatók 310 ember bevonásával végeztek tanulmányt, s felfedezték: a frusztráció és az érzések befolyásolják az álmainkat.

Azok az emberek, akik függetlenségre vagy kötődésre vágynak, s attól félnek, hogy mindez nem teljesül, jóval frusztráltabbak lehetnek, több rémálom gyötörheti őket, vagy olyan álmok, melyek szomorú, haragos érzésekkel teliek.

Aki frusztrált, jellemzően negatív álmokkal küzd alvás közben

Aki frusztrált, jellemzően negatív álmokkal küzd alvás közben

Amikor arra kérték a résztvevőket, értelmezzék az álmaikat, sokkal inkább használtak negatív szavakat, mint akik úgy érezték, hogy pszichológiai szükségleteik teljesülnek.

A brit tanulmányt a Motivation and Emotion szaklapban publikálták.

„Az ébrenlét alatti pszichológiai igények visszatükröződnek álmainkban” – magyarázta a tanulmány vezetője, Netta Weinstein, a Wales-i Cardiff Egyetem munkatársa.

Az is kiderült, hogy azok az emberek, akik frusztráltak a mindennapjaikban, sokkal gyakrabban álmodnak arról, hogy leesnek, elesnek, megtámadják őket.

„A kutatók és a teoretikusok egyetértenek abban, hogy az ismétlődő álmok arra késztetik az embereket, hogy felülvizsgálják és feldolgozzák az életükben jelen levő problémákat. Feltételezhető, hogy az álmok annak is köszönhetők: nem sikerült alkalmazkodniuk felmerülő kihívásokhoz” – mondta Netta Weinstein, hozzátéve: az álmok tartalmát jobban befolyásolhatják a tartós igények, tapasztalatok.

Kapcsolódó cikk:

Jó alvásért nyissuk ki az ablakot?

Hoppá: a nők eleve fittebbek, mint a férfiak?

B.A.

 

Ed Westwick fogva tartott egy nőt?

Ed Westwick fogva tartott egy nőt?

Képzeld, a legfrissebb információk szerint a Gossip Girl népszerű sztárját azzal vádolják, hogy több napon keresztül nem engedett el egy nőt, akit ráadásul mege...
Jönnek a valódi terminátorok?  - 1.rész

Jönnek a valódi terminátorok? - 1.rész

A mesterséges intelligencia fejlődésével olyan robotok állhatnak „szolgálatba” 2068-ig, amelyek a veszélyes helyzetekben tökéletesen helyettesíthetik az embert ...
Ekkor a legjobb az együttlét

Ekkor a legjobb az együttlét

Friss kutatások kiderítették, hogy melyik életkorban élvezik a legjobban az aktusokat a szerelmesek.   
A háziállat többet segíthet, mint az orvos

A háziállat többet segíthet, mint az orv...

Az köztudott, hogy a kis kedvencek pozitív hatással bírnak az emberi lélekre, de egy nemrégiben végzett kutatás szerint akár a terapeutát is helyettesítheti.   
Értik a babák a vidám zenét

Értik a babák a vidám zenét

Sokan nem is gondolnánk, de a csecsemők ugyanúgy értik az érzelmeket, mint a felnőttek. A vidám zenére, pedig rendkívül jól reagálnak.   
Robottá alakuló légdeszka segíthet a házban?

Robottá alakuló légdeszka segíthet a ház...

Sokaknak lehet már ismerős az ún. hoverboard vagy légdeszka – 2016-ban reneszánszát élte. Most a mesterséges intelligencia segítségével megszületett a hoverboar...
Mesterséges intelligencia: repülő autó mutatkozott be Genfben

Mesterséges intelligencia: repülő autó m...

Az önálló járművek jelenthetik az autógyártás következő nagy innovációját – A Genfi Motor Show-n olyan kocsi mutatkozott be, amelyek repülni is képes.
Pénzt akar exe Britney-től kicsalni

Pénzt akar exe Britney-től kicsalni

Nem elég Kevin Federline számára az a pénz, amelyet az énekesnő fizet neki havi szinten. Ez összesen húszezer dollár, azaz körülbelül ötmillió forint.   
Így készíts kávés testradírt!

Így készíts kávés testradírt!

Van, akit már a kávé illata kellemes hangulatba hoz. Ha ez velünk is így van, érdemes kipróbálnunk a kávéval készült testradírt, mégpedig saját kezűleg!
A robot fejlődésének lépcsői

A robot fejlődésének lépcsői

A mesterséges intelligencián belül a robotika kétségtelenül a legizgalmasabb, ám a legellentmondásosabb terület is. Abban mindenki egyetért, hogy a robotok alka...
< >