Egészség hírek

A magányos embert jobban megviseli a nátha?

A magányos embert jobban megviseli a nátha?

Ha valaki egyedül van, azt sokkal rosszabbul érintheti egy megfázás – derítette ki egy új tanulmány. De vajon miért van ez így?

Egy megfázás sosem vicces, még annak sem, aki mellett beteg valaki, nemhogy a páciens számára. Ám a magányosokat jobban meg is viseli, derült ki egy új tanulmányból.

„Mindez igen fontos, már csak gazdasági szempontból is, hiszen aki gyakran beteg, az dolgozni sem igazán tud – mondta el a tanulmány társ-szerzője, Angie LeRoy, a Houstoni Rice Egyetem végzős pszichológia hallgatója. – Emberek millió nem képesek bemenni a munkahelyükre a nátha miatt, s ennek nemcsak az orrfújás mennyiségéhez van köze, hanem ahhoz is, hogyan érzik magukat valójában.”

Aki egyedül érzi magát, azt jobban megviseli a megfázás?

Aki egyedül érzi magát, azt jobban megviseli a megfázás?

A tanulmányhoz LeRoy és Chris Fagundes pszichológus szándékosan megfertőzött 159 önkéntest egy egyszerű megfázás vírussal, orrcseppeken keresztül. A résztvevők egyike sem volt házas, 18-55 év közötti korosztályt képviseltek.

Mindannyian kitöltöttek egy standard pszichológiai kérdőívet, mely társadalmi elszigeteltségükre és érzéseikre is kíváncsi volt.

LeRoy elmondta: korábbi kutatások már kimutatták, hogy a magány a korai halál kockázatának teszi ki az embert, valamint pszichológiai betegségeknek. Senki sem nézett azonban eddig utána egy akut, átmeneti betegségnek, amelyre mindenki érzékeny lehet – így a megfázásnak.

Kutatásuk során a szakemberek nyomon követték a tanulmányban résztvevők fizikai és mentális egészségét, amikor elkülönítették őket a megfázás miatt – hotelszobákban lettek elhelyezve öt napra, illetve kicsit hosszabb ideig.

S vajon minden résztvevő mentális állapota befolyásolta-e, megkapták-e a megfázást, kialakultak-e náluk a tünetek?

Előszöris, háromnegyedüknél alakult ki a nátha – hogy ki kapta el, azt nem befolyásolta, egyedülállók voltak vagy sem.

Rosszabb tünetekkel szembesül, aki kevesebb érzelmi támaszt kap

Rosszabb tünetekkel szembesül, aki kevesebb érzelmi támaszt kap

Csakhogy, noha a tanulmány ok-okozati kapcsolatot nem tud kimutatni, a tünetekben voltak különbségek: Fagundes és LeRoy rájöttek, hogy azok az emberek, akik azt írták magukról, „kevesebb támogatást” kapnak, komolyabb tünetekkel küzdöttek, összehasonlítva őket a szociálisan jobban boldoguló, több kapcsolattal rendelkezőkkel.

Ez igaz volt attól függetlenül, hogy az illetőnek mekkora volt a virtuális kapcsolat-hálózata.

„Ez a téma a kapcsolatok milyenségéről, és nem mennyiségéről szól – emelte ki Angie LeRoy. – Lehetünk ugyanis egy zsúfolt szobában, mégis egyedül érezzük magunkat. A felfogás nagyon is sokat számít, ha a megfázás tüneteiről van szó.”

A felfedezés egyébként egybecseng a korábbiakkal, melyek összefüggésbe hozták egymással a magányt és a fizikai betegségeket.

Az embereket mentálisan, érzelmileg és fizikailag is megviseli az elutasítás, az elhagyás, az, hogy nem rendelkeznek erős szociális kapcsolatokkal – mondta a pszichológus.

S minderre az egyetlen megoldás az, hogy szociálisan kell aktívnak lennünk, nem pedig virtuálisan.

Kapcsolódó cikk:

A szegényt még a krónikus fájdalom is húzza?

Depressziót csökkent a videójáték?

Ha nem alszol eleget, nem ismered fel az arckifejezéseket?

B.A.

 

Eva Longoria ikrekkel terhes?

Eva Longoria ikrekkel terhes?

Bombaként robban pár nappal ezelőtt a hír, miszerint a színésznő állapotos. Most pedig azt pletykálják, hogy ikreket vár.   
4 jel, hogy a stressz már a hajadat is érinti!

4 jel, hogy a stressz már a hajadat is é...

Mindenbe beférkőzik, vigyázni kell vele – a stressz nemcsak mentálisan befolyásolhat bennünket, hanem kinézetünkre is komoly hatást gyakorol. Például a tincsein...
Kylie Jenner pánikba esett - le akarták fotózni

Kylie Jenner pánikba esett - le akarták ...

Aggódik a lányáért Kris Jenner. Kylie, akiről szeptember óta az a hír járja, hogy várandós, keveset teszi ki a lábát otthonról, minap azonban pánikban hívta fel...
Mennyi vitaminra van szüksége a macskának?

Mennyi vitaminra van szüksége a macskána...

Nem igényel különösebb figyelmet a háziállat vitaminigénye, azonban egy-két dologra érdemes gondot fordítani.   
Elhunyt a Cranberries énekesnője

Elhunyt a Cranberries énekesnője

Mindössze 46 évesen távozott az élők sorából Dolores O’Riordan, a Cranberries zenekar énekesnője. Január 15-én, Londonban hunyt el, ahol új dalok felvételével f...
Senki sem tökéletes

Senki sem tökéletes

Kutatások igazolják, hogy azok az édesanyák, akik mindenben a tökéletességre törekednek hajlamosabbak a depresszióra.   
Vonzóbb a pasi, ha foglalt?

Vonzóbb a pasi, ha foglalt?

Egy nemrégiben elkészült tanulmány szerint a nőknek sokkal jobban tetszenek azok a férfiak, akik már kapcsolatban élnek. Vajon mi lehet az oka?  
Kendall Jenner ledobta a textilt

Kendall Jenner ledobta a textilt

A népszerű modell a testvéreihez hasonlóan megvált ruháitól egy fotózás kedvéért. Nézd csak!  
A kevés hús segíthet a fogyásban?

A kevés hús segíthet a fogyásban?

Kutatók szerint hiába figyelnek a fogyni vágyók arra, hogy mennyit esznek a sok hús gátolhatja a súlyvesztést.   
Eljegyezték Britney Spears-t?

Eljegyezték Britney Spears-t?

Okot adott a találgatásokra a tehetséges énekesnő – Britney Spearsről ismert, hogy 2016 vége óta a nála fiatalabb Sam Ashgarival jár, de vajon már a vőlegénye i...
< >