Egészség hírek

Hoppá: a nők eleve fittebbek, mint a férfiak?

Hoppá: a nők eleve fittebbek, mint a férfiak?

A hölgyek és a férfiak közül is sokan vannak, akik rendszeresen edzenek, de olyanok is, akik szinte sosem szakítanak időt erre. Egy új kutatás szerint azonban a nők eleve fittebbnek számítanak. Vajon miért?

A hölgyek természetüknél fogva fittebbek, mint a férfiak – erre a következtetésre jutott egy új, kisméretű tanulmány. A kutatók 18 fiatal férfi és nő esetében vetették össze az oxigén felvételt az izom oxigén elnyelésével, amikor a futópadon edzettek.

Az oxigén felvétel az aerob fittség fontos mércéje.

A hölgyek következetesen gyorsabban dolgozták fel az oxigént, mint a férfiak – állapították meg a kanadai Ontario Waterloo Egyetemének kutatói.

Természetüknél fogva fittebbek a nők a férfiaknál egy új tanulmány szerint

Természetüknél fogva fittebbek a nők a férfiaknál egy új tanulmány szerint

„A felfedezés ellentétes azzal a népszerű hiedelemmel, miszerint a férfiak teste természetüknél fogva sportosabb” – mondta el Thomas Beltrame, a tanulmány vezetője az egyetem sajtóközleményében.

Egy másik kutató egyetért ezzel. „Felfedeztük, hogy a nők izmai gyorsabban szívják az oxigént a vérből, amely tudományosan nézve kiválóbb aerob rendszert jelez” – fejtette ki Richard Hughson, a Waterloo Egyetem egészségügyi tudományok-professzora, valamint elöregedés- és agyi egészség szakértő.

Mivel a nők gyorsabban dolgozzák fel az oxigént, esetükben kevésbé jellemző azon molekulák felhalmozódása, melyek az izmok fáradtságáért, a rossz sportteljesítményért és az erőkifejtés észleléséért felelősek.

A felfedezést a Applied Physiology, Nutrition, and Metabolism szaklap közölte.

„Miközben nem értjük, miért van a nőknek gyorsabb oxigén-felvételük, a tanulmány megrengeti azt, amiben eddig hittünk” – tette hozzá a korábbiakhoz Thomas Beltrame, hangsúlyozva, hogy még a tréningek eddigi módját is megváltoztathatja.

Kapcsolódó cikk:

Karácsony: tudják-e a férfiak, hogy mit akarnak?

Mit iszol? Olyan hangulatod lesz

B.A.

Ed Westwick fogva tartott egy nőt?

Ed Westwick fogva tartott egy nőt?

Képzeld, a legfrissebb információk szerint a Gossip Girl népszerű sztárját azzal vádolják, hogy több napon keresztül nem engedett el egy nőt, akit ráadásul mege...
Jönnek a valódi terminátorok?  - 1.rész

Jönnek a valódi terminátorok? - 1.rész

A mesterséges intelligencia fejlődésével olyan robotok állhatnak „szolgálatba” 2068-ig, amelyek a veszélyes helyzetekben tökéletesen helyettesíthetik az embert ...
Ekkor a legjobb az együttlét

Ekkor a legjobb az együttlét

Friss kutatások kiderítették, hogy melyik életkorban élvezik a legjobban az aktusokat a szerelmesek.   
A háziállat többet segíthet, mint az orvos

A háziállat többet segíthet, mint az orv...

Az köztudott, hogy a kis kedvencek pozitív hatással bírnak az emberi lélekre, de egy nemrégiben végzett kutatás szerint akár a terapeutát is helyettesítheti.   
Értik a babák a vidám zenét

Értik a babák a vidám zenét

Sokan nem is gondolnánk, de a csecsemők ugyanúgy értik az érzelmeket, mint a felnőttek. A vidám zenére, pedig rendkívül jól reagálnak.   
Robottá alakuló légdeszka segíthet a házban?

Robottá alakuló légdeszka segíthet a ház...

Sokaknak lehet már ismerős az ún. hoverboard vagy légdeszka – 2016-ban reneszánszát élte. Most a mesterséges intelligencia segítségével megszületett a hoverboar...
Mesterséges intelligencia: repülő autó mutatkozott be Genfben

Mesterséges intelligencia: repülő autó m...

Az önálló járművek jelenthetik az autógyártás következő nagy innovációját – A Genfi Motor Show-n olyan kocsi mutatkozott be, amelyek repülni is képes.
Pénzt akar exe Britney-től kicsalni

Pénzt akar exe Britney-től kicsalni

Nem elég Kevin Federline számára az a pénz, amelyet az énekesnő fizet neki havi szinten. Ez összesen húszezer dollár, azaz körülbelül ötmillió forint.   
Így készíts kávés testradírt!

Így készíts kávés testradírt!

Van, akit már a kávé illata kellemes hangulatba hoz. Ha ez velünk is így van, érdemes kipróbálnunk a kávéval készült testradírt, mégpedig saját kezűleg!
A robot fejlődésének lépcsői

A robot fejlődésének lépcsői

A mesterséges intelligencián belül a robotika kétségtelenül a legizgalmasabb, ám a legellentmondásosabb terület is. Abban mindenki egyetért, hogy a robotok alka...
< >