2017. 10. 24. - 11:30

Szívbetegség ellen jóga plusz aerobik?

Szívbetegség ellen jóga plusz aerobik?

A jóga és az aerobik kombinációjából profitálnak legtöbbet azok, akik szívproblémával küzdenek – állapította meg egy új tanulmány.

Valószínűleg nemcsak a szívbetegséggel élők profitálhatnak belőle: indiai kutatók kiderítették, hogy a jóga és az aerobik mozgásforma alkalmazása együtt segít a szívproblémákban szenvedőknek.

„Az indiai jóga és az aerobik kombinálása csökkenti a mentális, fizikai és érrendszeri stresszt, ezáltal mérsékeli a kardiovaszkuláris (szív- és érrendszeri) problémákból eredő elhalálozás esélyét” – fejtették ki a tanulmány szerzői, Sonal Tanwar és dr. Naresh Sen, az indiai Jaipurban levő Hridaya Ganesha Sunil Memorial Superspeciality Hospital munkatársai.

A jógázás önmagában is nagyon előnyös testgyakorlat

A jógázás önmagában is nagyon előnyös testgyakorlat

A tanulmányban 750 elhízott, szívbeteg indiai páciens vett részt, akik mellette 2-es típusú diabétesszel is küzdöttek.

Három csoportra osztották őket. Közülük 225-en aerobik gyakorlatokat végeztek, 240-en jógáztak, a többi 285 mindkét mozgásformát alkalmazta.

Mindegyik csoport javulást látott a szívbetegség rizikófaktorai terén, miután hat hónapon át részt vettek a foglalkozásokon.

A vérnyomás jelentősen csökkent a csak aerobikot, illetve csak jógát végző csoportban egyaránt.

A teljes koleszterin-, triglicerid-szintet és LDL („rossz”) koleszterint szintjét illetően szintén javulás mutatkozott. A testsúlyuk és a derék körfogata is mérséklődött mindkét csoportban.

Az aerobik is sokat segít az egészségügyi értékek javításában

Az aerobik is sokat segít az egészségügyi értékek javításában

Ám azok a páciensek, akik a jógát és az aerobikot is végezték, kétszer nagyobb csökkentést tapasztaltak minden téren. Szívműködésük javult, mozgás kapacitásuk is jelentősen emelkedett.

„A szívbetegeknek igen ajánlott, hogy megtanulják az indiai jógát és a napi rutin részévé tegyék” – mondta el Tanwar és Sen sajtóközelményében.

Kapcsolódó cikk:

Hosszú élet - 3 dolog kell hozzá

A barátok a túlélést segítik?

Miért jó nekünk a kutyasétáltatás?

B.A.

 

 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.