Egészség hírek

A magányos embert jobban megviseli a nátha?

A magányos embert jobban megviseli a nátha?

Ha valaki egyedül van, azt sokkal rosszabbul érintheti egy megfázás – derítette ki egy új tanulmány. De vajon miért van ez így?

Egy megfázás sosem vicces, még annak sem, aki mellett beteg valaki, nemhogy a páciens számára. Ám a magányosokat jobban meg is viseli, derült ki egy új tanulmányból.

„Mindez igen fontos, már csak gazdasági szempontból is, hiszen aki gyakran beteg, az dolgozni sem igazán tud – mondta el a tanulmány társ-szerzője, Angie LeRoy, a Houstoni Rice Egyetem végzős pszichológia hallgatója. – Emberek millió nem képesek bemenni a munkahelyükre a nátha miatt, s ennek nemcsak az orrfújás mennyiségéhez van köze, hanem ahhoz is, hogyan érzik magukat valójában.”

Aki egyedül érzi magát, azt jobban megviseli a megfázás?

Aki egyedül érzi magát, azt jobban megviseli a megfázás?

A tanulmányhoz LeRoy és Chris Fagundes pszichológus szándékosan megfertőzött 159 önkéntest egy egyszerű megfázás vírussal, orrcseppeken keresztül. A résztvevők egyike sem volt házas, 18-55 év közötti korosztályt képviseltek.

Mindannyian kitöltöttek egy standard pszichológiai kérdőívet, mely társadalmi elszigeteltségükre és érzéseikre is kíváncsi volt.

LeRoy elmondta: korábbi kutatások már kimutatták, hogy a magány a korai halál kockázatának teszi ki az embert, valamint pszichológiai betegségeknek. Senki sem nézett azonban eddig utána egy akut, átmeneti betegségnek, amelyre mindenki érzékeny lehet – így a megfázásnak.

Kutatásuk során a szakemberek nyomon követték a tanulmányban résztvevők fizikai és mentális egészségét, amikor elkülönítették őket a megfázás miatt – hotelszobákban lettek elhelyezve öt napra, illetve kicsit hosszabb ideig.

S vajon minden résztvevő mentális állapota befolyásolta-e, megkapták-e a megfázást, kialakultak-e náluk a tünetek?

Előszöris, háromnegyedüknél alakult ki a nátha – hogy ki kapta el, azt nem befolyásolta, egyedülállók voltak vagy sem.

Rosszabb tünetekkel szembesül, aki kevesebb érzelmi támaszt kap

Rosszabb tünetekkel szembesül, aki kevesebb érzelmi támaszt kap

Csakhogy, noha a tanulmány ok-okozati kapcsolatot nem tud kimutatni, a tünetekben voltak különbségek: Fagundes és LeRoy rájöttek, hogy azok az emberek, akik azt írták magukról, „kevesebb támogatást” kapnak, komolyabb tünetekkel küzdöttek, összehasonlítva őket a szociálisan jobban boldoguló, több kapcsolattal rendelkezőkkel.

Ez igaz volt attól függetlenül, hogy az illetőnek mekkora volt a virtuális kapcsolat-hálózata.

„Ez a téma a kapcsolatok milyenségéről, és nem mennyiségéről szól – emelte ki Angie LeRoy. – Lehetünk ugyanis egy zsúfolt szobában, mégis egyedül érezzük magunkat. A felfogás nagyon is sokat számít, ha a megfázás tüneteiről van szó.”

A felfedezés egyébként egybecseng a korábbiakkal, melyek összefüggésbe hozták egymással a magányt és a fizikai betegségeket.

Az embereket mentálisan, érzelmileg és fizikailag is megviseli az elutasítás, az elhagyás, az, hogy nem rendelkeznek erős szociális kapcsolatokkal – mondta a pszichológus.

S minderre az egyetlen megoldás az, hogy szociálisan kell aktívnak lennünk, nem pedig virtuálisan.

Kapcsolódó cikk:

A szegényt még a krónikus fájdalom is húzza?

Depressziót csökkent a videójáték?

Ha nem alszol eleget, nem ismered fel az arckifejezéseket?

B.A.

 

Taylor Swift félti kapcsolatát

Taylor Swift félti kapcsolatát

Nagyon boldog az énekesnő legújabb szerelmével, azonban gondosan ügyel arra, hogy a nyilvánosság ne tudjon szinte semmit meg magánéletéről.   
Nehezen tűnik el a narancsbőr

Nehezen tűnik el a narancsbőr

Szinte minden nő életét megkeseríti ez a bőrhiba. Attól ugyanis, hogy valaki lefogyott, nem jelent azt, hogy eltűnt a narancsbőr. Vajon mit lehet tenni?  
A valóságot mutatja Kulcsár Edina

A valóságot mutatja Kulcsár Edina

Noha napjainkban a plasztikai beavatkozások és a mindennapos smink teljesen elfogadottá vált és népszerű is, a magyar szépség mégsem mutat hamis képet a követői...
Sajtfesztivál Budapesten

Sajtfesztivál Budapesten

Igazi ínyencségekkel várják a gasztronómia szerelmeseit a rendezvényen, ahol több 300 különleges sajtot mutatnak be.   
Már nem titkolózik Lionel Richie lánya

Már nem titkolózik Lionel Richie lánya

A közelmúltban ment híre, hogy Sofia Richie és a 34 esztendős Scott Disick randevúzik egymással. Valószínű, hogy a legendás papa nem örül a dolognak, hiszen lán...
Erre kell ügyelni az őszi séta közben

Erre kell ügyelni az őszi séta közben

Az új évszak beköszöntével egyre hidegebb van oda kint, ez pedig a kutyákra is hatással van. Éppen ezért érdemes oda figyelni néhány dologra.   
Letette az alkoholt Ed Sheeran

Letette az alkoholt Ed Sheeran

Nem iszik szeszes italt a népszerű zenész biciklibalesete óta – Ed Sheeran szeretné, ha mielőbb felgyógyulna, ezt azonban lassítaná az alkoholfogyasztás.
Ezt csinálják a férfiak szakítás után

Ezt csinálják a férfiak szakítás után

Egy kapcsolat vége mindenkit megvisel, még a pasikat is, noha sokszor nem ezt mutatják.   
Négy nagyszerű ajándék ötlet férfiaknak

Négy nagyszerű ajándék ötlet férfiaknak

Mindenkivel előfordult már, hogy nem volt ötlete ajándék vásárlás terén, hiszen nem akart egy századik ugyanolyan tárgyat ajándékozni kedvesének és olyan holmit...
Készíts öregedés elleni, csipkebogyós archidratálót!

Készíts öregedés elleni, csipkebogyós ar...

Tudtuk-e, hogy a csipkebogyó mag olajának hatékonysága a botox kezeléshez hasonló?  Ha a ráncok megelőzése a célunk, próbáljuk ki ezt a kiváló, saját készítésű ...
< >