2021. 06. 21. - 10:20

A kutyák a koronavírust is kiszagolják

A kutyák a koronavírust is kiszagolják

Vajon képesek a speciálisan kiképzett kutyák a tünetmentes koronavírus kiszagolására? A kutatók szerint igen, akik elvégeztek a témában egy nagyszabású tanulmányt.

Érdekes kutatást végeztek kutatók az Egyesült Királyság jótékonysági, orvosi területen használt felderítő kutyái segítségével. Arra voltak kíváncsiak, hogy vajon a speciálisan képzett ebek képesek-e kiszagolni a koronavírust, akkor is, ha az ember tünetmentes. Olvasd el: 100 százalékos pontossággal szagolja ki a vírust a Covid-detektor
 
A kísérlet első fázisát a londoni higiéniai és trópusi orvostudományi iskolával és a Durhami Egyetemmel együttműködésben hajtották végre. Ennek keretében 6 kutya kapta azt a feladatot, hogy azonosítsa a koronavírus egyedi szagát.
 
Az eredmények 92-94,3 százalékos specificitási érzékenységet, azaz pontosságot mutattak. Miközben az ebek nem helyettesíthetik a hagyományos tesztelést, bevethetők nagy, nyilvános színtereken, így például reptereken, az első körös szűrés elvégzésére. Olvasd el: Következő koronavírust jósolhat meg a mesterséges intelligencia
 
Az orvosi céllal használt kutyák képesek kiszagolni a koronavírust
Az orvosi céllal használt kutyák képesek kiszagolni a koronavírust
 
A kísérlethez 3.750 ember adományozott már használt ruhadarabokat, zoknitól az arcmaszkig, hogy ezeket a kutyák megszagolhassák. Az ebek végigszaglászták a fémállványhoz rögzített tárgyakat.
 
Amennyiben a ruházat koronavírus-szagú volt, azt a kutya jelezte a gondozójának. Ha nem érezte a vírus szagát, egyszerűen elment a minta mellett. Helyes jelzés esetén a kutyákat csemegével vagy labdajátékkal jutalmaznák.
 
„Mindez bizonyítja, hogy a kutyáknak pozitív hatásuk van, gyorsan azonosítják a vírust, s használhatók tömegek ellenőrzéséhez, a PCR-teszt mellett, amely a megerősítésre szolgál a pandémia során. Úgy gondoljuk, az ebek orra erős védelmi vonalat biztosíthat a jövőbeni járványok esetében is” – mondta el Claire Guest, a vizsgálat vezetője, tudományos főtisztviselő az orvosi céllal használt kutyákkal foglalkozó weboldalon.
 
 
L.A.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.