2017. 10. 25. - 10:10

A szabálytalan szívverés emelkedett pajzsmirigy-szintekhez vezet?

A szabálytalan szívverés emelkedett pajzsmirigy-szintekhez vezet?

A pitvari fibrillációnak nevezett probléma sajnálatosan sok emberre jellemző – egy új, ausztrál tanulmány most rávilágított, hogy a pajzsmirigy-szint növekedése ezzel összefüggésbe hozható.

A pitvari fibrilláció csak az Egyesült Államokban 2,7-6,1 millió embert érint - s ez a szám becslések alapján 12-re emelkedhet 2030-ig. Egy ausztrál tanulmány szerint a szabálytalan szívverés a pajzsmirigy-hormonok megemelkedett szintjét is okozhatja.

A 11 tanulmányt összefoglaló jelentés, mely Ausztrália, Európa és az Egyesült Államok lakosságát is érinti, rámutatott: a pitvari fibrillációnak egyéb komoly következményei is lehetnek.

A kutatók szerint korábbi tanulmányok már jelezték, hogy a szabálytalan szívverés esélye magasabb azoknál az embereknél, akiknél pajzsmirigyhormon-túltermelés áll fenn.

Összefüggés lehet a pitvari fibrilláció és a pajzsmirigyszint-növekedés között

Összefüggés lehet a pitvari fibrilláció és a pajzsmirigyszint-növekedés között

Egy 2013-as tanulmány szerint a pajzsmirigy-probléma mindkét típusa, a hypothyreosis és a hyperthyreosis egyaránt növeli a pitvarfibrillációt állati kísérletekben.

Az új jelentésben, melyet a Circulation szaklap közölt, a kutatók két csoportos adatbázist elemeztek, felfedezve, hogy azoknál az embereknél, akiknél magasabb a thyroxin FT4 pajzsmirigyhormon szintje, nagyobb valószínűséggel alakul ki szabálytalan szívverés.

A hypothyreosisban szenvedő pácienseket jellemzően thyroxin-tartalmú gyógyszerrel kezelik, hogy növeljék a hormonszintjüket.

„Felfedezéseink azt sugallják, hogy ha a thyroxin pajzsmirigyhormon magasabb szinten szabadon kering a vérben, az a szabálytalan szívverés további komoly kockázati tényezője lehet – mondta el dr. Christine Baumgartner, a svájci Bern egyetemi kórházának általános egészségügyi szakembere, s jelenleg a kaliforniai San Francisco egyetemének posztdoktora. - A szabad thyroxin hormon-szintek segítenek azonosítani a magasabb kockázattal élő pácienseket.”

Más gyógyszerek lehetnek célszerűek a pajzsmirigy-hormon terápiáknál

Más gyógyszerek lehetnek célszerűek a pajzsmirigy-hormon terápiáknál

A kutatók megvizsgálták a szabálytalan szívverést azoknál az embereknél is, akiknek a thyroxinhormon-szintje normális. Azoknak a résztvevőknek, akiknek a tanulmány kezdetén magasabb volt az FT4 vérben való jelenlétének szintje, noha az még a normális értéken belül volt, nagyobb volt az esélyük a pitvarfibrilláció kialakulására, összehasonlítva őket azokkal, akiknél ez a hormonszint alacsonyabbnak bizonyult.

A legmagasabb FT4-szinttel rendelkezőknél 45 százalékkal nagyobbnak tűnt a valószínűsége annak, hogy kialakul a szabálytalan szívverés, sőt az FT4-ben tapasztalható, közepes mértékű emelkedés is megnövekedett rizikót eredményezett.

„A thyroxinnal kezelt pácienseknek – mert ezt a gyógyszert írják fel leggyakrabban az Egyesült Államokban – általánosságban magasabb volt vérükben a szabad thyroxin szintje, összevetve őket a nem kezelt személyekkel” – mondta el dr. Baumgartner. Hozzátette: fontos lépés tehát megtudni, hogy eredményeik más páciensekre is vonatkoznak-e, mert a pajzsmirigy-hormon terápiákat ebben az esetben ennek megfelelően kell módosítani.

Kapcsolódó cikk:

Szívbetegség ellen jóga plusz aerobik?

Új módszert találtak a szövetregenerálásra?

B.A.

 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.