2016. 11. 09. - 15:00

A sok fehérje elősegíti a fogyást?

A sok fehérje elősegíti a fogyást?

Megtalálták a tudósok a mechanizmust, amely felelős azért, hogy a magas fehérjetartalmú étrend elősegítse a súlyvesztést.

Rájöttek a kutatók, miként eredményez fogyást a magas fehérjetartalmú étrend. Megtalálták a mechanizmust, amely mindehhez köthető. Az Imperial College London tudósai szerint az emésztett proetin gyakori végterméke, a fenilanin a rágcsálóknál kiváltja, hogy a hormonok kisebb mértékű éhséget produkáljanak – vagyis fogyás alakul ki.

A tanulmány korábbi kutatásokat is alapul vett, melyek bizonyították, hogy az ilyen jellegű diéták az embereknél fokozott telítettség-érzetet okoznak, ezért kevesebbet esznek.

Sok fehérjével csökkennek a kilók?

Sok fehérjével csökkennek a kilók?

 

A legutóbbi kísérlet során – amelyben a rágcsáló modellt alkalmazták – a kutatók felfedezték, hogy a fenilanin a kalcium-érzékelő receptorral (CaSR) lép kapcsolatba, s csökkenti az étvágyat.

Az eredményeket a Society for Endocrinology éves konferenciáján közölték Brightonban.

„Munkánk az első, amely bizonyítja, hogy a CaSR aktiválása elnyomja az étvágyat – fejtette ki Mariana Norton vezető szerző sajtóközleményében. Kiemelte a fenilanin vagy más molekulák potenciális használatát, amelyek stimulálják a kalcium-érzékelő receptort – így a gyógyszerek vagy ételösszetevők – az elhízás megelőzésében és kezelésében.

A kísérletben a kutatók egereken és patkányokon is tesztelték a fenilanin hatását. Az első kísérlet alatt 10 patkány és egér kapott egyszeri dózist. A folyamatot megismételték a második csoporttal, azaz a diétára fogott elhízott egerekkel. Mindkét eredményt összevetették a kontrollcsoportéval, amely nem kapott fenilanint.

A fenilanin egyszeri dózisáról kiderült, hogy lényegesen csökkentette az élelmiszer fogyasztását, sőt súlyvesztést is eredményezett az elhízott egerek csoportjában.

A kutatócsoport elismeri ugyanakkor, hogy más tényezők is szerepet játszhatnak, s azt tervezik, megvizsgálják, az embereknél is meg lehet-e figyelni a fent leírt hatást.

Kapcsolódó cikk:

Jobban olvas a gyerek, ha ilyen az étrendje?

Hiába eszel jól, ha stresszes vagy?

A stresszes partner felér egy hízókúrával?

B.A.

 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.

 

gyulai_vafurdo

profight_banner.