2017. 12. 11. - 10:20

Hoppá: a nők eleve fittebbek, mint a férfiak?

Hoppá: a nők eleve fittebbek, mint a férfiak?

A hölgyek és a férfiak közül is sokan vannak, akik rendszeresen edzenek, de olyanok is, akik szinte sosem szakítanak időt erre. Egy új kutatás szerint azonban a nők eleve fittebbnek számítanak. Vajon miért?

A hölgyek természetüknél fogva fittebbek, mint a férfiak – erre a következtetésre jutott egy új, kisméretű tanulmány. A kutatók 18 fiatal férfi és nő esetében vetették össze az oxigén felvételt az izom oxigén elnyelésével, amikor a futópadon edzettek.

Az oxigén felvétel az aerob fittség fontos mércéje.

A hölgyek következetesen gyorsabban dolgozták fel az oxigént, mint a férfiak – állapították meg a kanadai Ontario Waterloo Egyetemének kutatói.

Természetüknél fogva fittebbek a nők a férfiaknál egy új tanulmány szerint

Természetüknél fogva fittebbek a nők a férfiaknál egy új tanulmány szerint

„A felfedezés ellentétes azzal a népszerű hiedelemmel, miszerint a férfiak teste természetüknél fogva sportosabb” – mondta el Thomas Beltrame, a tanulmány vezetője az egyetem sajtóközleményében.

Egy másik kutató egyetért ezzel. „Felfedeztük, hogy a nők izmai gyorsabban szívják az oxigént a vérből, amely tudományosan nézve kiválóbb aerob rendszert jelez” – fejtette ki Richard Hughson, a Waterloo Egyetem egészségügyi tudományok-professzora, valamint elöregedés- és agyi egészség szakértő.

Mivel a nők gyorsabban dolgozzák fel az oxigént, esetükben kevésbé jellemző azon molekulák felhalmozódása, melyek az izmok fáradtságáért, a rossz sportteljesítményért és az erőkifejtés észleléséért felelősek.

A felfedezést a Applied Physiology, Nutrition, and Metabolism szaklap közölte.

„Miközben nem értjük, miért van a nőknek gyorsabb oxigén-felvételük, a tanulmány megrengeti azt, amiben eddig hittünk” – tette hozzá a korábbiakhoz Thomas Beltrame, hangsúlyozva, hogy még a tréningek eddigi módját is megváltoztathatja.

Kapcsolódó cikk:

Karácsony: tudják-e a férfiak, hogy mit akarnak?

Mit iszol? Olyan hangulatod lesz

B.A.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.