2021. 06. 20. - 08:00

Száz százalékos pontossággal szagolja ki a koronavírust a Covid-detektor

Száz százalékos pontossággal szagolja ki a koronavírust a Covid-detektor

Megdöbbentő - Brit kutatók kifejlesztettek egy elektronikus eszközt, mely képes felismerni a koronavírus egyedi szagát, mégpedig 100 százalékos pontossággal.

Meghökkentő újdonsággal álltak elő brit kutatók. Olyan elektronikus eszközt fejlesztettek ki, amely képes „kiszagolni” a koronavírust. A vírusnak elmondásuk szerint van egy egyedi szaga, amely segít ebben.
 
A kutatást a londoni higiéniai és trópusi orvostudományi iskola (LSHTM), robottudományi biotechnológiai vállalata és a Durhami Egyetem vezette. Az intelligens eszközt 54 ember viselt zoknijával tesztelték - felüknek pozitív volt a koronavírus-tesztje. Olvasd el: Következő koronavírust jósolhat meg a mesterséges intelligencia
 
Hihetetlen módon, az eredmények alapján az eszköz képes volt azonosítani a koronavírusos egyéneket 98-100 százalékos pontossággal, még azokon a mintákon is, amelyeket tünetmentes páciensek hordtak.
 
„Számos betegségnek van egyedi szaga, amely összefüggésbe hozható vele. Kutatásunkat egy üres papírral kezdtük: feltettük a kérdést, vajon a koronavírus is rendelkezik ilyennel? Végül azzal zártuk a vizsgálatot, hogy valóban el lehet különíteni a fertőzött emberek szagát azokétól, akik nem betegek. A koronavírusnak határozottan különös szaga van. Mindez nagyon izgalmas a betegség szűrési módszereinek fejlesztése szempontjából” - mondta el Steve Lindsay professzor, a Durhami Egyetem biológiai tudományok tanszékéről.
 
 
covid_kiszagolo_1
 
 
A tesztelt eszköz neve Roboscientific 307b VOC, melyet 12 organikus félvezető (OSC) szenzorral szereltek fel a vírus „kiszagolására”.
 
A kutatók szerint a teszt első napján az eszköz 98 százalékos pontosságot ért el és átlagosan 99 százalékos érzékenységet. A tesztelés második napján az érzékelők 100 százalékos érzékenységet és specifitást mutattak - ez azt sugallja, hogy az eszköz minden más rendelkezésre álló diagnosztikai tesztnél pontosabban képes jelezni a Covid-19 fertőzés jelenlétét.
 
Az információk birtokában a Roboscientific jelenleg kétféle eszközt fejleszt: egy mennyezetre szerelhetőt és egy kézit.
 
A mennyezetre szerelt típus értelemszerűen olyan helyzetekben használható, ahol sokan vannak - például iskolai tantermek vagy repülőgép kabinok. Olvasd el: Mesterséges intelligencia - A számítógép megmondja, belehal-e valaki a vírusba
 
Ugyanakkor, az eszköz csak azt azonosítja, hogy van koronavírus a helyiségben, a konkrét személyt nem – ezért nem helyettesít egy PCR- vagy LFT-tesztet. Gyors első szűrőrendszerként azonban bármikor bevethető, időt és pénzt megtakarítva.
 
„Az eredmények valóban ígéretesek. Bizonyítják, milyen hihetetlen pontossággal lehet használni a technológiát gyors, nem invazív tesztként” – emelte ki James Logan professzor, az LSHTM betegségellenőrzési osztályának vezetője, a tanulmány vezetője.
 
Hozzétette azonban, még szükség van további tesztelésekre, hogy megerősítsék: az eredmények valós körülmények között, a mindennapokban is ugyanilyen jól produkálhatók.
 
Amennyiben az eszközöket sikeresen fejlesztik a nyilvános helyeken történő használatra, megfizethetően és egyszerűen terjeszthetők – segíthetnek a jövőben megküzdeni a járvány-kitörésekkel.
 
 
Fotó: roboscientific.com
 
L.A.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.