2021. 02. 06. - 08:00

Mesterséges intelligencia - Már távolról is vezérelhető lesz a robotkutya

Mesterséges intelligencia - Már távolról is vezérelhető lesz a robotkutya

Mára teljes mértékben távvezérelhetővé vált a Boston Dynamics vállalat robotkutyája, mely korábban nagy feltűnést keltett – még egy szingapúri parkban is járőrözött.

Távolról is kontrollálhatóvá vált a Boston Dynamics Spot névre keresztelt robotkutyája. Ez azt jelenti, hogy a világ bármely részéről kezelhető, a Scout nevű, webböngésző-alapú platform segítségével.
 
Korábban a robotállatot egyedi táblagépen keresztül irányították, de ehhez az üzemeltetőnek a közelben kellett lennie – magyarázta Michael Perry, a vállalat alelnöke. 
 
A Boston Dynamics a hírek szerint 400 robotot adott el 2020 folyamán. Olvasd el: Elképesztő fejlődés - így táncolnak a Boston Dynamics robotjai
 
Ezeket építkezéseknél, mély, föld alatti aknákban, atomerőművekben és tengeri olajfúrótornyokban használják.
 
Mesterséges intelligencia - Építkezéseknél is használatos a Spot robotkutya
Mesterséges intelligencia - Építkezéseknél is használatos a Spot robotkutya
 
Annak ellenére, hogy eladásaik viszonylag korlátozottak, a cég új tulajdonosa bízik benne: nagy lehetőség van ebben az üzletben.
 
Két hónappal ezelőtt a Hyundai megvásárolta a Boston Dynamics 80 százalékos - felügyeleti - részesedését a
Softbanktól, egy olyan üzlet keretében, mely a robotikai céget 1,1 milliárd dollárra (810 millió fontra) becsülte.
 
A Google-t létrehozó Alphabet 2017-ben adta el a vállalatot a Softbank-nak, jóval alacsonyabb áron, nagyjából 100 millió dolláros összegért.
 
A Spot robotkutyáról már több videó is megjelent, többek között egy olyan, amelyen látható: magától ráül a töltő dokkolóra, ugrókötelet használ, kinyitja az ajtót, tárgyakat mozgat és lépcsőt mászik.
 
Az alap modell jelenleg 74.500 dolláros áron szerezhető be.
 
A robotkutyákat gyakran alkalmazzák járőrözésére és adatgyűjtésre. Olvasd el: Robotkutya járőrözik szingapúri parkokban
 
A Scout platform segítségével azonban mostmár távolról is kezelhetőek, billentyűzettel vagy joystickkal, a webböngészőn keresztül.
 
Amennyiben Spot kiesik a kommunikációs tartományból, visszaveti lépéseit az utolsó pontig, ahol még kapott jelet – mondta el Chris Bentzel, a Scout platform mérnök vezetője.
 
A robotkutya Scout kontrollja a többi között az alábbiakat foglalja magába:
 
-lépcső módot, mely segít a lépcsők azonosításában
-terep módot, amely a helyszín 3D feltérképezését kínálja
-„self right” módot, amikor Spot visszahelyezi magát az egyensúlyába, leesés veszélye esetén.
 
 
A vállalatoknak ugyanakkor biztonsági óvintézkedéseket kell tenniük, ha a robotot anélkül kívánják használni, hogy bárki fizikailag közel kerülhessen a felügyeletéhez.
 
„A siker nem abban áll, hogy meg tudjuk oldani a robot működését, hanem hogy mások valóban jól tudják-e használni” – fogalmazott Robert Playter.
 
A robotkutyához jelenleg egy 1 méter hosszú kar is csatlakoztatható, mellyel fel tud venni és el tud húzni dolgokat, de ajtókat is kinyithat.
 
Ezt az eszközt is bemutatták már korábban, ám ezt csak a Boston Dynamics adhatja a robotkutyához és ők is távolíthatják el, külön költséggel – s egyelőre nem irányítható a Scouttal.
 
 
László Adrienn

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.