2020. 07. 27. - 11:05

Minél több réteg használ a házi készítésű maszknál

Minél több réteg használ a házi készítésű maszknál

Sokan készítenek manapság otthon maszkot a koronavírus ellen, vagy varratnak ismerőssel. Kutatók szerint ilyen esetben a 2-3 rétegű típus véd a legjobban.

A koronavírus idején komolyan megnőtt a maszkok iránti igény, s ha nem boltban szerezzük be őket, manapság ezeket otthon is megvarrhatjuk. A kutatók azonban felhívják a figyelmet arra, hogy a két vagy három rétegű maszk a legjobb, ha otthon készítettet viselünk.
 
Ilyenre van szükség, ha az orrból vagy a szájból származó cseppeket ki akarjuk védeni, vagy mi nem szeretnénk másnak átadni a vírust – mutattak rá ausztrál szakemberek.
 
A maszkok otthoni készítéséhez számos anyagot javasoltak már korábban, ám kevés bizonyíték van arra, mennyire is hatékonyak ezek – állítja a kutatócsoport. Olvasd el: 4 tipp, ha szemüveges vagy és maszkot viselsz
 
A textilmaszkokat több rétegűre érdemes elkészíteni
A textilmaszkokat több rétegűre érdemes elkészíteni
 
A tanulmányhoz a szakértők összehasonlították egymással az egy- és kétrétegű pamut arcmaszkokat a 3 rétegű sebészi arcmaszkkal.
 
Az egyrétegűt hajtogatott pamut pólóból készítették, a 2 rétegűnél pedig azt a varrási technikát alkalmazták, amelyet az amerikai betegségmegelőzési központ is ajánl. A felfedezéseket a Thoeax szaklapban közölték.
 
Az eredmények alapján – melyet egy videofelvétel is alátámasztott - a háromrétegű műtéti maszk volt a leghatékonyabb, de az egyrétegű is csökkentette a cseppek terjedését. Ugyanakkor, a kétrétegű jobban szerepelt az egyrétegűnél. Olvasd el: Melyek a legjobb maszkok?
 
A hatékonyság egyéb tényezőktől is függ, így például az anyagtól, amelyet a készítéshez használtak, a dizájntól, attól, hogy mennyire szoros az arcon a maszk, illetve milyen gyakran van kimosva – hangsúlyozta C. Raina MacIntyre, Új-dél-Walesi Egyetem Kirby Intézetének Biológiai Biztonsági Kutatási Programjának munkatársa.
 
„A házi ruhából, anyagból készült maszkokat több réteggel kell elkészíteni, az iránymutatásoknak megfelelően – összegezték a kutatók eredményeiket. - Több bizonyítékra van ugyanakkor szükség a biztonságosabb szövetmaszk tervezéséhez, az országoknak pedig biztosítaniuk kell a sebészeti maszkok megfelelő gyártását vagy beszerzését.”
 
 
László Adrienn

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.