2021. 03. 06. - 08:00

Mesterséges intelligencia – Egyszerű írásteszt az Alzheimer-t is megjósolhatja?

Mesterséges intelligencia – Egyszerű írásteszt az Alzheimer-t is megjósolhatja?

Egyre fejlettebb módszereket dolgoznak ki a kutatók, hogy időben fel lehessen ismerni az Alzheimer-kór közeledtét. Ebben kiváló partner a mesterséges intelligencia.

Újabb és újabb módszereket fejlesztenek ki a kutatók, hogy előrejelezhessék, kit fenyeget az Alzheimer-kór. Az IBM szakemberei most egyszerű írásminták segítségével tették ezt.
 
Arra tanították a mesterséges intelligenciát: segítsen megjósolni az Alzheimer-kórt annak alapján, milyen szavakat használ valaki, milyen finom nyelvi különbségek fedezhetők fel írásában, mert ezek hozzájárulnak ahhoz, hogy előre jelezhessék, kinél alakul ki a betegség. A kutatók tanulmányukat a The Lancet folyóiratban közölték. Olvasd el: Felgyorsíthatja az Alzheimer-diagnózist a mesterséges intelligencia
 
Alzheimer-kór előrejelzés - Írást és szóhasználatot elemez a mesterséges intelligencia
Alzheimer-kór előrejelzés - Írást és szóhasználatot elemez a mesterséges intelligencia
 
A nyelvi teljesítményt mint korai Alzheimer-féle biomarkert tanulmányozták a Framingham Heart tanulmány résztvevőin, abból kiindulva, hogy az alanyok kognitív tekintetben normálisnak számítottak. A tesztben szereplő változók írásbeli válaszokból származtak - arra kérték a résztvevőket, írják le, mit látnak egy rajzolt jeleneten.
 
A mesterséges intelligencia azonosította azokat az embereket, akik a leírás során több ismétlést alkalmaztak, több szót hibásan írtak vagy úgymond „távirati nyelvet” használtak, azaz egyszerűsítettek, így kimaradtak olyan szavak, mint például „a”, „az”, „ez” „ezek”.
 
A kutatók összehasonlították a nyelvi változók előrejelző teljesítményét a klinikai és neuropszichológiai változókkal. Végül ezek a minták 75 százalékos pontossággal megjósolták, kinél fejlődhet ki az Alzheimer-kór.
 
Hasonló módszertant alkalmaztak egyébként annak meghatározásához is, kialakul-e a páciensnél skizofrénia. A módszer 85 százalékos pontossággal működött.
 
Mindez rámutat arra: a mesterséges intelligencia a közeljövőben elengedhetetlen eszközzé válhat diagnosztikai eszközként olyan neurodegeneratív betegségek azonosításában, amelyekről ismert, hogy nehezen diagnosztizálhatók.
 
A precizitást egyéb mesterséges intelligencia-teszteknél is dicsérték, olyan biomarkereket kutatva, mint például a glükóz anyagcsere, PET-vizsgálat útján. Olvasd el: Sütirajzból szúrja ki az Alzheimer-kórt a mesterséges intelligencia
 
A beszéd és az írásminták terén folyamatosak a kutatások. Rhoda Au kutató például digitális hangfelvételek és digitális toll segítségével végzett vizsgálatot annak eldöntésére, változnak-e a tanulmányban résztvevők hangfelvételei vagy az írásmódja, mert ez segíthet a szakembereknek megjósolni, kialakul-e az Alzheimer-kór valakinél.
 
Az IBM kutatása a két megközelítést kombinálja, elegendő sikerrel ahhoz, hogy további tanulmányokat alapozhasson meg.
 
 
László Adrienn

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.