2022. 07. 04. - 10:30

A nagylelkű pénzadomány a demencia korai jele?

A nagylelkű pénzadomány a demencia korai jele?

A bőkezű pénzosztogatás idejekorán jelezheti, hogy demenciában szenved egy idős ember – állapította meg egy új tanulmány.

A nagylelkű pénzadomány annak korai jele lehet, hogy egy idős ember demenciás.
 
Egy új tanulmány keretében a kutatók rámutattak: azok az idősek, akik szívesebben adnak készpénzt általuk nem ismert embereknek, rosszabbul teljesítenek a kognitív teszteken és nagyobb esetükben az Alzheimer-kór kockázata.
 
„Az Alzheimer-kór egyik korai jele a pénzkezelési nehézség, a megállapításunk pedig alátámasztja ezt az elképzelést” – mondta el dr. Duke Han vezető neuropszichológiai professzor, aki a Dél-Kaliforniai Egyetemen végezte a tanulmányt. Olvasd el: Felgyorsíthatja és javíthatja az Alzheimer-diagnózist a mesterséges intelligencia 
 
A nagylelkű pénzadomány a demencia korai jele?
A nagylelkű pénzadomány a demencia korai jele?
 
A szakemberek összesen 67, 70 év körüli idős felnőttet toboroztak a vizsgálathoz. Mindegyik résztvevő mellé választottak egy személyt, akivel még soha nem találkoztak. Ezután 10 dollárt kellett elosztaniuk maguk és az ismeretlen között.
 
„A tanulmány negatív kapcsolatot mutat a pénzügyi altruizmus (azaz olyan engedékenység, melyben az illető akár a saját kárára is segíti társát) és az idősebb felnőttek kognitív működése között, az Alzheimer-kórra jól ismerten érzékeny mérések tekintetében” – magyarázták a kutatók. Olvasd el: Sütirajzból szúrja ki az Alzheimer-kórt a mesterséges intelligencia
 
Hozzátették: az eredmények arra is rámutatnak, hogy lehetséges kapcsolat áll fenn a pénzügyi kizsákmányolás kockázata és az idősebb korban jelentkező Alzheimer-kór között.
 
 
L.A.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.