Egészség hírek

A szabálytalan szívverés emelkedett pajzsmirigy-szintekhez vezet?

A szabálytalan szívverés emelkedett pajzsmirigy-szintekhez vezet?

A pitvari fibrillációnak nevezett probléma sajnálatosan sok emberre jellemző – egy új, ausztrál tanulmány most rávilágított, hogy a pajzsmirigy-szint növekedése ezzel összefüggésbe hozható.

A pitvari fibrilláció csak az Egyesült Államokban 2,7-6,1 millió embert érint - s ez a szám becslések alapján 12-re emelkedhet 2030-ig. Egy ausztrál tanulmány szerint a szabálytalan szívverés a pajzsmirigy-hormonok megemelkedett szintjét is okozhatja.

A 11 tanulmányt összefoglaló jelentés, mely Ausztrália, Európa és az Egyesült Államok lakosságát is érinti, rámutatott: a pitvari fibrillációnak egyéb komoly következményei is lehetnek.

A kutatók szerint korábbi tanulmányok már jelezték, hogy a szabálytalan szívverés esélye magasabb azoknál az embereknél, akiknél pajzsmirigyhormon-túltermelés áll fenn.

Összefüggés lehet a pitvari fibrilláció és a pajzsmirigyszint-növekedés között

Összefüggés lehet a pitvari fibrilláció és a pajzsmirigyszint-növekedés között

Egy 2013-as tanulmány szerint a pajzsmirigy-probléma mindkét típusa, a hypothyreosis és a hyperthyreosis egyaránt növeli a pitvarfibrillációt állati kísérletekben.

Az új jelentésben, melyet a Circulation szaklap közölt, a kutatók két csoportos adatbázist elemeztek, felfedezve, hogy azoknál az embereknél, akiknél magasabb a thyroxin FT4 pajzsmirigyhormon szintje, nagyobb valószínűséggel alakul ki szabálytalan szívverés.

A hypothyreosisban szenvedő pácienseket jellemzően thyroxin-tartalmú gyógyszerrel kezelik, hogy növeljék a hormonszintjüket.

„Felfedezéseink azt sugallják, hogy ha a thyroxin pajzsmirigyhormon magasabb szinten szabadon kering a vérben, az a szabálytalan szívverés további komoly kockázati tényezője lehet – mondta el dr. Christine Baumgartner, a svájci Bern egyetemi kórházának általános egészségügyi szakembere, s jelenleg a kaliforniai San Francisco egyetemének posztdoktora. - A szabad thyroxin hormon-szintek segítenek azonosítani a magasabb kockázattal élő pácienseket.”

Más gyógyszerek lehetnek célszerűek a pajzsmirigy-hormon terápiáknál

Más gyógyszerek lehetnek célszerűek a pajzsmirigy-hormon terápiáknál

A kutatók megvizsgálták a szabálytalan szívverést azoknál az embereknél is, akiknek a thyroxinhormon-szintje normális. Azoknak a résztvevőknek, akiknek a tanulmány kezdetén magasabb volt az FT4 vérben való jelenlétének szintje, noha az még a normális értéken belül volt, nagyobb volt az esélyük a pitvarfibrilláció kialakulására, összehasonlítva őket azokkal, akiknél ez a hormonszint alacsonyabbnak bizonyult.

A legmagasabb FT4-szinttel rendelkezőknél 45 százalékkal nagyobbnak tűnt a valószínűsége annak, hogy kialakul a szabálytalan szívverés, sőt az FT4-ben tapasztalható, közepes mértékű emelkedés is megnövekedett rizikót eredményezett.

„A thyroxinnal kezelt pácienseknek – mert ezt a gyógyszert írják fel leggyakrabban az Egyesült Államokban – általánosságban magasabb volt vérükben a szabad thyroxin szintje, összevetve őket a nem kezelt személyekkel” – mondta el dr. Baumgartner. Hozzátette: fontos lépés tehát megtudni, hogy eredményeik más páciensekre is vonatkoznak-e, mert a pajzsmirigy-hormon terápiákat ebben az esetben ennek megfelelően kell módosítani.

Kapcsolódó cikk:

Szívbetegség ellen jóga plusz aerobik?

Új módszert találtak a szövetregenerálásra?

B.A.

 

Kylie Jenner szégyenli testét?

Kylie Jenner szégyenli testét?

Úgy tűnik megviseli a fiatal sztár a várandósság, ugyanis teste is megváltozik, amit nehezen visel.   
Kampányarc lett Jennifer Lopez

Kampányarc lett Jennifer Lopez

A szépséges énekesnőn egyszerűen nem hat a kor. Nem hiába kérik fel sorra a legnagyobb márkák, hogy terméküket reklámozza.  
Alessandra Ambrosio szakított

Alessandra Ambrosio szakított

A népszerű modell több mint tíz év után döntött úgy, hogy felbontja szerződését a kedvenc fehérnemű márkájával.  
Így készül a fahéjas csiga palacsinta

Így készül a fahéjas csiga palacsinta

Kedvencünk a palacsinta igen sokféle módon elkészíthető – akár úgy is formázhatjuk, hogy fahéjas csigának tűnjön. Ízre azonban lényegesen eltér attól. Hogyan ké...
Itt van Selena Gomez élete legszexibb klipje!

Itt van Selena Gomez élete legszexibb kl...

Új videóklipet készített a sikeres fiatal énekesnő – Selena Gomez Wolves című dalához a napokban jelent meg a friss videó, melyen Selena talán eddig a legszexis...
Hosszabb életet akarunk? Tartsunk kutyát

Hosszabb életet akarunk? Tartsunk kutyát

Ha van ebünk, nagyobb eséllyel tovább élünk – állapította meg egy új tanulmány, mely szerint a kutyatartás növelte az idős emberek élethosszát.
Kylie Jenner elszigetelte magát?

Kylie Jenner elszigetelte magát?

Féltestvére, Khloé Kardashian szerint a fiatal valóságshow-sztár és kozmetikai márka-tulajdonos egészen úgy viselkedik, mint bátyjuk, Rob Kardashian.
Borsos ára van a meztelen Madonnának

Borsos ára van a meztelen Madonnának

Tizennyolc évesen számos ruha nélküli fotó készült az énekesnőről – a felvételeket most áruba bocsátják egy aukción. A képek ára 800 és 1200 dollár között mozog...
Életmódváltás=teherbeesés?

Életmódváltás=teherbeesés?

Amikor egy pár eldönti, hogy babát szeretne életük teljesen megváltozik. Sokkal tudatosabban végeznek minden tevékenységet és még az étkezésre is jobban figyeln...
Reggeli tevékenységek, amelyek segítik a fogyást

Reggeli tevékenységek, amelyek segítik a...

Már az ébredést követően érdemes megfogadni néhány dolgot, amire oda kell figyelni, hogy jól induljon a nap és persze a test is formában legyen.   
< >