2020. 08. 06. - 10:00

Felgyorsíthatja és javíthatja az Alzheimer-diagnózist a mesterséges intelligencia

Felgyorsíthatja és javíthatja az Alzheimer-diagnózist a mesterséges intelligencia

A mesterséges intelligencia az orvosoknál gyorsabban képes diagnosztizálni az Alzheimer-kórt, sőt javíthatja annak prognózisát is – írta meg egy új tanulmány.

Az Alzheimer-kór neurológiai rendellenesség, melyben az agysejtek halála memóriavesztést és kognitív hanyatlást eredményez.
 
Az angliai Sheffield Egyetem Idegtudományi Intézetének kutatói arra voltak kíváncsiak, hogy a mesterséges intelligencia (MI) rutinszerű használata az egészségügyi ellátásban miként segíthet az olyan neurodegeneratív betegségek, mint a Parkinson vagy az Alzheimer-kór hatásának enyhítésében. Olvasd el: Az agysérülések felderítésében is segít az MI
 
A legfőbb kockázati tényező ezen neurológiai rendellenességek esetében a kor – s tekintettel arra, hogy a világ lakossága világszerte idősödik, s tovább él a vártnál, megjósolhatatlan mértékben növekedhet a neurodegeneratív betegségekkel küzdők aránya. Olvasd el ezt is: Megleli a betegségekkel kapcsolatos géneket a mesterséges intelligencia
 
alzheimer_1
 
Csak az Alzheimer-kórral élők számát 115 millióra becsülik 2050-ig, ez pedig igen komoly kihívást jelent az egészségügyi rendszerek számára – hívta fel a figyelmet a tanulmány, melyet egyébként a Nature Reviews Neurology folyóirat közölt.
 
Kiemelte, hogy az MI technológiák, így például a gépi tanulási algoritmusok képesek felderíteni a neurodegeneratív rendellenességeket - amelyek az agy egy részének elhalását okozzák -, mielőtt a előrehaladott tünetek súlyosbodnának.
 
Ez javítaná a betegek esélyét arra, hogy előnyük származzon a betegséget módosító kezelésből.
 
„A legtöbb neurodegeneratív betegség máig gyógyíthatatlan, s sok esetben molekuláris összetettségük miatt diagnosztizálják őket későn. A mesterséges intelligencia-technológiák széles körű alkalmazása például segíthet megjósolni, mely enyhe kognitív károsodásban szenvedő betegeknél folytatódhat az Alzheimer-kór kialakulása, illetve mennyi idő után romlanak a motoros képességeik” – mondta el dr.Laura Ferraiuolo, az egyetem munkatársa.
 
Hozzátette, az MI-alapú technológiák felhasználhatók arra is, hogy segítsék a betegeket a tüneteik távolról, a saját otthonukból történő kommunikálásában, ami hatalmas előnyt jelent a mozgásképességük romlásával küzdő betegek számára. Olvasd el: A betegek mentális egészségét figyeli a mesterséges intelligencia
 
A gépi tanulási algoritmusokat be lehet tanítani, hogy felismerjék a betegség okozta változásokat az orvosi felvételek, a páciens mozgásáról és beszédéről kapott információk vagy a viselkedést mutató felvételek alapján – ezért az MI értékes diagnosztikai eszköz lehet.
 
Így például a mesterséges intelligenciát a radiológiai osztályok képzett szakemberei alkalmazhatják a képek gyorsabb elemzésére és a kritikus eredmények kiemelésére, hogy a beteg állapota azonnal nyomon követhető legyen.
 
Az algoritmusok képesek meghallgatni a páciensek beszédét és elemezni szókincsüket, illetve egyéb szemantikus tulajdonságaikat kognitív funkcióik felmérése érdekében.
 
A gépi tanulás az elektronikus egészségügyi nyilvántartásokban vagy genetikai profilokban található információkat is alkalmazhatja, hogy a lehető legjobb kezelési módszereket ajánlhassa az egyes betegek számára.
 
Monika Myszczynska, a Sheffield-i Egyetem egy másik tudósa ugyanakkor elmondta: a kezelések eredményeiről túl korai lenne beszélni, ugyanakkor e tanulmány során megvizsgálták, hogyan segíthetnek a gépi tanulási módszerek a legjobb kezelési módszerek meghatározásában, a betegség előrehaladása alapján, illetve hogyan lehetne új terápiás célpontokat és gyógyszereket azonosítani.
 
 
László Adrienn

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.