Egészség hírek

A szabálytalan szívverés emelkedett pajzsmirigy-szintekhez vezet?

A szabálytalan szívverés emelkedett pajzsmirigy-szintekhez vezet?

A pitvari fibrillációnak nevezett probléma sajnálatosan sok emberre jellemző – egy új, ausztrál tanulmány most rávilágított, hogy a pajzsmirigy-szint növekedése ezzel összefüggésbe hozható.

A pitvari fibrilláció csak az Egyesült Államokban 2,7-6,1 millió embert érint - s ez a szám becslések alapján 12-re emelkedhet 2030-ig. Egy ausztrál tanulmány szerint a szabálytalan szívverés a pajzsmirigy-hormonok megemelkedett szintjét is okozhatja.

A 11 tanulmányt összefoglaló jelentés, mely Ausztrália, Európa és az Egyesült Államok lakosságát is érinti, rámutatott: a pitvari fibrillációnak egyéb komoly következményei is lehetnek.

A kutatók szerint korábbi tanulmányok már jelezték, hogy a szabálytalan szívverés esélye magasabb azoknál az embereknél, akiknél pajzsmirigyhormon-túltermelés áll fenn.

Összefüggés lehet a pitvari fibrilláció és a pajzsmirigyszint-növekedés között

Összefüggés lehet a pitvari fibrilláció és a pajzsmirigyszint-növekedés között

Egy 2013-as tanulmány szerint a pajzsmirigy-probléma mindkét típusa, a hypothyreosis és a hyperthyreosis egyaránt növeli a pitvarfibrillációt állati kísérletekben.

Az új jelentésben, melyet a Circulation szaklap közölt, a kutatók két csoportos adatbázist elemeztek, felfedezve, hogy azoknál az embereknél, akiknél magasabb a thyroxin FT4 pajzsmirigyhormon szintje, nagyobb valószínűséggel alakul ki szabálytalan szívverés.

A hypothyreosisban szenvedő pácienseket jellemzően thyroxin-tartalmú gyógyszerrel kezelik, hogy növeljék a hormonszintjüket.

„Felfedezéseink azt sugallják, hogy ha a thyroxin pajzsmirigyhormon magasabb szinten szabadon kering a vérben, az a szabálytalan szívverés további komoly kockázati tényezője lehet – mondta el dr. Christine Baumgartner, a svájci Bern egyetemi kórházának általános egészségügyi szakembere, s jelenleg a kaliforniai San Francisco egyetemének posztdoktora. - A szabad thyroxin hormon-szintek segítenek azonosítani a magasabb kockázattal élő pácienseket.”

Más gyógyszerek lehetnek célszerűek a pajzsmirigy-hormon terápiáknál

Más gyógyszerek lehetnek célszerűek a pajzsmirigy-hormon terápiáknál

A kutatók megvizsgálták a szabálytalan szívverést azoknál az embereknél is, akiknek a thyroxinhormon-szintje normális. Azoknak a résztvevőknek, akiknek a tanulmány kezdetén magasabb volt az FT4 vérben való jelenlétének szintje, noha az még a normális értéken belül volt, nagyobb volt az esélyük a pitvarfibrilláció kialakulására, összehasonlítva őket azokkal, akiknél ez a hormonszint alacsonyabbnak bizonyult.

A legmagasabb FT4-szinttel rendelkezőknél 45 százalékkal nagyobbnak tűnt a valószínűsége annak, hogy kialakul a szabálytalan szívverés, sőt az FT4-ben tapasztalható, közepes mértékű emelkedés is megnövekedett rizikót eredményezett.

„A thyroxinnal kezelt pácienseknek – mert ezt a gyógyszert írják fel leggyakrabban az Egyesült Államokban – általánosságban magasabb volt vérükben a szabad thyroxin szintje, összevetve őket a nem kezelt személyekkel” – mondta el dr. Baumgartner. Hozzátette: fontos lépés tehát megtudni, hogy eredményeik más páciensekre is vonatkoznak-e, mert a pajzsmirigy-hormon terápiákat ebben az esetben ennek megfelelően kell módosítani.

Kapcsolódó cikk:

Szívbetegség ellen jóga plusz aerobik?

Új módszert találtak a szövetregenerálásra?

B.A.

 

Megérkezett minden otthon álma: az intelligens robot

Megérkezett minden otthon álma: az intel...

Olyan robotot alkottak meg, amely mindenki életét megkönnyítheti. Aeolus nemcsak a házimunkában segít, de az elveszett dolgokat is megtalálja.   
Krémes spenótos-articsókás ravioli

Krémes spenótos-articsókás ravioli

Míg tart a hideg idő, a legszívesebben krémes, meleg, ínycsiklandó fogásokat fogyasztunk. A tészta is ilyen, de nem mindegy, milyen formában! Íme ez a tökélyre ...
Jennifer Lawrence felhagy a színészkedéssel?

Jennifer Lawrence felhagy a színészkedés...

Régóta tervezgetik a színésznő, hogy visszavonul. Nemrég azonban végleg sikerült meghoznia a döntést.   
Kinek kell valóban a gluténmentes diéta?

Kinek kell valóban a gluténmentes diéta?

A glutén fehérje, melyet a búza, árpa és a rozs tartalmaz – bárki, aki allergiás a gluténre, okosabban teszi, ha elkerüli. De vajon mindenkinek szükséges a glut...
Mesterséges intelligencia – Ők is robotokkal dolgoznak

Mesterséges intelligencia – Ők is roboto...

Napjainkra a gyárak jó része állt át arra, hogy a mesterséges intelligencia segítségével robotokkal dolgoztat. Olyan nevek vannak köztük, melyeket világszerte m...
Agytorna kutyáknak?

Agytorna kutyáknak?

A szellemi képességüket támogathatja a mentális stimuláció, amelyet osztrák kutatók fejlesztettek ki egy érintőképes tréning segítségével.   
Kylie Jennerék jobban vannak, mint valaha

Kylie Jennerék jobban vannak, mint valah...

Először törte meg a csendet Travis Scott rapper, mióta megszületett Kylie Jennerrel közös gyermeke. A páros a hírek szerint még hasonló tetoválást is készíttete...
Fontos a gyermek szoptatása

Fontos a gyermek szoptatása

Szakemberek szerint az anyatejes táplálás több szempontból is kedvezően hat a baba fejlődésére, így például a stressz szintjére is.   
A mesterséges intelligencia megelőzheti az Alzheimer-kórt

A mesterséges intelligencia megelőzheti ...

Nemrégiben olyan mesterséges intelligenciát fejlesztettek ki, amely akár tíz évvel a tünetek előtt jelezheti az Alzheimer-kórt. Ez nagy áttörést jelent a tudomá...
7 ok, amiért a sminket le kell szedni alvás előtt!

7 ok, amiért a sminket le kell szedni al...

Gyakran lusták vagyunk ahhoz, hogy késő este lemossuk a festéket arcunkról, különösen egy buliból hazatérve. Ám a smink eltávolítása több okból is fontos. Bőrün...
< >