2020. 07. 29. - 10:58

A maszkviselés nem téves biztonságérzet!

A maszkviselés nem téves biztonságérzet!

Mivel sajnos sokan félvállról veszik a szájmaszk viselését, fontos tudni: egy új tanulmány szerint az arcfedő viselése nem vezet téves biztonságérzethez és az sem igaz, hogy az emberek kevésbé óvatosak a kézhigiéniával kapcsolatban.

Sajnos, napjainkban is sokan akadnak, akik kevésbé veszik komolyan a maszkviselési kötelezettséget, ahol kellene.
 
Egy új tanulmány rámutat: a szájmaszk viselete nem vezet téves biztonságérzethez, vagy eredményezi azt, hogy az emberek kevésbé óvatosak a megfelelő kézhigiéniával kapcsolatban. 
 
Noha nem teljesen világos, hogy az arc elfedése milyen hatással lehet, a tudósok arra ösztönözték a politikai döntéshozókat: írják elő a maszk viselését, mivel a kockázatok így minimálisak, míg a potenciális hatás igen fontos a koronavírus világjárvány szempontjából. Olvasd el: Minél több réteg használ a házi készítésű maszknál
 
A Cambridge-i Egyetem és a Londoni Királyi Kollégium új tanulmánya szerint a szájmaszk viselése egyáltalán nem nyújt hamis biztonságérzetet, s az sem igaz, hogy hatására az emberek kevésbé figyelnének oda a megfelelő kézhigiéniára.
 
A szájmaszk viselése ellenére a kézmosásra is odafigyelnek az emberek
A szájmaszk viselése ellenére a kézmosásra is odafigyelnek az emberek
 
A BMJ Analysis szaklapban megjelentetett tanulmány a maszk viselés kapcsán rendelkezésre álló tudományos bizonyítékok vizsgálatán alapul, összefüggésben a légzőszervi vírusfertőzésekkel.
 
Előszöris leszögezik, hogy a korábbi hiedelmek már megváltoztak. A járvány elején valóban sokan hitték, hogy a maszviselés csupán téves biztonságérzetet ad, s az emberek a hatására akár a megfelelő kézmosást is hanyagolhatják  - ezt a viselkedéstípust „kockázatkompenzációnak” hívják.
 
Egyéni szinten a kockázatkompenzáció elég általános dolog: például, az ember hosszabb ideig fut, csak hogy ellensúlyozza a vágyott étkezést, a kerékpáros pedig sisakot viselhet, hogy a nagy sebességet fenntartsa.
 
Az arcmaszkok hatása a társadalmi távolságtartásra
 
A tanulmány szerint a népesség szintjén kevésbé egyértelmű a kockázatkompenzáció bizonyítéka. A kutatók legalább 22 szisztematikus áttekintés során értékelték a maszk viselés légzőszervi vírusfertőzések terjedésére gyakorolt ​​hatását.
 
Ez magába foglalt 6 kísérleti tanulmányt, s összesen több mint 2000 háztartást. S bár a tanulmányok egyike sem arra tervezett, hogy a rizikókompenzációt vagy a távolságtartást felmérje, az eredmények azt sugallják: a szájmaszk viselése nem csökkenti a kézmosás vagy a kézmosás gyakoriságát. Olvasd el: 5 tipp a nyári maszkviseléshez
 
Mi több, két tanulmány azt mutatta, hogy a kézmosás aránya – melyről a résztvevők maguk számoltak be - magasabb volt azokban a csoportokban, akik maszkot is viseltek.
 
A kutatócsoport három megfigyeléses tanulmányt is talált, melyek azt mutatták, hogy az emberek hajlamosak eltávolodni a maszkot viselő személyektől – s ez arra utal, hogy az arcelfedés legalább a maszkviselőt körülvevők körében nem befolyásolja hátrányosan a fizikai távolságot.
 
A kutatók szerint a kockázatkompenzáció fogalma nagyobb veszélyt jelent a közegészségügyre nézve, mint a kockázatkompenzáció maga - azáltal, hogy késlelteti a potenciálisan hatékony beavatkozásokat, amelyek elősegíthetik a betegség terjedését.
 
László Adrienn

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.