2022. 06. 04. - 08:00

Cukorbetegség? - Mesterséges intelligencia segít korán előrejelezni

Cukorbetegség? - Mesterséges intelligencia segít korán előrejelezni

A mesterséges intelligencia alkalmas a diabétesz kialakulásának előrejelzésére, amennyiben elegendő beteginformációval látják el.

Nem először segít betegségek megállapításában és előrejelzésében a mesterséges intelligencia.
 
A kutatók most arra is rájöttek, hogy felhasználható a diabetes mellitus kialakulásának előre jóslására, amennyiben elegendő beteginformációval látják el – áll az International Journal of Business Intelligence and Systems Engineering folyóiratban.
 
A világon emberek milliói szenvednek összetett anyagcsere-betegségben, azaz diabetes mellitusban.
 
Akiknél még nem diagnosztizálták ezt az állapotot, gyakran küzdhetnek bizonyos egészségügyi gondokkal, amelyekről nem is tudnak – mégis, ezek súlyos és potenciálisan életüket megváltoztató egészségügyi probléma felé viszik őket. Olvasd el: MI segíti a cukorbetegség kimutatását
 
Cukorbetegség? - Mesterséges intelligencia segít korán előrejelezni
Cukorbetegség? - Mesterséges intelligencia segít korán előrejelezni
 
A diabétesz alapvetően hosszú ideig tartó magas vércukorszinttel jár. Csaknem minden tizedik embernek van valamilyen cukorbetegsége.
 
Kezelés hiányában azonban szervkárosodást és akár halált is okozhat. A diabetes mellitusnak három formája van. Az 1-es típusú, inzulinfüggő cukorbetegség olyan autoimmun diszfunkció, amelyben a hasnyálmirigy nem termel elegendő inzulint a vércukorszint szabályozásához. Általában gyermekkorban vagy serdülőkorban alakul ki.
 
A 2-es típusú, nem inzulinfüggő cukorbetegség inzulinrezisztenciával kezdődik és gyakran inzulinhiányig vezet. Szinte bárkit érinthet, bármilyen életkorban. Leggyakrabban elhízással jár. A 3-as típusú, terhességi cukorbetegség a terhesség alatt érinti a nőket, hiperglikémiát okozva.
 
Van azonban egy negyedik állapot is: a prediabétesz, mely esetében a genetika, a hormonális diszfunkció, bizonyos exogén vegyi anyagoknak vagy egyéb tényezőknek való kitettség végül az inzulintermelés növekedéséhez vezet. Olvasd el: Beazonosítja a terhességi cukorbetegség esélyét a mesterséges intelligencia
 
Az 1-es típusú diabáteszt szabályozott inzulin injekciókkal kezelik. A 2-es típusnál fogyással, jobb étrenddel és testmozgással lehet elérni jó eredményt, valamint a dohánytermékek kerülésével.
 
A 3-as típusú cukorbetegség általában megszűnik a szülés után, de egyes anyáknál ez az állapot kockázati tényezőt jelent a 2-es típusú diabétesz későbbi kialakulásához.
 
A fenti tanulmány során a kutatócsoport különféle algoritmusokat képezett ki a cukorbetegség kockázatával kapcsolatos releváns adatok felhasználásával. Bebizonyította, hogy ezek egyike, a gradiensnövelő osztályozó minden mást felülmúl és több mint 92 százalékos előrejelzési pontosságot kínál az ismert eseteknél.
 
 
L.A.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.

 

gyulai_vafurdo

profight_banner.