2023. 11. 01. - 08:15

A mesterséges intelligencia 10 másodperc hanggal kiszúrja a cukorbetegséget

A mesterséges intelligencia 10 másodperc hanggal kiszúrja a cukorbetegséget

Meghökkentő: a kutatók hangtechnológiát ötvöztek mesterséges intelligenciával a cukorbetegség felismerésének jelentős előrelépéseként.

A mesterséges intelligencia és 10 másodperc az ember hangjából képes kiszűrni a cukorbetegséget – derült ki egy új tanulmányból.
 
A Klick Labs úttörő kutatása rámutatott, hogy a hangtechnológia mesterséges intelligenciával ötvözésével lehetségessé válik a cukorbetegség felismerése. A diabéteszt ezzel a módszerrel igen egyszerű megállapítani, a páciensnek elég néhány mondatot mondania az okostelefonjára.
 
A tanulmány, amelyet a Mayo Clinic Proceedings: Digital Health folyóiratban közöltek, felvázolja, miként használták fel a tudósok az emberek 6-10 másodpercnyi hangját, valamint az alapvető egészségügyi adatokat - beleértve az életkort, nemet, magasságot és testsúlyt -, hogy létrehozzanak egy mesterséges intelligencia-modellt, amely képes megkülönböztetni, 2-es típusú cukorbetegségben szenved-e az illető vagy sem. A modell 89 százalékos pontosságot mutat a nők és 86 százalékosat a férfiak esetében. Olvasd el: Cukorbetegség? Mesterséges intelligencia segít korán előrejelezni
 
A mesterséges intelligencia 10 másodperc hanggal kiszúrja a cukorbetegséget
A mesterséges intelligencia 10 másodperc hanggal kiszúrja a cukorbetegséget
 
A tanulmányhoz a Klick Labs kutatói felkértek 267 embert - akik egy része egészséges volt, a másik részük 2-es típusú cukorbetegségben szenvedett -, hogy 2 héten keresztül naponta hatszor rögzítsenek egy kifejezést az okostelefonjukba.
 
A több mint 18 ezer felvételből a szakemberek 14 akusztikai jellemzőt elemeztek a nem cukorbetegek és a 2-es típusú diabéteszesek közötti különbségek megállapítására.
 
„Kutatásunk rávilágít arra, hogy jelentős hangbeli eltérések vannak a 2-es típusú cukorbetegségben szenvedő, illetve az egészséges egyének között, s ez megváltoztathatja az orvosi közösség cukorbetegség-szűrésének módját - mondta Jaycee Kaufman, a tanulmány első szerzője, a Klick Labs kutatója. - A jelenlegi észlelési módszerek sok időt, utazást és költséget igényelhetnek. A hangtechnológia képes ezeket az akadályokat teljesen lefaragni.”
 
A Klick Labs csapata számos hangjellemzőt vizsgált, például a hangmagasság és az intenzitás változásait, amelyeket az emberi fül nem érzékel. A jelfeldolgozás segítségével a kutatók képesek voltak kimutatni a 2-es típusú diabétesz okozta hangváltozásokat. Meglepő módon ezek különböző módon nyilvánultak meg a férfiak és a nők esetében – jegyezte meg Kaufman. Olvasd el: Cukorbetegség - Ismét bizonyított a mesterséges intelligencia
 
A Klick cseppet sem tolakodó és hozzáférhető megközelítése lehetőséget kínál arra, hogy nagyszámú embert szűrjenek, segít a 2-es típusú cukorbetegségben szenvedők jelentős százalékának azonosításában.
 
Napjainkban ugyanis a prediabétesz és a 2-es típusú cukorbetegség leggyakrabban használt diagnosztikai tesztjei a glikált hemoglobin (A1C), valamint az éhomi vércukor (FBG) teszt és az OGTT – ezek elvégeztetése azonban orvosi rendelőben történik.
 
„Kutatásunk aláhúzza a hangtechnológiában rejlő óriási potenciált a 2-es típusú cukorbetegség és más egészségügyi állapotok azonosítása terén - mondta Fossat. - A hangtechnológia, mint hozzáférhető és megfizethető digitális szűrési eszköz, forradalmasíthatja az egészségügyi gyakorlatokat.”
 
Fossat megjegyezte: a következő lépéseik közé tartozik a tanulmány megismétlése, valamint a kutatásuk kiterjesztése a hang diagnosztikájának felhasználásával más területeken – ilyen például a prediabétesz, a nők egészsége és a magas vérnyomás.
 
 
L.A.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.

 

gyulai_vafurdo

profight_banner.